Magyarok Kenyere: Válaszút adott otthont a búzaösszeöntés ünnepségnek

Magyarok Kenyere: Válaszút adott otthont a búzaösszeöntés  ünnepségnek
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretén belül búzaösszeöntő ünnepséget tartottak szombaton, amelynek a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány adott otthont.

A Magyarok Kenyere program, ennek részeként pedig a gazdák által felajánlott búza összeöntése az összetartozás, az egy kenyéren osztozás, a nélkülöző nemzettársainkkal való szolidaritás jelképe – számolt be az eseményről az RMDSZ hírlevele. Mindennek kifejezéseként a gazdák egybeöntötték a Beszterce-Naszód, Aranyosszék, Kalotaszeg és Mezőség térségeiből, valamint a dél-erdélyi szórványból felajánlott kenyérbúza-adományokat. Eddig már több mint öt tonna búza gyűlt össze, derült ki az összesítés során.

A rendezvény köszöntőkkel és ünnepi beszédekkel kezdődött: elsőként Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Magyarország Főkonzulátusának képviseletében, Grezsa Csaba főkonzul mondott beszédet, majd Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke, valamint Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke osztotta meg gondolatait. 

A búzaösszeöntés után a történelmi magyar egyházak lelkipásztorai mondtak áldást, ezt követően pedig Balla Ferenc, a kedvezményezett Válaszúti Szórványkollégium nevében mondott köszönetet az adományokért.

A nap folyamán felajánlott gabona egy részét megőrlik, amelyből majd elkészül az új kenyér. Ennek megáldására a Kolozsvári Magyar Napokon a Szent Mihály-templomban kerül sor, augusztus 20-án, 12 órától.

A búzaösszeöntő ünnepségen ugyanakkor megtekinthették Marosán Csaba színművész irodalmi összeállítását és a Széki Szalmakalap néptánccsoport előadását is. 

A rendezvényt a Pro Agricultura Egyesület és a Kolozs megyei Magyar Gazdák Egyesülete szervezte. Felajánlásokat továbbra is fogadnak, az adakozó kedvű földművesek a Pro Agricultura egyesület falugazdászainál jelentkezhetnek. Az elérhetőségeket a www.falugazdasz.ro oldalon találják meg az érdeklődők.Kép: RMDSZ