Lezárják Bulgária és Románia esetében az ellenőrzési mechanizmust

Lezárják Bulgária és Románia  esetében az ellenőrzési mechanizmust
Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan is hatályon kívül helyezte a Bulgáriára és Romániára vonatkozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, amelyet a két ország uniós csatlakozásakor, 2007-ben vezettek be, hogy megkönnyítsék a fellépést a korrupció elleni küzdelem és a szervezett bűnözés terén, valamint elősegítsék az igazságügyi reformokat – jelentette be pénteken a brüsszeli testület.

Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) akkor szűnik meg, amikor az adott országok kielégítően teljesítették vállalt kötelezettségeiket, és a bizottság szerint ez mind Románia és Bulgária esetében is megtörtént. A testület ezután már csak az Európai Unióban (EU) általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján fogja értékelni a két tagállamot.Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke a mechanizmus lezárásával kapcsolatban gratulált Bulgáriának és Romániának a csatlakozás óta elért jelentős előrelépésükhöz.

„A jogállamiság az egyik alapvető közös uniós értékünk, és mindkét tagállam fontos reformokat hajtott végre az elmúlt években. Ezeket az erőfeszítéseket most az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus megszüntetésével ismerjük el. A munka mostantól az éves jogállamisági ciklus keretében folytatódhat, mint minden tagország esetében” – jelentette ki az elnök.

Az EB a mechanizmus bevezetésétől időszakosan jelentést készített a megfigyelt reformok terén elért eredményekről. A Bulgáriáról szóló utolsó ilyen jelentést 2019 októberében, a Romániát érintőt 2022 novemberében tették közzé.

A bizottság illetékesei idén július 5-én jelentették be, tájékoztatni fogják az Európai Tanácsot és az Európai Parlamentet (EP) arról, hogy az EB-nek szándékában áll lezárni a Romániával és Bulgáriával kapcsolatos együttműködési és ellenőrzési mechanizmust. Azzal érveltek, hogy a két ország megfelelően haladt az uniós csatlakozáskor vállalt kötelezettségek teljesítésével, és az MCV keretében megszabott valamennyi feltételnek kielégítően eleget tettek.

Klaus Iohannis államfő pénteken kijelentette, hogy nagy sikert jelent Románia számára az MCV hivatalos lezárása. „Sok ideig tartott, de kitartó és megfeszített munka után végre sikerrel jártunk” – mondta az államfő. Hozzátette: bár ezzel le lehet vonni a következtetést, hogy Románia megváltozott, működő igazságszolgáltatással rendelkező jogállam lett, még nem jött el annak az ideje, hogy lankadjon a korrupció elleni küzdelem, ellenkezőleg, fokozni kell az adócsalás és a kábítószer elleni fellépést. „Azonban ez nagyon szép nap Románia számára” – fűzte hozzá az államelnök.