Március 9-ig lehet regisztrálni a magyar választói névjegyzékbe

Tudnivalók az április 3-i magyarországi választás előkészületeiről

Március 9-ig lehet regisztrálni  a magyar választói névjegyzékbe
Az április 3-án esedékes magyarországi országgyűlési választás és népszavazás lebonyolításával, a levélben szavazással kapcsolatos tudnivalókat összegezte szerdán, kolozsvári sajtótájékoztatóján Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Kiemelte: első alkalom a magyarországi választási eljárások történetében, hogy az országgyűlési választás mellett négy népszavazási kérdésben is kinyilváníthatják véleményüket az állampolgárok, és ebben a folyamatban a határon túli magyarok is részt vehetnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi bejegyzett lakcímmel nem rendelkező határon túli magyarok abban az esetben élhetnek választójogukkal, és kaphatják meg a levélszavazati csomagot, ha legkésőbb március 9-ig regisztráltak a választói névjegyzékbe. Az NVI elnöke elmondta: a jelenlegi adatok szerint 190 192 romániai lakcímmel rendelkező magyar állampolgár szerepel a névjegyzékben, tehát kap szavazói levélcsomagot.

Az április 3-i magyarországi országgyűlési választással és népszavazással kapcsolatban három lényeges kérdéskörre vonatkozóan összegezte a tudnivalókat Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Mindenekelőtt kiemelte: a 2014. évi országgyűlési választásoktól kezdve a Magyarország határain kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgárok is élhetnek választójogukkal. Az országgyűlési képviselők választásán pártlistákra szavazhatnak, és az országos népszavazáson is részt vehetnek. Mindemellett, aki megszerezte a magyar állampolgárságot, még nem kapta meg automatikusan a szavazati jogot is – hangsúlyozta Nagy Attila. Ahhoz, hogy ezzel a jogukkal élni tudjanak, a határon túli magyar állampolgároknak fel kell iratkozniuk a magyar választói névjegyzékbe. Regisztrálni a választásokat megelőző 25. napig, vagyis 2022. március 9-ig lehet – ezt a választás.hu, magyarország.hu internetes felületen is megtehetik. Az NVI elnöke kiemelte: nemcsak a regisztrációra, hanem az adatok módosítására is lehetőség nyílik a valasztas.hu honlapon. Kiemelte: a megváltozott adatokat, például a lakcímet, a családi állapotban bekövetkezett változást, illetve a házasságkötéssel történt névmódosulást jelezni kell a regisztrációs felületen, az elhunyt családtagokat pedig törölni kell a választói névjegyzékből.

A választási regisztráció 10 évig érvényesMérlegelheti a választópolgár azt is, hogy a szavazati levélcsomagot lakcímére kérje, vagy a magyar külképviselet székhelyén vegye át – tette hozzá Nagy Attila. Felhívta a figyelmet arra, hogy a választási regisztráció tíz évig érvényes, ha ezen időszak alatt nem gyakorolja szavazati jogát a választópolgár, akkor megszűnik. Aki egyébként 2014-ben vagy 2018-ban már szavazott, a választási regisztrációja is újabb tíz évre meghosszabbodott attól az időponttól kezdve. Amennyiben módosított az adatain, az is hasonló eredménnyel jár, fejtette ki a tisztségviselő.

Továbbá fontos dátum a 2022. március 19-e is, ugyanis ettől az időponttól kezdve a kolozsvári magyar főkonzulátus naponta reggel hat órától este tízig nyitva lesz. Aki ez irányú igényét jelezte a választási regisztráció során, itt is átveheti a szavazói levélcsomagot április 3-a előtt – magyarázta az NVI elnöke. Mindemellett az érvényes jogszabályok azt is lehetővé teszik, hogy a választópolgár a külképviseleti irodán töltse ki a levélcsomagot, és itt adja le a szavazatát. A külképviselet meg fogja teremteni a voksolás titkosságát biztosító feltételeket, folytatta Nagy Attila.

Rendkívül fontos az azonosító lap helyes kitöltéseA szavazói levélcsomag tartalmazni fog egy általános tájékoztatót, egy azonosító lapot, továbbá – a korábbiaktól eltérően – az országgyűlési listás szavazólap mellett benne lesz a népszavazási szavazólap is, valamint belső boríték és egy válaszboríték. A szavazólapokat a belső borítékba kell tenni, ezt leragasztani, majd a kitöltött azonosító űrlappal együtt ezeket a válaszborítékba kell elhelyezni, és eljuttatni az NVI-hez.

„Rendkívül fontos az azonosító lap helyes kitöltése, aláírása, ezeket az NVI egyenként ellenőrzi majd. Ha ugyanis az adatok helytelenek, érvénytelenné válik a leadott levélszavazat. Arra kérek mindenkit, hogy az azonosító nyilatkozatot a magyar okmányoknak megfelelően töltse ki, és ha bármilyen értelmezési problémája adódik az adatokat tartalmazó űrlap kitöltésében, a külképviseletek munkatársai ebben tudnak segíteni. Ez nem befolyásolásnak, hanem adminisztratív lépésnek minősül”, részletezte az NVI vezetője.

Harmadsorban, a bejegyzett magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgároknak – ha április 3-án valamilyen ok folytán nem tartózkodnak Magyarországon – lehetőségük lesz arra, hogy a külképviseleteken szavazhassanak, amennyiben március 25-ig kérelmezik (személyesen vagy elektronikus formában), hogy itt adhassák le voksaikat.

Ahol lehetséges, juttassák el a külképviseletekre a levélszavazatotKérdésre válaszolva Nagy Attila elmondta: a népszavazásnak érvényesnek és eredményesnek is kell lennie. A referendum akkor érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplő állampolgárok több mint fele részt vesz rajta, és akkor eredményes, amennyiben a résztvevő választópolgároknak több mint fele azonos választ ad az adott kérdésre. Közjogi szempontból mind a négy kérdés külön népszavazásnak számít, tehát mindegyik vonatkozásában külön eredmény-megállapítás lesz.

Elmondta továbbá: a választópolgár felelőssége kitölteni, leadni a levélszavazatot. Azt a választási eljárási törvény nem tiltja, hogy adott esetben a levélszavazatoknak a begyűjtésében, a külképviseletekre való eljuttatásukban civil szervezetek segítséget nyújtsanak.

„A Román Posta nehézkes működésére, a koronavírus járványra való tekintettel én is azt mondom: ahol lehetséges, juttassák el a külképviseletekre a levélszavazatot, hiszen innen biztosabban be fog jutni a Választási Irodához”, emelte ki az NVI elnöke. „Természetesen, az állampolgár tartózkodási helyétől is függ, hogyan oldja meg a levélszavazatnak az NVI-hez való eljuttatását: előfordulhat, hogy könnyebb a postán feladnia. A lényeg az, hogy idejében és biztonságban megérkezzen Budapestre a levélcsomag. Ennek érdekében – akár szervezetek vagy családtagok segítségével – is eljuttathatják ezeket a külképviseletre.”

Amint arról korábban beszámoltunk, a népszavazási szavazólapon az alábbi kérdések szerepelnek majd: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”, „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”, „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”, „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

(Nagy Attila és Mile Lajos közös sajtótájékoztatója a kolozsvári konzulátuson. Rohonyi D. Iván)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Határrendőröket sebesítettek meg migránsokat szállító embercsempészek szerda hajnalban egy rajtaütés során, a hatóságok több figyelmeztető lövést is leadtak – közölte az Agerpres hírügynökséggel a román határrendészet temesvári regionális parancsnoksága. 

Belpol