Közvitára bocsátották az új erdészeti alaptörvényt

Közvitára bocsátották az új  erdészeti alaptörvényt
Mircea Fechet környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint az új erdőtörvény tervezete nagyon közel áll ahhoz, hogy milyennek kell lennie egy erdészeti alaptörvénynek. Az Agerpres hírügynökség szerint a tárcavezető sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a nap folyamán közvitára bocsátott törvénytervezet az első ilyen jellegű jogszabály 2008 óta, amelyet a nulláról írtak meg.

Kiemelte: szakértők készítették a tervezetet, figyelembe véve az ágazat igényeit, a társadalomnak az erdőgazdálkodással kapcsolatos elvárásait, az időszerű belföldi és európai kihívásokat, valamint azt a tényt, hogy az erdők az emberiség legjobb szövetségesei az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A miniszter szerint az új erdőtörvény legfontosabb rendelkezései között szerepel, hogy az ország erdőterületének csaknem felén tilos lesz a fakivágás, miután korábban ez csak a nemzeti parkokban (896 758 hektár) volt tilos. A tilalmat kiterjesztik a natúrparkokra (541 140 hektár) és az összes Natura 2000 területre (5,5 millió hektár, amelynek csaknem a fele erdő) is.

Emellett a jogszabály lehetővé teszi majd az állam számára, hogy újraerdősítést végezzen a tulajdonos által kiirtott és elhagyott területeken. Ugyanakkor az erdőtulajdonos (akár állami, akár magántulajdonos) jogot kap az alternatív őrzési megoldások használatára, figyelembe véve, hogy az erdőőrzés törvényileg kötelező.

A tervezet értelmében azonosítják és rangsorolják majd azokat a közösségeket, amelyek kritikus mértékben függnek az erdőktől, s megkönnyítik az erdei erőforrásokhoz való hozzáférésüket. A kormány pénzügyi forrásokat biztosít az erdei utak hálózatának kiterjesztésére, valamint a közösségekhez minél közelebbi tűzifatárolók építésére. Az állami és a magán erdészeti hivatalok faanyageladásból származó bevételeknek legalább 5%-át, de legfeljebb 20%-át erdei utak és tűzifatárolók építésére fordítják.

Emellett Románia minden erdőtulajdonosa bekerül az Országos Erdőnyilvántartásba, összeállítják a magas természetvédelmi értékű ökoszisztémák nemzeti katalógusát, és a legalább 0,1 hektáros, a biológiai sokféleség fenntartásában nagy szerepet játszó erdőterületeket megvédik a kivágástól.

Ugyanakkor minden román állampolgár élvezheti majd a romániai erdőket, és joga lesz sétálni vagy kerékpározni az ország bármelyik erdejében, legyen az állami vagy magántulajdonban lévő – írja még elő a tervezet.