Magyar származású feltalálót alakít az Oppenheimerben Haumann Máté

Magyar származású feltalálót alakít az Oppenheimerben Haumann Máté
Július 13-án, csütörtökön tartották az atombomba feltalálásáról szóló, Christopher Nolan által rendezett Oppenheimer londoni díszbemutatóját, a vörös szőnyegen pedig Haumann Máté is felvonult, aki a filmben a magyar származású fizikust, feltalálót, Szilárd Leót alakítja.

A Magyar.film.hu portál az egyik korábban megjelent Haumann Máté-interjúra hivatkozva azt írja: Christopher Nolan világhírű angol filmrendező, producer és forgatókönyvíró direkt magyar színészt keresett Szilárd Leó fizikus, feltaláló megformálására, a visszajelzés után pedig Haumann Máté egy hónapot töltött a kaliforniai forgatáson. „Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Rendkívül nyitott és minden jellegű színészi felajánlást szívesen fogad. Nyugodt ember, jó a közelében lenni” – mondta Christopher Nolanről a magyar színész a Spirit FM-nek adott interjúban.

Az Oppenheimer címszerepét Cillian Murphy alakítja, a filmben továbbá Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh, Kenneth Branagh, Rami Malek és Robert Downey Jr. is szerepel – ezzel a díszes társasággal vett részt a csütörtöki londoni díszbemutatón Haumann Máté.

„A film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival – köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval – a Manhattan-terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős. A találmány a II. világháborúban megváltoztatta a történelem menetét, és valószínűleg a bombának köszönhető az is, hogy a 20. század második felében a két nagy szuperhatalom szembenállása, a hidegháború nem fajult valódi fegyveres konfliktussá” – írja az alkotásról a Port.hu filmes portál. A történethez kapcsolódva a Magyar.film.hu portál megjegyezi: „Szilárd Leó feladata a reaktortervezés volt a Manhattan-projektben. A korszak legnagyobb amerikai és emigráns tudósait gyűjtötték össze, hogy az amerikai hadsereg felügyelete alatt atombombát készítsenek megelőzve a náci Németországot. Nolan filmjének fontos témája a városok elpusztítására alkalmas fegyver feltalálásával járó felelősség és a bűntudat. Szilárd Leó a későbbiekben többször nyíltan ellenezte az atombomba bevetését civil lakosság ellen, és kritikusan szemlélte az atomkorszak beköszöntét.”

Az Oppenheimer július 21-től kerül a romániai mozikba, többek között a kolozsvári Győzelem mozi is műsorra tűzi.

Borítókép: a Szilárd Leót alakító Haumann Máté az Oppenheimer egyik előzetesében. Fotó: képernyőmentés az előzetesből