Környezetvédelmi államtitkárok népszerűsítik az erdősítést

Környezetvédelmi államtitkárok népszerűsítik az erdősítést
Sok gonddal jár az, ha egy polgármesteri hivatal, magánszemély vagy társulás erdősítésbe kezd. A környezetvédelmi minisztérium ugyan tavaly hirdetett meg erdősítési programot, amelyet 2022-2026 között valósít meg az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR), ám a gyakorlatban egészen másképp fest az ügy – ezek voltak a tanulságai annak a közvitának, amelyet a Kolozs Megyei Prefektusi Hivatal szervezett kedden délelőtt, és ahol Fülöp Loránd RMDSZ-es környezetvédelmi államtitkár ismertette a minisztérium erdősítési projektjét, és iparkodott válaszolni a jelenlevő önkormányzati képviselők vagy erdészek kérdéseire. Fülöp Lórándtól megtudtuk: 2022-2026 között 56 ezer hektárnyi erdőt telepítenek a programban, mivel az ország erdősített területe csupán 27,7%-os a 39%-os uniós átlaghoz képest. A tegnapi közvitán az is kiderült: az országban akadnak olyan megyék, ahol az erdősített területek aránya még a 15 százalékot sem éri el.

Több éven át tartó – pontosabban 2022-2026 közötti – erdősítési tevékenységet bonyolít le a környezetvédelmi minisztérium. A tavaly novemberben meghirdetett program népszerűsítése céljából a szaktárca államtitkárai sorra látogatják a megyéket és ismertetik a programot.

A Kolozsvárra érkezett Fülöp Lóránd RMDSZ-es környezetvédelmi államtitkártól megtudtuk: jelenleg az országban 6,6 millió hektárnyi erdő található, és a mostani erdősítés során további 56 ezer hektárnyi erdőt akarnak telepíteni. Az erdősített területek aránya 27,7%-os, szemben az uniós 39%-os állaggal. Az államtitkár az Országos Statisztikai Intézet (INS) 2019-es adataira alapozva, egy kivetített térképen mutatta meg, hogyan áll Kolozs megye erdősített területek szempontjából. Megjegyezte, több olyan megye is van, ahol az erdősített területek aránya 15 százalék alatt van. Kolozs megye mondhatni a középmezőnyben található a maga 25%-val. Az erdősítésre 730 millió eurót szánnak; a faiskolákba pedig 50 millió eurót fektetnének. Ezen kívül 22 millió eurót költenének az áradások miatt erdőkre leselkedő veszélyek okozta károk fedezésére. Fülöp Lóránd államtitkár szerint a szaktárca által eddig lebonyolított erdősítési programokhoz képest a mostani programnak az az előnye, hogy az erdősítés miatti terméskiesésre is évente 190 eurós támogatást kapnak a gazdák hektáronként.

Erdősítésre pályázhatnak közigazgatási egységek, azaz polgármesteri hivatalok, magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek (PFA), cégek stb. Viszont a nagyon jó minősítésű legelőket nem lehet erdősíteni. A kérelmezőknek először felhasználófiókot kell létrehozniuk az impaduriripnrr.mmap.ro honlapon, kitölteniük egy nyomtatványt, amelyet érvényesítenek, majd meg kell rajzolni az erdősítésre szánt terület kontúrját. Emellett szükség van a megyei erdészeti őrség elvi beleegyezéséhez, majd szakemberrel kell elkészíttetni a műszaki tervet a benyújtáshoz. Amennyiben a tervet elfogadják, a minisztérium és az erdősítést tervező intézmény  vagy személy támogatási szerződést ír alá. A munkálatokról rendszeresen jelentés készül. A szaktárca terve az, hogy idén év végéig 25 ezer hektárnyi erdősítésre váró területre köt támogatási szerződést. A program 2022. novemberi meghirdetése óta 492 pályázatot fogadtak el, további 86 pályázat ellenőrzése folyamatban van, 70 pályázatnál már elkezdődtek az ellenőrzések, az elutasított pályázatok száma 196. A program során eddig elindított erdősítés 6700 hektárnyi területet érint.

Fülöp Lóránd RMDSZ-es államtitkár bemutatója után özönlöttek a kérdések. Elsőként Kőrösfeketetó (Negreni) község képviselője jelezte, hogy a település vezetőségét érdekli a környezetvédelmi minisztérium által meghirdetett erdősítés, neki is fogtak, ám az erdészeti őrség nem adta meg az elvi beleegyezést, mert a digitális térkép nem egyezik a valós helyzettel. Sőt, megoldást sem tudtak javasolni az önkormányzatnak. Kackó (Câțcău) község szószólója azt nehezményezte, hogy eddig nem sikerült szakembert találni, aki majd elkészíti a műszaki tervet, mivel a szaktárca honlapján közzétett szakemberlistán olyan nevek is szerepelnek, akik idő közben elhunytak vagy lejárt az engedélyük. Megjegyezte, a szaktárca honlapjáról az sem derül ki, hogy az erdősítendő területet lehet-e bérelni, haszonkölcsön-szerződést kötni rá, vagy csak tulajdonos pályázhat.

Olyan földtulajdonos is érdeklődött az erdősítés iránt, aki pár évvel ezelőtt át akart térni ökogazdálkodásra, ám most erdősíteni szeretné a területét. Megtudta, mivel az ökogazdálkodásra való áttérés miatt már részesült támogatásban, és azóta még nem telt el hét év, nem pályázhat erdősítésre. Vagy ha mégis, akkor vissza kell fizetnie az eddig kapott támogatást. Egy másik hozzászóló azt javasolta, hogy az erdősítés jóváhagyásakor vegyék figyelembe a község állatállományát is, mivel a legelők erdősítése miatt az állatok élettér nélkül maradhatnak.

Az erdősítés kapcsán a támogatást évente egyszer folyósítják, egy összegben, és nincs mód arra, hogy az év során több részletben jussanak támogatáshoz a kérelmezők. Ez pedig azért tartják rossz megoldásnak, mert a támogatás igényléséig be kell keríteni az erdősítésre kijelölt területet, aminek költségét a kérelmezőnek kell fedeznie. A Kolozs Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságnak a megbeszélésén jelen levő képviselője figyelmeztetett: amennyiben az erdősítés által megváltoztatják a terület besorolását – például legelőből vagy termőterületből erdőt hoznak létre – azt a tulajdonosnak be kell jelentenie a mezőgazdasági igazgatóságon. Csalódottan távozhatott a megbeszélésről egy másik hozzászóló, aki parkosítás támogatásáról érdeklődött, mert az államtitkár határozottan kijelentette, parkosításra nem adnak támogatást a programban.

Borítókép Rohonyi D. Iván