Kovács Péter: Nem értjük a Temes megyei magyar alprefektus leváltásának indoklását

Marossy Zoltán „bűne” az volt, hogy az autonómia szükségességéről beszélt

Kovács Péter: Nem értjük a Temes megyei magyar alprefektus leváltásának indoklását
Dacian Ciolos miniszterelnök a belügyminiszter javaslatára csütörtökön felmentette tisztségéből Marossy Zoltán Temes megyei alprefektust, aki egy temesvári portálnak adott interjúban szerdán többek között az autonómia szükségességéről, és Románia nemzetállami önmeghatározása elhibázott voltáról beszélt.

Románia nem nemzetállam, ezt a mintegy 10 százalék kisebbséghez tartozó román állampolgár léte igazolja – jelentette ki lapunk kérdésére Kovács Péter. Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint a mi meglátásunkban különbséget kell tenni a kulturális és a politikai nemzet fogalma között.

„Mi, romániai magyarok a magyar kulturális nemzet része vagyunk. A román többségi álláspont viszont úgy gondolja, hogy minden romániai állampolgár a román politikai nemzet része. Ez az értelmezési kérdés vezet nézeteltérésekhez” – fejtette ki Kovács Péter. Hozzátette: az RMDSZ soha nem kérdőjelezte meg az egységes nemzetállam létét.

„Amikor mi autonómiáról, decentralizációról vagy szubszidiaritásról beszélünk, és azt mondjuk, hogy vegyünk el hatásköröket Bukaresttől, s ruházzuk át azokat az önkormányzatoknak, akkor ezt az egységes nemzetállamon belül képzeljük el. Az a tény, hogy valaki megkérdőjelezi az alkotmányt vagy módosítani szeretné azt, nem azt jelenti, hogy ártani akar ennek az országnak, ezért nem értjük a magyar alprefektus leváltásának indoklását” – mondta lapunknak az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Marossy Zoltánt a Pressalert.ro portálon szerda este élőben közvetített beszélgetésen magánemberi minőségben kérdezték a román-magyar viszony aktuális témáiról. A kötetlen hangvételű beszélgetés során azt próbálta elmagyarázni, hogy egy terület autonómiája nem azonos a terület elszakadásával, és az autonómia Európában arra megoldás, hogy a döntéseket minél közelebb hozzák az állampolgárokhoz. "Ez pedig Romániában is kívánatos. Én is szeretném, hogy legyen autonómia" - fogalmazott az alprefektus.

Marossy Zoltánt október közepén nevezték ki Temes megye alprefektusává. Korábban négy alkalommal összesen több mint kilenc évig töltötte be az alprefektusi tisztséget

Azt is elmondta, hogy nem tartja helyesnek azt a megközelítést, hogy ugyanannyi autonómiát kell adni a székelyföldi Hargita és Kovászna megyének, mint például a dél-romániai Teleormannak vagy Konstancának. Az autonómia ugyanis a helyi lakosság igényét kell hogy kielégítse. "Ahol erre nincs igény, ott nem kell legyúrni az emberek torkán". Úgy vélte, csak az autonómiához való jog kell általános legyen, hogy ahol ezt igénylik, ott megkaphassák. Abbéli meggyőződését is hangoztatta, hogy Romániában a fejlett régiók fogják valamikor gazdasági alapon érvényesíteni az autonómiaigényüket, és akkor az esélyegyenlőség alapján más régiók is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az alprefektus azt is megemlítette, hogy a román alkotmány elhibázottan tekinti nemzetállamnak Romániát, mert a nemzetállam fogalma nem számol Románia más nemzetiségű lakóival. Úgy vélte, a román alkotmányban elhibázottan keveredik össze a nemzetiség és az állampolgárság fogalma.

Arra a kérdésre, hogy mit szól a budapesti politikusok december elsejével kapcsolatos kijelentéseihez, az alprefektus elmondta: magyarként annyiban zavarónak találja "a gyúlékony kijelentéseket", hogy ezek feszült légkört keltenek a magyarok körül Romániában. Örömét fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy Magyarországon a gyulai román közösség zavartalanul megünnepelhette december elsejét.

Marossy Zoltán tisztségéből való leváltását Liviu Iolu kormányszóvivő jelentette be a csütörtöki kormányülés után. "Az alprefektusnak az alkotmány betartása a feladata, nem pedig az alkotmány kommentálása" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Marossy Zoltán az MTI-nek elmondta, nem érzi hibának, hogy elmondta a véleményét. Hozzátette azonban, hogy a prefektusi, alprefektusi tisztség kormánymegbízotti feladatok ellátását jelenti, amelyekhez szükség van a bizalomra. Megjegyezte: természetesnek tartja, hogy más, bizalmi embert nevezzenek ki helyébe, ha megingott az iránta érzett bizalom.

Cioloș "illetlennek" tartja Orbán Viktor Szatmárnémetiben tett kijelentéseit

Dacian Cioloș miniszterelnök szerint "illetlenek", és "nem elegánsak" azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett Szatmárnémetiben, illetve azok, amelyeket korábban más magyar vezetők tettek Románia nemzeti ünnepével kapcsolatban - közölte Liviu Iolu kormányszóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Cioloș nem értékeli Budapest őszinteségét

 

Hozzátette: a magyar kormányfő nyilatkozata nyilvánvalóan politikai célokat szolgál és a "választási logikát" követi. "Cioloș miniszterelnök úgy véli, hogy a magyar kormányfőnek visszafogottabban kellene megnyilvánulnia. A nemzeti jelképek iránti tisztelet szervesen hozzátartozik annak az Európai Uniónak és NATO-nak az alapértékeihez, amelynek mind Románia, mind Magyarország tagja" - mondta a kormányszóvivő.

Csütörtökön délelőtt Orbán Viktor Szatmárnémetiben találkozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel és parlamenti jelöltjeivel. Orbánt a román média egyik képviselője arról kérdezte, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter miért tiltotta el a magyar diplomatákat a részvételtől a december 1-jei román nemzeti ünnepi alkalmakon. Erre a magyar miniszterelnök azt felelte: az őszinteség a legjobb módszer akkor is, ha kényes ügyekről van szó, márpedig ez diplomáciailag egy kényes kérdés, "de még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni". "Miután december 1-jén a magyaroknak nincs mit ünnepelni, hát nem ünnepelnek" - mondta, helyesnek nevezve a magyar diplomácia döntését, amikor "az egyenes utat választotta".

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Magyar alprefektusa is lesz Kolozs megyének Budai Béla, Gorbó község titkára személyében – adja hírül a ziaruldecluj.com.
Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol