Magyar Polgári Erő néven új erdélyi magyar pártot jegyeztek be

Magyar Polgári Erő néven új erdélyi magyar pártot jegyeztek be
Magyar Polgári Erő megnevezéssel új erdélyi magyar politikai alakulatot jegyeztek be – tájékoztat Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, ügyvivő elnök. A párt bejegyzését március 15-én hagyta jóvá a Bukaresti Törvényszék. Szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményük szerint a párt alapítását olyan aktív közéleti szereplők kezdeményezték, akik az eddig kialakult politikai struktúrákat nem tekintik megfelelőnek tevékenységükhöz. (A dokumentumból nem derül ki, hogy pontosan kikről van szó.)

Olyan pártot hoztak létre, írják, amely “figyelembe veszi az Európában zajló eseményeket, a magyar kormány nemzetpolitikai törekvéseit és a magukra hagyott vagy kirekesztett nemzeti gondolkodású polgárok igényét, valamint a "helye és ideje van a versenynek, és helye és ideje van az együttműködésnek" alapelvét”.

A párt magát a - 15 éve alakult, tavaly az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) egyesült és az Erdélyi Magyar Szövetségbe (EMSZ) beolvadt - Magyar Polgári Párt (MPP) szellemi jogutódjaként határozza meg.

„A 2016-os választások alkalmával a Magyar Polgári Párt alkalmazta a verseny és az együttműködés helyes arányát, és követőkre talált. Tizenöt polgári polgármester nyert felhatalmazást a választók bizalmából. Országos szinten először lett „nemzeti válogatott” lista állítva, amely eredményesnek bizonyult. Ezzel ugyanis nyert az erdélyi magyarság, és nyert az a törekvés, amelynek csapását kijelöltük a nemzetpolitikánkban. A Magyar Polgári Párt két parlamenti képviselője jutott be a román törvényhozásba, és általuk az autonómia ügye a közbeszéd témájává vált, Székelyföld autonómia-statútumának törvénytervezete kétszer is a parlament asztalára került.

A nemzeti oldalon azóta hozott döntések nem bizonyultak eredményesnek, az egységesítés folyamata nem megerősödést hozott, hanem a lemorzsolódások és a kizárások miatt egyre gyengülő pártok fúziója által létrehozott szövetség sokunk bizalmát elvesztette.

Célunk a nemzeti érdekek politikai eszközökkel történő érvényesítése, amelyekhez hozzátartozik magyar identitásunk megőrzése, az autonómia különböző formáinak mindenkori következetes képviselete és elérése, szimbólumaink és anyanyelvünk szabad használatának biztosítása, nemzeti közösségünk szellemi és épített örökségének védelme és visszaszerzése, gyermekeink védelme, önazonosságtudatuk erősítése, biztonságuk és anyanyelven történő oktatásuk szavatolása, valamint közösségeink számára a hagyományőrzés és a fejlődés lehetőségének megteremtése.

Meggyőződésünk, hogy az erdélyi magyar politikai kultúra képes arra, hogy a verseny és együttműködés ne csak a magyar érdekek érvényesítését, hanem a magyarok közötti békességet is megerősítse, ezért nem ellenfélnek, hanem néhol versenytársként, máshol partnerként tekintünk a két magyar politikai szövetségre. A „versenyezni, ahol lehet, együttműködni, ahol szükséges” alapelvét közös dokumentumban kívánjuk rögzíteni az erdélyi magyar politikai szervezetekkel” – fogalmaz a közlemény.

Az ügyvezető elnöki teendőkkel megbízott Kulcsár-Terza jelenleg az RMDSZ-frakció tagja, 2016-ban az RMDSZ és az MPP, 2020-ban pedig az RMDSZ és az EMSZ közti együttműködési megállapodás értelmében nyert mandátumot másodmagával. Négy évvel ezelőtt az MPP akkori elnökével, BÍró Zsolttal, jelenleg az EMSZ elnökével, Zakariás Zoltánnal egészítik ki az RMDSZ képviselőházi csapatát.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol