Közeleg a Fekete Péntek-őrület: mire figyeljünk, ha vásárolunk?

A romániai internetezők 12%-a rendelt tavaly online

Közeleg a Fekete Péntek-őrület: mire figyeljünk, ha vásárolunk?
Egyesek szerint átverés, mások szerint akár 500–700 lejt is lehet spórolni Fekete Pénteken – ha a vásárlónak van szerencséje megrendelni/megvenni az előre kinézett terméket, mielőtt az még elfogyna az erre a napra jellemző nagy „hajszában.” Egy felmérés szerint a válaszadók szinte fele (48%-a) vásárolna valamit ezen a bizonyos napon – ami Romániában sajátos módon olykor egy hétre is elnyúlik –, további 38%-uk pedig „résen van”, és nyitja a pénztárcáját, ha meglát egy nagyon jó ajánlatot. De mi is a jó ajánlat? Mire kell ügyelni ilyenkor, ha például interneten vásárolunk, és mit kell tenni ahhoz, hogy sikeresen nyélbe üssük a vásárlást, még a készlet kifogyása előtt? Mindezekről néhány kolozsvári „civilt” kérdeztünk, nem utolsó sorban pedig Seer László marketinges szakembert, aki sok hasznos tanáccsal szolgált, és egy igen jó tanáccsal is: ne ugorjunk bele haszontalan dolgok megvásárlásába csak azért, mert ilyenkor 70%-kal olcsóbbak.

A cel.ro webáruház készített egy felmérést, amelyben a Fekete Péntekre jellemző vásárlási szokásokat térképezték fel. A webáruház arra volt kíváncsi, mekkora leárazásokat várnak a vásárlók, hogyan rendelik meg, majd hogyan fizetnek a remélhetőleg olcsón beszerzett termékekért. Az 1000 főből álló minta 54%-a nő, míg 46%-a férfi volt.

A felmérésből kiderül: nagyon magas a Fekete Péntek iránti érdeklődés a romániaiak körében, a válaszadók szinte fele (48%) vásárolna valamit a leárazott termékek közül, további 38%-uk pedig akkor költene pénzt, ha a kinézett áru értéke jóval alacsonyabb, mint az év többi részében. A megkérdezettek csupán 14%-a vallotta, hogy nem érdekli a Fekete Péntek, véleményük szerint a romániai üzletláncok árajánlatai számukra nem kedvezőek.

A felmérésből az is kiderül, asztali számítógépen szeretnek inkább rendelni a romániaiak, 56%-uk ezt a variánst választja, míg a maradék 44%-uk hordozható eszközöket, táblagépet vagy okostelefont használ ehhez. Fizetni készpénzben, a termék átvételekor szeretnek; hiába lehet egyre több fizetési módszer közül választani (utalás, Paypal stb.), az online fizetéses módszert a válaszadók 29%-a kedveli csak.

A romániai lakosok egy másik része (a válaszadók 12%-a) részletben fizet a vásárolt termékért, a legnépszerűbb a hat hónapos törlesztés (46%), ezt követi az egy éves (32%), majd a 24 vagy annál több hónapos törlesztés (22%).

A vásárlók nagyrésze 50-70% közötti árleszállításokat vár a Fekete Pénteken. A legnépszerűbbek a szépségápolási és divatcikkek (29%), de sokan számítógép alkatrészeket (akár videójátékok és konzolok) vásárolnának, de népszerűek a kisgyerekjátékok és a bébitermékek is.

Az ajánlatokat nem a Fekete Péntek napján nézik meg a vásárlók: már az akciók előtti éjjelen ellenőrzik az árakat, többségük a leárazásokról a Facebook-ról, webáruházok honlapjáról, hírlevelekből és TV reklámokból értesül.

A Black Friday során a legtöbb vásárló 25 és 30 év közötti (29%), őket követik a 31–35 év közöttiek (20%), majd a 20 év körüliek (19%).

