Lopás a bűncselekmények mintegy fele

Lopás a bűncselekmények mintegy fele
n  Helyi és megyei elöljárók részvételével csütörtökön vont mérleget tavalyi tevékenységéről a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség. Amint az esemény kapcsán szerkesztőségünkbe is elküldött közleményből kiderül, a 2016-os tevékenység prioritásai a közbiztonság növelése, az üzleti szféra törvényes keretek közötti működésének megerősítése, a bűnbandák felszámolása, a rendőrség operativitásának, adminisztratív kapacitásának fejlesztése voltak.

Összességében az egy évvel korábbi statisztikákhoz képest 0,16%-kal csökkent a bűncslekmények kapcsán tett feljelentések száma.

A leglátványosabb, 16%-os csökkenés a gazdasági-pénzügyi jellegű bűncselekmények kategóriájában történt, másfelől az összes bűncselekmény több mint 55%-a vagyon elleni bűncselekmény volt, elsősorban lopás – ezekből 8,6%-kal kevesebb történt, mint egy évvel korábban.  Az utcai bűnözés az összes bűneset 7,3%-át tette ki, ezen belül a zsebmetszések, táskalopások voltak a leggyakoribbak.

Erdészeti vonalon az illetékes intézmények képviselőivel közösen 966 ellenőrzést szerveztek, amelyek során 3880 köbméter faanyagot koboztak el 1,4 millió lej összértékben, és lefoglaltak a lopott fa szállításához használt 8 szekeret és 11 gépkocsit.
A 112-es sürgősségi számon megyénkben mintegy 28 ezer esetben kérték a rendőrök közbelépését, ez 4,2%-kal kevesebb, mint 2015-ben.

A közlekedésrendészet terén a fő célkitűzés a súlyos közúi balesetek számának csökkentése volt, ez végül 4,77%-kal sikerült, ráadásul azokban 2015-höz képest 15%-kal kevesebben haltak meg balesetekben (a tényszerű számokra itt sem tér ki a közlemény). A súlyos balesetek fő kiváltó okai a gyorshajtás, az elsőbbségadás elmulasztása, az előírt követési távolság be nem tartása és a szabálytalan előzések. Közlekedésrendészeti kihágások miatt több mint 68 ezer pánzbírságot róttak ki, és közel 6000 jogosítványt függesztettek fel vagy vontak be.

 

KITÜNTETTÉK A TOLVAJT FOGÓ FIATALT
n Az éves mérleg bemutatására a rendőrség meghívott egy civilt is, akinek aztán a plénumban oklevelet nyújtott át a felügyelőség vezetősége. Az illető azzal érdemelte ki az elismerést, hogy január 30-án egy tömegközlekedési eszközön elcsípett egy zsebmetszőt: az 59 éves szatmárnémeti nő egy utas táskájából emelte ki a pénztárcát, amit a férfi észrevett, és nem hunyt szemet fölötte, hanem a tolvajt visszatartotta a rendőrség kiérkezésééig. A nő ellen egyébként mindősített lopás gyanújával indítottak nyomozást.