Felavatták a Napolact új, kolozsvári gyártósorát

Felavatták a Napolact új, kolozsvári gyártósorát
Három millió eurós befektetést követően a FrieslandCampina Románia tegnap felavatta Kolozsváron a Napolact Sajt nevű termék új gyártósorát. Az eseményen jelen volt többek között Irina Muntean Kolozs megyei prefektus, továbbá a mezőgazdasági minisztérium, a holland nagykövetség, a Romániai Tejipari Munkaadók Szövetsége képviselői is.

„Ma újabb lépést teszünk a kolozsvári sajtipari kiválósági központ létrehozására irányuló stratégiai utunkon, amely 2017-ben kezdődött a telemea gyártósorának korszerűsítésével. A ma felavatott sajtgyártó sor éves kapacitása több mint 3000 tonna, és 40-nel növeli a gyárban a munkahelyek számát” – nyilatkozta Szecskó Ferenc, a FrieslandCampina Románia vezérigazgatója. „Ezzel az új beruházással utolsó generációs sajtfeldolgozó és -csomagoló vonallal gyarapodtunk, amely ideális agy autentikus, minőségi sajt előállításához” – tette hozzá.

A kereskedelemben hagyományos és bio változatban már kapható új sajt az eddigi termékpalettát – három féle telemea, burduf túró, kenősajt, vaj és tej – egészíti ki. A kolozsvári kiválósági központ kapacitása évi 8000 tonna túró és vaj, és akár 35 ezer tonna dobozos tejet is elő tud állítani. Mint elhangzott, egy kiló Napolact Sajt készítéséhez – kizárólag erdélyi gazdaságokból származó – tíz liter tejet használnak fel. A recept egyszerű, és az egyik legfontosabb összetevő nem más, mint az idő – az érlelés.

A FrieslandCampina Románia a világviszonylatban az egyik legnagyobb tejgyártónak számító hollandiai Royal FrieslandCampina csoport tagja, a hazai piacon a Napolact, Campina, Oke és Dots márkákkal van jelen. Itteni vezető márkája éppen a Napolact, amely 12 éve első tejipari vállaltként került be a romániai márkák 100-as toplistájába.

A kolozsvári Napolact gyár története több mint 117 évre nyúlik vissza. Jelenleg évente mintegy 3 millió liter tejet vásárol fel erdélyi gazdáktól – olyanoktól, akik legalább 25 tehenet tartanak, hogy a tej útja és minősége így könnyebben követhető legyen a minőség garantálása érdekében. A gyárban most mintegy 150-en dolgoznak.

Borítókép: Szalagvágás a megnyitón - Irina Muntean Kolozs megyei prefektus és Szecskó Ferenc, a FrieslandCampina Románia vezérigazgatója (a szerző felvétele)