Átverés vagy reális leárazás?Az Amerikai Egyesült Államokból származó Fekete Péntek a tengerentúlon hagyományosan november utolsó péntekére, vagyis a hálaadást követő napra esik. Az amerikaiak ez ünnep zárultával kezdik a készülődést a következőre: ezen a napon indul a Karácsonyt megelőző nagybevásárlás.

Ám az amerikai szokásokkal ellentétben – vagy a hálaadás hiánya miatt – a Fekete Péntek Romániába hamarabb „érkezik”, november harmadik péntekére esik, így idén november 17-ére. A romániai „őrület” abban is különbözik az amerikaitól, hogy míg ott egy napig tart, nálunk 17-én kezdődik, majd sok üzletben november 24-én folytatódik, így a Fekete Péntek mondhatni Fekete Hétre bővült.

Ám míg amerikában valóban hatalmas akciókkal várják a vásárlókat az üzletek, addig Romániában sokan vélik úgy, hogy a fekete pénteki akció egy nagy átverés.

– Ez Romániában nem úgy működik, mint például az Amerikai Egyesült Államokban, ott tényleges árleszállításokról beszélnek az emberek. Sajnos nálunk a legtöbb helyen az esemény előtt pár héttel-hónappal a termékek alapárait felemelik. Mindezt apránként, hogy a vásárló ne vegye észre. Az esemény napján pedig „kedvezményes áron” árulják a termékeket. Az eladó nem veszít semmit, a félrevezetett vásárló pedig boldog lesz – véli egy általunk megkérdezett fiatal, László.

Ám akár félrevezetés, akár igazi leárazásokról van szó, a válaszokból és az említett felmérésből is kiderül: mindenképp szeretünk ezen a napon megvenni magunknak valamit.

– Az elmúlt 5-6 évben mindig vettem valamit ilyenkor, főleg elektronikai cikkeket, de előfordult, hogy vegyesen megvásároltam mindent, amire szükségem volt – tette hozzá László.

Az elektronikai cikkek igen népszerűek, kérdésünkre két másik „interjúalanyunk”, Zsolt és Réka is azt mondta: ezekből vásárol be a nagy árleszállítások napján, de van, hogy más termékeket is beszereznek ilyenkor. „Szinte minden évben vásároltam az utóbbi időben, inkább elektronikai termékeket, de egyszer téligumit is vettünk az autóra” – mesélte Réka.

Ne dőljünk be az „akciónak”, előre informálódjunkVálaszadóink mindegyike elmondta: az akciók előtt már kinézi magának a termékeket, amelyek érdeklik, és nem a leárazottak közül válogat. Igaz, a Fekete Péntekre jellemző őrületben sem a zsúfolt üzletekben, sem az állandóan lefagyó webáruházakban nincs idő az olcsó termékek között válogatni, hisz az emberek csak úgy kapkodják el egymás elől az árukat.

– Céltudatosan szoktam vásárolni: kinézem előre, mit szeretnék majd megvenni, és folyamatosan nézegetem, mikor csökkentik az árát. De szoktam nézni a hasonló termékek árát is, ezeket összehasonlítom, és nem feltétlenül az olcsóbbat választom – mesélte Réka. Zsolt is hasonlóképpen vásárol: kiszemel egy-két terméket, bár nem zárkózik el egy hasonló jellegű termék megvásárlásától sem, amennyiben az megfelel ár-érték minőségben az általa előre kinézett termékkel.

László viszont teljesen másként vásárol, csak azt a terméket veszi meg, amit előre kiszemelt. „Általában az esemény előtt kinézem magamnak, hogy mire lenne szükségem, és ha az a termék is szerepel az akciók között, és persze jó árban van, akkor megveszem” – mondta.

Réka azonban nemcsak a hasonló termékek árát szokta összehasonlítani, hanem több áruházban nézelődik, keresve a legjobb lehetőséget. „Már az akciók előtt felmérem az árakat, és több helyen is megnézem, mennyiért kínálják a kiszemelt árut, hogy tudjam őket összehasonlítani” – mondta.

Mátyás pont az előzetes informálódás mulasztása miatt verte át saját magát – vagy hagyta átverni saját magát. Az utolsó pillanatban döntötte el, hogy mégiscsak Fekete Pénteken egy drágább egeret a számítógépéhez. Aznap hajnalban boldogan rendelte meg a 20%-al olcsóbb kütyüt. „Aztán eltelt két hét, akkor vettem észre, hogy még mindig ugyanannyiba kerül az egér, amennyiért én akciósan vettem. A termék rendes árát fizettem ki, a leárazás csak egy átverés volt” – mesélte.

Nem kell sorba állni

A megkérdezettek mindannyian kijelentették, ha csak lehet, az interneten vásárolják meg a kiszemelt új terméket. Inkább választják az akár órákon át tartó számítógép előtt ülést, a folyamatos frissítést míg végül ők lesznek azok a szerencsések, akiknek betöltődik az oldal, mint azt, hogy begyúródjanak egy zsúfolt üzletbe és a pénztárnál álljanak sorba.

– Interneten vásárolok inkább. Azért nem kedvelem, hogy ilyenkor az üzletbe menjek, mert sokat kell sorba állni. Volt már olyan eset is, hogy csak az üzletben volt meg a termék, amit szerettem volna és szinte ráment a napom, míg megvettem, de olyan is volt, hogy bementem és egyből kiszolgáltak – mesélte Réka.

Viszont nehogy azt higgyük, hogy csak az üzletek „zsúfoltak” ilyenkor, az internet is „megtelik” vásárlókkal.

 – Mindenképp az interneten vásárolok. Igaz, történt már olyan is, hogy amire a szerver szabad lett, és a kosárba szerettem volna tenni a kiszemelt árut, addigra elfogyott – mesélte László.

Az internetes fekete pénteki vásárlásnak is megvannak a hagyományai, íratlan szabályai: már este be kell tölteni az oldalakat s be kell jelentkezni a webáruházas felhasználónkba, majd elő kel készíteni a rendeléshez szükséges személyes adatokat. Aztán hajnalban, az akció kezdete előtt frissíteni kell az előkészített weblapokat, folyamatosan, majd a lehető leggyorsabban, akár a reggeli kávé előtt kell véglegesíteni a rendelést, ha nem akarunk lekésni.

– Ha interneten vásárolok, este bejelentkezem minden weboldalon, reggel nagyon korán kelek és lefoglalom a terméket több helyen is, majd a legkedvezőbb helyről megrendelem – mesélte Réka.

Viszont a korán kelés sem garantálja, hogy a kívánt terméket meg is szerezzük, és talán jobb lett volna a kávé után frissen nekifogni akár az egésznapos ceremóniának. „Egyszer történt meg velem, hogy hajnali 5-kor keltem, mert úgy hirdették, hogy az akció hattól kezdődik. Csalódás volt, amikor az oldalt betöltve azzal szembesültem, hogy összeomlott az egyik legnagyobb online kereskedő oldal szervere, és aztán csak reggel 10-től indult be” – mondta László.

Hogy miért kell ennyire sietni? – tevődhet fel a kérdés, de a válasz igen egyszerű: a készlet és az akció is véges.

– Ami jó termék és nagyon jó árban megtalálható, az nagyon hamar el is fogy. Szeretnék én is ahhoz a párszáz emberhez tartozni, aki tud vásárolni az adott termékből olcsón – magyarázta Zsolt, ő is miért kel a hajnali órákban.

Mit érdemes Fekete Pénteken vásárolni?

Érdemes-e egy egész napot néhány tíz vagy néhány száz lejért elvesztegelni? Megéri-e a Fekete Péntek a hosszas mérgelődést? Tényleg képesek vagyunk heteket tölteni a legjobb számítógép, fényképezőgép kiválasztásával, időt fordítani arra, hogy a legolcsóbb webáruházat kikeressük, majd órákat töltsünk el idegesen azzal, hogy azt az egy terméket olcsóbban megkapjuk?

