Arany Torony a R.M.N.-nek, különdíj a Szelídnek a palicsi filmfesztiválon

Arany Torony a R.M.N.-nek, különdíj a Szelídnek a palicsi filmfesztiválon
A legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat Cristian Mungiu R.M.N. című alkotása kapta, a palicsi filmfesztivál különdíját pedig Csuja László és Nemes Anna Szelíd című filmjének ítélték oda.

A filmfesztivál szervezőinek sajtótájékoztatóján elhangzott: a női testépítőről szóló, Csonka Eszter világbajnok főszereplésével készült film a nagy tehetségről és érzékenységről árulkodó rendezéssel, valamint azzal érdemelte ki az elismerést, hogy gyengéd és megható pillanatokat tudott teremteni egy olyan világról készült filmben, amely lehetetlen áldozatok árán követeli meg a tökéletességet.

A független és szerzői filmalkotások terén kifejtett kiemelkedő tevékenységért odaítélt Underground Spirit díjat a Roy Andersson svéd filmrendezővel folytatott több évtizedes munkájáról ismert Borbás István operatőrnek ítélték oda. A legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat Cristian Mungiu R.M.N. című alkotása érdemelte ki, míg a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot az ukrán Dmitro Szuholitkij-Szobcsuk veheti át a pénteki zárórendezvényen Pamfir című filmjéért.

A több erdélyi településen, főleg Torockón forgatott R.M.N.-t a ditrói pékek története ihlette. Főszereplője a karácsonyra erdélyi szülőfalujába hazatérő harmincas Mátyás, aki Németországban vendégmunkásként dolgozik. Aggódik nélküle nevelkedő kisfia (Rudi), titkos szerelme (Csilla) és magára maradt apja (Ottó) miatt, és igyekszik kivenni a részét fia neveléséből. A személyes küzdelmeket közösségi konfliktusok is tetézik, amikor új munkások érkeznek a helyi pékségbe.

A palicsi filmfesztiválon tizenöt kategóriában több mint 130 filmet mutattak be.