Marosújvár elsőként láthatja el áramtermeléséből intézményeit

Székelykocsárdon akadályba ütközött a napelempark létesítése

Marosújvár elsőként láthatja el  áramtermeléséből intézményeit
Két napelempark is körvonalazódik Fehér megyében, s míg a marosújvári megvalósítása jól halad, a székelykocsárdié megrekedt az aranyoslónai katonai reptér közelsége miatt. A marosújvári, közel 600 ezer euró értékű, Norvég Alapból finanszírozott projektet ezelőtt két évvel indította el az önkormányzat. A munkálatok jól haladnak, a remények szerint év végéig megvalósul a beruházás. Így a polgármesteri hivatal épülete, iskolák, kórház, kultúrotthon, városi könyvtár, a közvilágítás, sőt a hamarosan üzemképes sós fürdő energiaellátásának egy része is saját forrásból valósulna meg. Székelykocsárdra hatalmas, 177 hektáron elterülő napelemparkot terveznek, de a katonaság nem adja beleegyezését a projekt megvalósításához, mert úgy véli, a napkollektorok akadályoznák a közeli katonai reptéren a gépek fel- és leszállását. Csegezi Zsuzsa polgármester elmondta, tovább keresik a megoldást, mert a terv megvalósításáról egyelőre nem mondanak le.

Miközben az európai projektek és beruházások minisztériuma pályáztatással 500 millió eurót szán arra, hogy a helyi önkormányzatoknak segítsen energiafüggetlenné válni, és meg is jelent a kiírás útmutatója, addig a Fehér megyei Marosújváron már javában épül az a napelempark, amely épp ezt a célt fogja szolgálni.

A közel 600 ezer euró értékű, Norvég Alapból finanszírozott projektet ezelőtt két évvel indította el az önkormányzat. A munkálatok, úgy tűnik, jól haladnak, ottjártunkkor már a fotovoltaikus paneleket szerelték a munkások.

A román sajtó szerint Marosújvár lenne az első olyan város Romániában, amely energiafüggetlenné válik. Hogy ez így van-e vagy sem, nehéz ellenőrizni, tény, hogy kétségtelenül az úttörők között szerepel a Maros-parti kisváros ebben a tekintetben. A polgármesteri hivatal épülete, iskolák, kórház, kultúrotthon, városi könyvtár, a közvilágítás, sőt a hamarosan üzemképes sós fürdő energiaellátásának egy része is saját forrásból valósulna meg, ami jelentős anyagi könnyebbséget jelent majd a településnek. Silviu Vinţeler polgármester szerint évi másfél-két millió lejt fognak megtakarítani, a felszabaduló összeget így más beruházásokra lehet majd fordítani.

A napelemparkot a futballpálya mögötti, hatezer négyzetméteres területen létesítik, egy helyi líceumépület szomszédságában. 1500 fotovoltaikus panelt kell kihelyezni, majd a felszerelést át kell adni az energiaszolgáltatónak. Silviu Vinţeler polgármester azt nyilatkozta: abban reménykedik, hogy év végéig megvalósul a beruházás.

Marosújvár polgármesterétől azt is megtudtuk, hogy a komoly erőfeszítések ellenére sem sikerült a nyári szezon végén megnyitni az új fürdőkomplexumot (amint arról lapunkban is beszámoltunk). A próbateszteket ugyan elvégezték, de hátravan még a személyzet alkalmazása, az elöljáró viszont optimista e tekintetben.

Silviu Vinţeler továbbá elmondta, hogy több más nyertes pályázata is van az önkormányzatnak, többek között iskola- és kórházfelújítás, a közvilágítás korszerűsítése szerepel a tervek között; az európai uniós pályázatok értéke meghaladja a 10 millió eurót.

Nemrégiben a román sajtóban felröppent a hír, hogy Marosújvártól alig néhány kilométernyire, Székelykocsárdon hatalmas, 177 hektáron elterülő napelemparkot építenek. Csegezi Zsuzsa Edit RMDSZ-es polgármester megerősítette az információt, de hozzátette: a projekt beindításához szükséges még néhány engedély megszerzése, ki kell várni a végeredményt.

A polgármester akkori szavai mintha előrevetítették volna mindazt, ami azután következett, és amire nem igazán számítottak a tervezők sem: a napokban kiderült, hogy a katonaság nem adja beleegyezését a projekt megvalósításához, mert úgy véli, a napkollektorok akadályoznák a repülőgépek fel- és leszállását. Tudniillik Székelykocsárdtól mindössze 16 és fél kilométerre fekszik légvonalban az aranyoslónai katonai reptér, a beruházás pedig befolyásolhatja az ott zajló tevékenységeket.

Pedig a napelempark jókorát lendíthetett volna az amúgy fejlődésnek indult településen. Az óriási kiterjedésű területen közel 240 ezer fotovoltaikus panelt, nyolcvannál több transzformátort helyeztek volna ki, a kapacitás pedig megközelítette volna a 150 megawattot. A termelt áramot az országos energiahálózatba szállították volna. Az egyik szakaszon a kolozsvári kivitelező cég, a Campeador Green Energy azt is eltervezte, hogyan fogják átvezetni a Maros alatt a rendszerhez kapcsolható infrastruktúrát.

Csegezi Zsuzsa polgármester hangsúlyozta: mindenképpen keresik a megoldást, mert a terv megvalósításáról egyelőre nem mondanak le.

(Borítókép: Jól haladnak a marosújvári napelempark munkálatai / Fotó: Facebook)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Történetének egyik legsikeresebb kiadását érte meg a Fehér megyei pedagógusokat megszólító rendezvény, amelyet olykor konferenciának, máskor találkozónak tituláltak, ám a lényege mindig ugyanaz volt: kellemes, oldótt hangulatban, egymásnak örvendve és egymást tisztelve megbeszélni a közös problémákat, megosztani a sikereket, tervezni a jövőt.
Közhír