Májusi bakancslista: Jókai-túrák, EKE-szülinap és Bethlen-szoboravató

Májusi bakancslista: Jókai-túrák, EKE-szülinap és Bethlen-szoboravató
Az április virágözön után májusban még nagyobb fokozatra kapcsol az EKE – Kolozsvár 1891: hónap közepén jön a Jókai-túra gyalogos, biciklis és maratonváltozattal, hónap végén pedig az EKE születésnapját ünnepelhetjük Csucsa környéki túrahétvégével. Gyulafehérváron Bethlen Gébor szobrának avatóünnepségén vehetünk részt, de májusban lesz biciklitúra gyerekekkel és érdekes meglepetés készül gyermeknapra...
Megjelent a Szabadság és az EKE – Kolozsvár 1891 turistamelléklete, az Erdély áprilisi számában.
Május 1. (vasárnap): Bélavára természeti rezervátum. Utazás kiskocsikkal. Útvonal-megbeszélés és bejelentkezés telefonon április 28-ig. Szervező: Kiss János.
Május 4. (szerda): Hagyományos séta a Páter-gerincen (7 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.
Május 7. (szombat): Gyalogtúra: Havasbükke (20 km). Találkozás 9 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Csorba Anna.
Május 8. (vasárnap): Gyerekbarát biciklitúra a Sebes-Körös partján (50 km). Útvonal: Csucsa – Körösfeketetó – Csarnóháza – Barátka, majd vissza Csucsára. A programba déli pihenőt is beiktatunk szalonnasütéssel és labdajátékokkal. Indulás Csucsáról reggel 9.30-kor, a vasútállomás parkolójából. Szervező: Szima Márton.
Május 11. (szerda): Hagyományos séta az István-forráshoz (9 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.
Május 14. (szombat): Jókai Mór Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúrák – XXIV. kiírás négy túraváltozattal (Gy55 – Kolozsvár-Torockó, Gy30 – Szind-Torockó, Gy17 – Szind-Várfalva, Gy10 – Várfalva-Torockó). ♦ Jókai Mór Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra – VI. kiírás könnyű, közepes és nehéz útvonalakon (Szindig mindenkinek megegyezik az útvonal, innen pedig különböző változatokon lehet továbbtekerni). ♦ Jókai Mór Ultramaraton – III. kiírás egyéni és váltó versenyszámban a Gy55 útvonalán. Kedvezményes jelentkezési határidő április 30-én 23.59 óráig, emelt díjas nevezési határidő május 5-én 23.59 óráig. Részletek és regisztráció a honlapon: a
gyalogos, biciklitúrához és a maratonra.
Május 18. (szerda): Hagyományos séta a Cérna-forráshoz (8 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.
Május 21. (szombat): Autóbuszos kirándulás Gyulafehérvárra, ahol ezen a napon avatják fel Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát. Az Erdélyi Református Püspökség nagyszabású megemlékezést szervez a fejedelem iskolaalapításának 400. évfordulójára, ennek felemelő pillanata a szoboravatás. Indulás 7.30 órakor a Fliptől. Szervező: Kovács D. Zsuzsa.
Május 25. (szerda): Hagyományos séta a Rejtett-forráshoz (7 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

EKE-NAPOK CSUCSÁN

Szokás szerint több kirándulást tervezünk a 131 éves EKE születésnapja (május 27–29.) alkalmából, hogy mindenki erőnléte szerint választhasson. A kolozsvári csoport pénteken indul a 7.48-as vonattal. A csucsai kulcsosházban 20-22 fő számára van szálláslehetőség, többágyas szobákban, emeletes ágyakon. Ha az idő megengedi, sátorozni lehet a ház melletti kertben saját sátorral, vagy egy-egy napra is ki lehet jönni. Akik csak szombaton vagy vasárnap jönnek egyénileg, egyeztessenek a kiválasztott túra vezetőjével. Akik nem akarnak túrázni, csak jelen lenni a találkozón, azoknak ajánlatos szintén a 7.48-as a vonattal jönniük. Ha nem tudják, hol az EKE-ház, érkezés előtt telefonáljanak a szervezőknek, hogy várja valaki őket az állomáson. Az étkezést mindenki magának biztosítja. Túrleírás a bakancslistában (fent). Az ünnepség a rövid szombati túráról való visszaérkezés után lesz. Addig elkészül a gulyás is azok segítségével, akik már nem tudnak túrázni, de szeretik a társaságot, felelevenítik a régi egyesületi életet, kirándulós emlékeket. Szombatra igény szerint mikrobuszt bérelünk azok számára, akik nem tudják vállalni a vonaton utazást: 8 órakor indul Kolozsvárról a Fliptől, oda is érkezik este. A saját autóval érkezőket is szívesen látjuk. A kirándulásokra május 24-ig jelentkezni kell a honlapon, az EKE-irodában vagy telefonon a túravezetőknél (szállás-, buszigény megjelölésével). Azok is jelentkezzenek, akik csak szombaton jönnek és nem akarnak túrázni, csak ünnepelni, mert tudnunk kell, hány személynek főzzük a gulyást.
Május 27–29. (péntek–vasárnap): Csucsai hétvége – ünnepeljük együtt az EKE megalakulásának 131. évfordulóját! EKE-napi túrák:Május 27. (péntek): Vigyázó-hegység: Csucsa – Körösfeketetó – Köris-hegy – Királyhágó vasútállomás (20 km, 700 m szintkülönbség, menetidő 6,5 óra). Visszatérés vonattal. Bejelentkezni telefonon május 24-ig. Szervező: Kiss János. ♦ Május 28. (szombat): Vigyázó-hegység: Csucsa – Nagy-hegy (1076 m) – Edömér-tisztás – Pap oldal – Tamás hegye – Köris-hegy (901 m) – Körösfeketetó – Csucsa (25 km, 900 m szintkülönbség, menetidő 9 óra). Bejelentkezni telefonon május 24-ig. Szervező: Kiss János. ♦ Séta a Híres (Hârșu)-tetőre (10 km, szintkülönbség 300 m). Szervező: Pál Gyöngyi. ♦ Május 29. (vasárnap): Réz-hegység: Körösfeketetó – Fekete-völgy – Seredos vízkelet – Fekete Ponor tető – La Lac tanya – Osoiele tanya – Körösfeketetó – Csucsa (16 km, 700 m szintkülönbség, menetidő 7 óra). Bejelentkezni telefonon május 24-ig. Szervező: Kiss János. Részletek a kiemelt részben és hamarosan a honlapon.

Júniusi előzetes

Június 1. (szerda):
A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából látogatás a nyíregyházi állatkertben. Indulás 6 órakor, hazaérkezés éjfél körül. Részletek hamarosan a honlapon. Szervező: Kovács D. Zsuzsa.

Ügyfélszolgálat

Hétfőtől péntekig 10–16 óra között (Kolozsvár, Magyar/21 Decembrie 1989 utca 116., az udvarban a bal oldali épület). Irodavezető: Kismihály Boglárka (0771-535848). Pénztár: az ügyfélszolgálati irodában. További naprakész információk a honlapon vagy az egyesület Facebook-oldalán.

Túravezetők, szervezők elérhetőségei

Csorba Anna 0740-407652
Kiss János 0364-807639
Kovács D. Zsuzsa 0747-070790
Pál Gyöngyi 0742-373546
Szabó János 0757-220682
Szima Márton 0766-703575

Elnök: Kovács Diószegi Zsuzsa 0747-070790
Irodavezető: Kismihály Boglárka 0771-535848