Magyar-román vízgazdálkodási találkozó: innovatív párbeszéd

Magyar-román vízgazdálkodási találkozó: innovatív párbeszéd
A minap a vízügyi szektorban működő magyar vállalatok képviselői és a román szakemberek közötti innovatív párbeszéd elindítására, az együttműködési lehetőségek feltérképezésére, a magyar víziparban rejlő lehetőségek, költséghatékony technológiák, magyar-román vízgazdálkodási helyzetkép, fejlesztési irányvonalak, tudás- és tapasztalat megosztás, potenciális együttműködési pontok bemutatására került sor a Kolozs megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. kolozsvári irodájával együttműködve első alkalommal Magyar-Román Vízipari Szakmai és Üzleti Találkozót szervezett.

A külképviselet sajtóközleményéből kiderül: a több mint 100 fő részvételével zajló rendkívüli sikerű rendezvényen 22 magyar és 26 román vállalat és intézmény képviselte magát.

A dokumentum szerint a magyar-román vízügyi szektor elismert szereplőinek szakmai előadásai lehetőséget biztosítottak a magyar-román vízgazdálkodás kihívásainak, célkitűzéseinek, fenntartható innovatív vízügyi megoldásainak, finanszírozási struktúráinak mélyebb megismerésére. A program B2B szekciója a kétoldalú üzleti kapcsolatok erősítését szolgálta.

Grezsa Csaba: támogatjuk a magyar vízipari cégek romániai megjelenését

Grezsa Csaba főkonzul úr köszöntőjében a magyar-román gazdasági, vízgazdálkodási, vízipari együttműködések kiemelt jelentőségét, fejlesztésük fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa minden téren támogatja a magyar vízipari cégek román piacon történő megjelenését.

Apró Adrienn CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. exportfejlesztési igazgatója köszöntőjében kiemelt, hogy a Magyar-Román Vízipari Szakmai és Üzleti Találkozó által olyan platform jött létre, mely teret ad a szakmai párbeszédek elindítására, a szakmai ismeretek megosztására, valamint az iparági együttműködések kialakítására. A román piacra irányuló magyar export az elmúlt időszakban évről-évre bővült, 2021-ben már meghaladta a 6,3 milliárd eurót.

Az üzleti találkozón részt vett Barabás László a Román Országos Vízügyi Főigazgatóság (ANAR) igazgató helyettese, Vasile Dărăban Vízügyi Területi Fejlesztési Egyesületek Szövetség elnöke (FADIDA), Călin Neamţu a Szamos Vízművek Rt. vezérigazgatója és a Román Vízügyi Egyesület alelnöke, valamint Tasnádi Szilárd kolozsvári alprefektus.

Folyatatás Bukarestben?

A Magyar-Román Vízipari Szakmai és Üzleti Találkozón előadást tartott Pásztor Sándor, a nagyváradi Körösök Vízügyi Igazgatóság (ABA Crișuri)  igazgatója, Tánczos Barna Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszterének főtanácsadója, aki az előadását követően bejelentette, hogy a kolozsvári vízipari találkozón megkezdett vízügyi szakmai együttműködést várhatóan 2023. február-márciusban Bukarestben miniszteri részvétellel tervezett, újabb konferencián kívánják folytatni.

A találkozón többek között előadást tartott Szabó János a gyulai Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) igazgatója, Olti Ágoston az OTP Consulting Romania vezérigazgatója, Bűkfeyes-Rákossy Zsombor, a Goodwill Consulting pályázatíró értékesítési vezetője, Călin Neamțu, a kolozsvári Szamos Vízművek Rt. vezérigazgatója, Tóth Zsolt, a Fővárosi Vízművek Zrt. mérnökszolgálati osztályvezetője, Lucian Pavel a romániai Klarwin környezetvédelmi részlegének vezetője valamint Kovács Tamás, a Szabadics Építőipari Zrt. elnöke.

Az esemény margóján a magyarországi vállalatok képviselői látogatást tettek Kolozsvár szennyvíztisztító telepén.

A rendezvény a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciai Főosztályának, valamint a NEXT-KPI Nemzeti Exportstratégia támogatásával valósult meg.