Mandátuma vége felé Budapestre látogatott a román államfő

Mandátuma vége felé Budapestre  látogatott a román államfő
Budapesten tett látogatást szerdán Klaus Iohannis államfő, aki hivatali partnerének, Novák Katalin magyar köztársasági elnöknek a meghívását fogadta el. A Sándor palotában folytatott megbeszélésük témái között a kétoldali együttműködés, az ukrajnai és az izraeli háborús helyzet, Romániának a schengeni térséghez való csatlakozása, az erdélyi magyarság helyzete is szerepelt. A tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón Novák Katalin történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót, miután román államfő legutóbb tizennégy éve tett hivatalos látogatást Magyarországon. Elmondta: hivatali kollégájával egyetértenek abban, hogy kölcsönös érdek a feszültségek csökkentése. „Románia célja, hogy a párbeszéd dinamikája pozitív legyen; el kell kerülni az egyoldalú, vagy megosztó gesztusokat”, mondta többek között Iohannis, kifejtve, hogy a román hatóságok nyitottak az együttműködés elmélyítésére, és arra, hogy a magyar beruházásokat támogassák – az ország egész területén.

A román hatóságok teljeséggel nyitottak a román-magyar együttműködés elmélyítésére – nyilatkozta a román államfő. Klaus Iohannist magyar katonai tiszteletadás mellett fogadták a Szent György téren, ahol a protokoll részeként Iohannis magyarul, „Jó napot, honvédek!” szavakkal üdvözölte a házigazdákat.

A magyar államfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón a vendég kijelentette: kerülendőnek tartja az „egyoldalú és megosztó gesztusokat”. Elmondta, Bukarest kész lépéseket tenni a párbeszéd és a kétoldalú együttműködés elmélyítéséért, valamint a két ország közötti stratégiai partnerség tartalommal való feltöltéséért.

„Románia célja, hogy a párbeszéd dinamikája pozitív legyen, a fejlődés és az elmélyülés irányába hasson valamennyi polgárunk érdekében, etnikai származásra való tekintet nélkül. Románia a kölcsönös bizalmon alapuló nyílt, átlátható és pragmatikus megközelítést támogatja. Szilárdan hiszem, hogy feltétlenül el kell kerülni az egyoldalú vagy megosztó gesztusokat” – mondta Iohannis. Kifejtette, a két ország közötti jövőbeli kapcsolatokat mindkét félnek olyan szempontokra kell építenie, amelyek a fejlődést, az együttműködést és a széthúzó elemek helyett a közös érdekeket szolgálják.

„A találkozón hangsúlyoztam, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek hozzájárulnak az állampolgárság szerinti állam – amely egyedül felelős jogaik védelméért –, valamint az anyaország közötti hidak megteremtéséhez és megerősítéséhez” – fogalmazott a román elnök.

Kifejtette: Románia nyitott a magyar beruházások támogatására az ország egész területén, a román vállalatokat pedig arra ösztönzik, hogy továbbra is fektessenek be Magyarországon. Mint mondta, megvitatták a gazdasági és ágazati együttműködés, az infrastruktúra és az energiabiztonság fejlesztésének lehetőségeit is.

Iohannis – beszámolója szerint – a találkozón hangsúlyozta: a gazdasági együttműködésnek „a közös érdekeltségű, etnikai diszkriminációtól mentes, nem csak Románia bizonyos részeire korlátozódó projektekre” kell épülnie, amelyek finanszírozása összhangban van a román és az európai jogszabályokkal.

A két államfő egyeztetésén szó esett a regionális, az európai és a globális biztonsági helyzetről is. Iohannis kérdésre válaszolva közölte: Románia Izrael mellett áll és kész segíteni, ha ezt kérik. Megjegyezte továbbá, hogy az Izrael elleni támadás „egyértelműen Oroszországot támogatja” az orosz-ukrán konfliktusban.


Novák Katalin a sajtótájékoztatón kiemelte: az a cél, hogy az egymás számára fontos szomszédos országokhoz méltó pragmatikus kapcsolatot alakítsanak ki Magyarország és Románia között. Elmondta: a román elnökkel egyetértenek abban is, hogy a magyar kisebbség támogatása hozzájárul Románia fejlődéséhez. Ezért kölcsönös érdek a feszültségek csökkentése, annak szítása helyett. Nyomatékosította: Románia helye a schengeni térségen belül van.  Az energetikáról szólva kiemelte: Magyarország dolgozik azon, hogy diverzifikálja a hozzáférését az energiaforrásokhoz. Ebben kiemelten számít Romániára.


ORBÁN VIKTOR JELENLÉTÉT HIÁNYOLTA A ROMÁN FÉL

Orbán Viktor pontosan Klaus Iohannis államfő magyarországi látogatásának napján utazott el Budapestről, bár Románia találkozót kért a román államfő és a magyar miniszterelnök között – közölték politikai források szerdán a Digi24.ro-val. A hírportál szerint Orbán Viktor azért utazott el Georgiába (Grúzia), mert félt a Klaus Iohannissal való konfrontációtól a Románia területén tett provokatív kijelentései miatt. Emlékeztetnek arra, hogy már tavasz óta zajlottak az előkészületek Klaus Iohannis hivatalos magyarországi látogatása kapcsán, így Orbán Viktor „távozását” Budapestről nem lehet a grúziai út sürgősségével indokolni. Mint ismeretes, Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó nem szerdán, hanem kedden utaztak el Georgiába háromnapos hivatalos látogatásra.

Borítókép: MTI