Magyar-román precíziós gazdálkodás konferencia Kolozsváron

Magyar-román precíziós gazdálkodás konferencia Kolozsváron
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Pro Agricultura Egyesület 2023. november 10-én a magyar-román precíziós gazdálkodás trendjeire fókuszáló magyar-román precíziós gazdálkodás konferenciát szervez Kolozsváron. A rendezvény szakmai előadásokon és meghívott előadókon keresztül szeretne rálátást biztosítani a magyar-román digitális és precíziós mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, vízgazdálkodás és dróntechnológia jelenlegi helyzetére, a magyar-román precíziós mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és vízgazdálkodásban már működő digitális és precíziós megoldások, irányvonalak, a két országot érintő jó gyakorlatok, pályázati lehetőségek bemutatásával.

„Világszerte hatalmas technológiai átalakuláson megy keresztül a technikai újdonságok felhasználásában vezető ágazat, az agrárágazat. A tudomány és a kutatás eszközeivel válaszokat adhatunk a szektor kihívásaira, ahol precíziós gazdálkodás lévén, minden centiméter és milliliter számít. A jövő gazdasága információra, adatelemzésre és tudásra épül, XXI. századi, versenyképes gazdaságot ezen alkotóelemek nélkül nem lehet kialakítani. Az agrárium a tudományok legszélesebb spektrumából táplálkozik, így a stabil, jó reagáló képességekkel rendelkező digitális alapokon nyugvó gazdaság fokmérője a digitális kompetenciák fejlettsége, az adatokhoz való hozzáférés lehetősége, az automatizált rendszerek és szenzoros mérések nagyságrendje. A fejlődés és fenntarthatóság nemcsak a technológián, hanem a szakembereken is múlik, ezért a magyar-román precíziós gazdálkodás konferencia lehetőséget szeretne biztosítani a magyarországi és romániai precíziós gazdálkodásban dolgozó szakemberek számára a tudástranszferre, a szakmai kapcsolatok szélesítésére, a két országban alkalmazott jó gyakorlatok és új technológiák megismerésére” – foglalta össze Dinya Judit Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja a rendezvény célját.

„Időt és költséget spórol meg az a gazdaság, amelyik rendszeresen rögzíti és elemzi a működéssel kapcsolatos adatokat” – mondta el Antal Géza társszervező, a Pro Agricultura Egyesülete vezetője. „A digitalizáció korában az elemzés egyszerű, néhány kattintásnyi folyamat, tehát a legfontosabb az adatok gyűjtése. Elődeink nagyon jól tudták ezt, a népi megfigyelések, a jósló napok éppen az ilyen típusú adatgyűjtés eredményei. Természetesen itt is igaz, hogy a világ felgyorsult” – tette hozzá az egyesület elnöke. „Ma már sokkal nagyobb adathalmazból dolgozhat akár egy családi gazdaság is. A hőmérséklet, a csapadékmennyiség, a talaj tulajdonságai, a növények vagy állattok élettani állapota, mind-mind követhetőek szenzorokkal, különböző berendezésekkel. Ezt kell megtanulnunk felhasználni, hiszen ez vezet el a költséghatékonysághoz, a fenntartható kisgazdaságokhoz. Erről szól a november 10-i konferenciánk” – összegezte a rendezvény céljait a Pro Agricultura Egyesület elnöke.

A kolozsvári Platinia hotel konferenciatermében, reggel 8.30-tól kezdődő konferencián a résztvevőket Magyarország kormánya képviseletében  Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa részéről Grezsa Csaba főkonzul, az USAMV Kolozsvár részéről Mignon Şandor dékánhelyettes valamint Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke köszönti.

A digitalizáció és az adatalapú technológiák mezőgazdaságban kiemelt szerepéről Kulmány István Mihály, az Agrár és Élelmiszeripari Kutató Központ igazgatója, Miklós Ervin, az LGT Proiect ügyvezető igazgatója, illetve Varga Péter Miklós, Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának kormányzati tanácsadója tart előadást.

Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja a növekvő fajsúlyú precíziós vízgazdálkodás részleteit ismerteti, a romániai precíziós vízgazdálkodás irányvonalait pedig Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság igazgatója ismerteti. Ezt követően Milics Gábor, a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetője, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, illetve Bustya Attila, a Székelyföldi Falugazdász-hálózat agrárdigitalizációs szakembere ismerteti a két ország aktuális precíziós mezőgazdasági helyzetképét.

Nagy Richárd, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tudományos munkatársa, valamint Tamás Levente PhD egyetemi tanár a precíziós szőlőgazdálkodás olyan technológiáit és kutatási eredményeit mutatják be, melyek a szőlőtermesztés hagyományos és modern technológiáit ötvözik, illetve lehetővé teszik a szőlő betegségek magas minőségű detektálását.

A konferencián szó esik az adatalapú döntéshozatallal támogatott erdőgazdálkodásról, az erdőgazdálkodás jövőbeni trendjeiről Balogh Sándor, erdészeti igazgató, a Szatmári Erdők Egyesületének elnöke és Horváth Sándor, a Woodtech Zrt. vezérigazgató tart előadást.

A klímaváltozás és éghajlat-tudomány nem elvonatkoztatható a precíziós gazdálkodás témakörétől, így az éghajlatváltozás jövőbeni folyamatáról Elena Mateescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója, valamint Bihari Zita, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) osztályvezetője, klimatológusa tart szakmai prezentációt.

A rendezvény lehetőséget biztosít a dróntechnológiával, drónfejlesztéssel foglalkozó magyar és román cégek bemutatkozására Gyarmati Krisztián, a Loricatus - Drone Solutions műveleti igazgatója és Magyari Ferenc, a Drone Profesionale agrármérnökének előadásában.

A konferencia kiemelt napirendi pontja Flaviu Buboi, a Goodwill Consulting mezőgazdasági programigazgatójának előadása, aki Európai Uniós mezőgazdasági pályázati lehetőségekről és finanszírozási megoldásokról oszt meg gyakorlati naprakész információkat a résztvevőkkel. A panelbeszélgetések után a szervezők Balla Géza borkóstolójával és a Kalotaszegi Finomságok sajtkóstolójával várják a résztvevőket.

A konferencia helyszíne a kolozsvári Platinia hotel konferenciaterme. Az eseményen magyar-román szinkrontolmács biztosított. A rendezvényen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni a következő űrlap kitöltésével lehetséges: https://bit.ly/3QwrttO.

További részletek az esemény leírásában olvashatók: https://fb.me/e/VvPuUOeH