Kormányfő: még nem esedékes a munka adóterheinek a csökkentése

Kormányfő: még nem esedékes a munka adóterheinek a csökkentése
Marcel Ciolacu kormányfő szerdán Buzăuban tartózkodott, és újságírói kérdésekre válaszolva beszélt többek között a munkabérek költségcsökkentéséről, valamint megnyugtatott, az ország jövőre nem megy csődbe.

Buzăui sajtótájékoztatóján arról kérdezték a miniszterelnököt, hogy bevezeti-e már január elsejétől a kormány a munka adóterheinek a csökkentését, amire Marcel Ciolacu kijelentette, hogy erről legkorábban a jövő év első évnegyede után, a költségvetés végrehajtásának ismeretében születhet döntés.

Ciolacu emlékeztetett: már korábban bejelentette, hogy a munkabérek közterheinek csökkentésére január elsejétől még nem kerülhet sor. Az intézkedés bevezetéséhez ugyanis a kormánynak előbb ismernie kell az idei költségvetés és különösen a jövő év első évnegyedi költségvetés végrehajtásának adatait. A miniszterelnök kifejtette, hogy Romániában jelenleg igen magasak a munka és igen alacsonyak a tőke adóterhei, és szociális válsághoz vezet, ha nincsenek egyensúlyban.

Marcel Ciolacu miniszterelnök arról is beszélt, hogy Románia jövőre nem fog fizetésképtelenné válni. A kormányfőt arról kérdezték a buzăui sajtótájékoztatóján, hogy az országnak jövőre 45 milliárd lejes hitelkamatot kell törlesztenie. Ciolacu a korábbi liberális miniszterelnököt, Florin Cîţut tette felelőssé Románia eladósodása miatt, akkor a kormány szerinte a GDP 9,2 százalékának megfelelő hitelt vett fel – írja az Agerpres. Ezeket a hiteleket ki kell fizetni, és a törlesztéshez szükséges összegekkel számolnak a jövő évi költségvetés kidolgozásakor. A jegybank és a pénzügyminisztérium megfelelő biztonsági költségvetési tartalékkel rendelkezik ahhoz, hogy Románia ne váljon fizetésképtelenné – mondta.

Borítókép: illusztráció (Marcel Ciolacu, forrás gov.ro)