FRISSÍTVE - Kossuth-díjjal tüntették ki Csíky András színművészt

FRISSÍTVE - Kossuth-díjjal tüntették ki Csíky András színművészt
Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. A díjazottak között Csíky András Jászai Mari-díjas színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja is szerepel, akit Kossuth-díjjal tüntettek ki.

Az indoklás szerint „Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az erdélyi magyar színházművészetben művészként és tanárként betöltött jelentős szerepe, valamint a magyar, illetve a világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott megrendítő alakításai elismeréseként kap Kossuth-díjat. A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket nem adták át, a díjazottak névsorát azonban nyilvánosságra hozták.

Csíky András 1930. augusztus 25-én született Székelyudvarhelyen. A kolozsvári Magyar Művészeti Intézet színész szakán 1953-ban diplomázott. Pályáját a Nagybányai Állami Színház magyar tagozatának alapító tagjaként kezdte. A társulat tagja maradt a színház1956-os Szatmárra való költözése után is. 1956 és 1977 között a Szatmári Állami Színház, majd a Szatmári Északi Színház színésze, 1960–1969 között igazgatója is. 1977–től a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja, majd örökös tagja. 1990 után a kolozsvári magyar nyelvű színészképzés egyik újraindítója, éveken át a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének tanára. A 2000-es évektől a színháztól fokozatosan visszavonult, 2008-tól már nem vállalt fellépést.

2001-ben Jászai Mari-díjat, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2020-ban neki ítélték a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját és a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat, a Magyar Művészeti Akadémia pedig a Színházművészeti-díjjal tüntette ki.

További díjak:

2010 – EMKE-díj
2008 – A Magyar Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztje
2007 – Az UNITER (Román Színházi Szövetség) Életmű-díja
2005 – A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) Életmű-díja, Kisvárda (Magyarország)
2004 – A Román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium Kulturális Érdemrendje
2004 – TOPFEST, Marosvásárhely: Legjobb férfi mellékszereplő díj (Jacques vagy a behódolás)
2001 – Jászai Mari-díj 
1999 – Szentgyörgyi István-díj
1997 – Életműdíj, Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja, Kisvárda
1992 – Erzsébet-díj (Magyarország)

(Fotó: Rohonyi D. Iván)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetéseket kedden, március 14-én adta át Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin: a körösfői születésű, Kolozsváron élő Péntek János nyelvész, néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja Széchenyi-díjat vehetett át, a brassói születésű Orbán János Dénes költő, prózaíró, irodalomszervező, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja pedig Kossuth-díjban részesült.
KultSzínTér