– Hát 10-20 lejért semmiképp nem állnám ki a Fekete Péntekkel járó nyűgöket, viszont, ha már egy 2500–3000 lejes terméket megkapok 30 százalékkal olcsóbban, ami nagyjából 500–700 lej megtakarítást jelent, az szerintem már megéri bárkinek – véli Zsolt. – Olcsóbb terméket, mint például telefon, nem Black Friday alkalmával veszek, mert véleményem szerint egy kicsi árból keveset is vonnak le. Ezért a telefonokat vagy hasonló kisebb dolgokat más akciók keretében veszek meg: telefont például szerződéshosszabbítással, mert akkor sokkal olcsóbban jön ki az árucikk – tette hozzá. Azt is elmondta kérdésünkre, most egy drágább, jobb asztali számítógépet vásárolna, reményei szerint legalább 500 lejt spórolna.

László szerint igazából nem is a megspórolt összeg miatt szeretünk ilyenkor vásárolni, hanem a vásárlás öröme az, ami csábítóvá teszi ezt a napot.

– Nem is az a 10-20 lej számít, mivel nem tudják a vásárlók, hogy mennyivel alacsonyabb áron kapták meg a terméket. Inkább a „vásárlás öröme” miatt állják ki az emberek a nyűgöket, azért, mert így úgy érzik, sikerült az a vásárlás, amit már egy ideje terveznek. Ezért a sikerélményért képesek több órát is sorbaállni vagy ülni a képernyő előtt – vélte.

Még mindig bizalmatlanság övezi az online vásárlást

A cel.ro felméréséből kiderül, a romániaiak legszívesebben csak akkor fizetnek az online vásárolt termékért, amikor az már a kezükben van. Nem élnek tehát az utalással vagy online fizetési lehetőségekkel, amely arra enged következtetni, hogy még mindig bizalmatlanság övezi ezt a típusú vásárlást.

– Az online vásárlók aránya Romániában még mindig messze elmarad az EU átlagától. Míg az ország kétharmada többé-kevésbé rendszeresen internetezik, addig csak 12%-uk vásárolt online az elmúlt évben. A bizalmatlanságnak több oka van, amelyek közül egyértelműen kiemelhetjük azt, hogy a webáruházak tekintélyes hányada nem veszi komolyan a vállalt feladatát, és sokszor már első ránézésre is bizalmatlanságot sugall, nem beszélve a rendelés leadása utáni állapotokról (a rendelés megerősítése, kifizetéssel, szállítással kapcsolatos nehézségek). A kisebbik hányad hiába jár el igazán professzionálisan a vásárlási folyamat alatt, a lakosság általános bizalmatlanságából sajnos nekik is jut – jellemezte a bizalmatlanság okait dr. Seer László marketinges szakember. – Egy másik oka az e-kereskedelem vásárlók általi visszafogott használatának az, hogy a legtöbb webáruház nyilván nem képes saját készletről szállítani, ezért sok vásárló nem tudja megvárni a gyakran egy hét fölötti szállítási időt. Az offline kiskereskedelem is sokat fejlődött mindeközben, ezért számos termék esetén egyszerűen elég, ha felkeresünk egy nagyobb üzletet és ott, helyben hozzá is juthatunk a termékhez, még akkor is, ha kicsit drágább, mint online – tette hozzá.

Pedig az online vásárlásnak számos előnye van: elsősorban a kényelem és a sokkal szélesebb választék – mondja a szakember. „Egy offline bolt nehezen tud több ezer terméket árulni, miközben egy webáruház ezt meg tudja oldani. Egy másik előny lehet az ár, ami webáruházakban sokszor előnyösebb a fogyasztó számára, hiszen néhány költségtételen (pl. a raktározáson, személyzeten) egy webáruház jelentős összegeket képes spórolni.” Ám a megnövekedett árismeret is az online vásárlásnak köszönhető, hiszen egy termék megvásárlása előtt gyakran az online webáruházak oldalain informálódunk a termék árával kapcsolatban.

Honnan, hogyan és mit vásároljunk?

– Az első és legfontosabb, hogy bátran nézzünk körül a számunkra nem ismert webáruházak oldalain is. Az ismert oldalak gyakran jóval megbízhatóbbak, hiszen már beváltak, de megtörténhet, hogy a kevésbé ismert webáruházak mégis jobb ajánlattal kecsegtetnek. Érdemes megnézni, hogy milyen cég van egy webáruház mögött. Fellelhető-e az oldalon kellő információ a rendelés folyamatáról, a feltételekről? A komolytalanabb oldalak gyakran nem látják be a fogyasztók felvilágosításának az előnyeit, ez lehet egy jó kiindulópont a webáruház komolyságának megállapítása során. Egy másik módszer lehet a betelefonálás. Egy rövid beszélgetés sokat segíthet abban, hogy véleményt formáljunk egy webáruház megbízhatóságáról – mondta el a szakember hogyan viszonyuljunk az ismeretlen weboldalakhoz.

De egy rövid böngészéssel is megállapíthatjuk megbízható-e a webáruház vagy sem, átnézve, mit ír az áruház magáról, mennyi információ érhető el a rendelési folyamatról, vásárlási feltételekről, megfelelő kiszállításról, mekkora összeg fölött szállítanak ingyen, vállalnak-e garanciát. „Ha valami nem tiszta, akkor telefonáljunk. Amit nem értünk, arra kérdezzünk rá. Nincs abban semmi szégyen” – hangsúlyozza Seer László.

A rendelés előtt fontos megnézni az adott termék jellemzőit, több forrásból kell dokumentálódni. „Sokszor nem a webáruház hibája, ha a termék nem válik be, hanem a terméké. Olvassunk véleményeket, kérdezzük meg hozzáértő ismerőseinket, hogy mi a véleményük adott termékről” – tanácsolja a szakember. Emellett érdemes összehasonlítani a különböző webáruházak árait, megkeresve a legjobb ajánlatot, ehhez segítségül hívhatunk árösszehasonlító szolgáltatásokat, mint például a compari.ro vagy a price.ro weboldalakat.

Ám akkor sincs veszve minden, ha így is rossz terméket kap a vásárló, vagy olyat, amely nem felel meg elvárásainak. „A vásárlóknak vannak jogaik és érdemes ezekkel élni. A terméket bizonyos feltételek között vissza lehet küldeni. Ezek a feltételek Romániában egyértelműen a vásárlónak kedveznek” – mondta a szakember, aki szerint vásárlás előtt mindenképp érdemes elolvasni hogyan lehet visszatéríteni a vásárolt termék árát, mennyi ideje van erre a vásárlónak stb.

Ám miután a vásárló megtalálta a jó webáruházat, a számára megfelelő terméket és elolvasta a vásárlási feltételeket, fizetnie is kell a termékért. A webáruházak többféle fizetési lehetőséget kínálnak, de a vásárlók zöme a készpénzes megoldást részesíti előnyben.

– Ezen a területen Románia konzervatív országnak minősül. A nagyvároson lakó, „edzettebb” vásárlók a leginkább hajlamosak kártyával fizetni, amivel persze az jár, hogy bizalommal előlegezzük meg a kereskedőt, hiszen előre fizetünk. Érdemes inkább csak akkor kártyával vásárolni, ha nem kell sokat várni a termékre (pl. ha a webáruház saját készletből képes szállítani azt) – mondta a szakember.

Trükkök, tippek, ötletek

A szakember ugyanazt javasolja, mint amit az általunk megkérdezett vásárlók is ajánlottak: céltudatosan, előre kinézve, korán kell megvenni a kiszemelt termékeket.

– A Black Friday árkedvezmények valójában nagyon megnövelik a boltok forgalmát és sokan olyan dolgokat vásárolnak, melyeket előre nem is terveztek, illetve nincs is rá szükségük. Ha nem akarunk utólag bűntudatot érezni, akkor maradjunk a bevásárlási listánknál és ne ugorjunk bele haszontalan dolgok megvásárlásába csak azért, mert most 70%-kal olcsóbbak – összegzett Seer László.