Kórházat és szanatóriumot korszerűsítenek Nagyenyeden

Kórházat és szanatóriumot korszerűsítenek Nagyenyeden
A nagyenyedi önkormányzat hatáskörébe tartozó városi kórház korszerűsítésére szerdán, 2023. március 29-én írták alá azt a környezetvédelmi alapból finanszírozott szerződést, amelynek célja az intézmény energiahatékonyságának növelése. A támogatás értéke meghaladja a 7,3 millió lejt, ez a projekt összköltségvetésének mintegy 95 százalékát teszi ki. Az önkormányzat az elmúlt években is komoly befektetéseket végzett a kórházban és korszerű orvosi felszerelésekkel látta el azt. Az utóbbi időben a tüdőszanatóriumban is külső-belső felújítások, fejlesztések történtek, a legnagyobb beruházások a víz- és a szennyvízhálózat korszerűsítése és a szaniterek kicserélése voltak, amelyeket ebben a hónapban fejeztek be. Emellett van két, jelenleg kivitelezés alatt álló, projektje is a szanatóriumnak: az egyik a saját víztartalékok bővítését célozza, a másik pedig az épület energiatakarékosságának növeléséről szól közel 8,8 millió lej értékben.

Az utóbbi években több figyelemreméltó beruházás valósult meg a Maros-parti kisváros közegészségügyi intézményeiben, így egyre jobb körülmények vannak a kórházban és a szanatóriumban. Állami finanszírozással sikerül az elkövetkezőkben felújítani és korszerűsíteni a városi közkórházat valamint a tüdőszanatóriumot.

Növelni akarják a kórház energiahatékonyságát

A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó városi kórház korszerűsítésére szerdán, március 29-én írták alá azt a környezetvédelmi alapból finanszírozott szerződést, amelynek célja az intézmény energiahatékonyságának növelése. A vissza nem térítendő támogatás értéke meghaladja a 7,3 millió lejt, ez a projekt összköltségvetésének mintegy 95 százalékát teszi ki, a hiányzó részt önerőből pótolják. Az önkormányzat az elmúlt években is komoly befektetéseket végzett a kórházban és korszerű orvosi felszerelésekkel látta el azt.

A nagyenyedi kórház több épületegyüttesből áll, a legrégebbi az 1800-as évek végén épült, az újabbak is lassan fél évszázadosak, tehát megérettek a nagyobb felújításra. Mindezekből a legnagyobb, háromemeletes tömböt korszerűsítik, a járóbeteg-ellátó kivételével.

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere részletesen tájékoztatást nyújtott a leendő beruházásokról. „A projekt keretében megvalósuló legfontosabb munkálatok jelentős hatással lesznek az épület energiahatékonyságára” – hangsúlyozta elsőként az elöljáró, hozzátéve: a gumiabroncs-burkolat javítja a hőszigetelést, csökkenti a hőveszteséget, és javítja a hőkomfortot az épület belsejében, ráadásul esztétikai javulást eredményez.

Felújítják továbbá a teljes fűtésrendszert, a radiátorokat, ami a fűtési költségek csökkenését vonja maga után. Lecserélik a háztartási hidegvíz- és melegvíz-ellátó létesítményt, beleértve a szaniterárukat, és korszerűsítik a melegvíz-termelő forrást. Kicserélik a teljes villanyhálózatot, a konnektorokat és a kapcsolókat is beleértve, energiatakarékosabb égőkre váltanak. Felújítják a kórház elektromos tartalékforrását, új villámhárítót szerelnek fel, ami növeli a biztonságot.

A villamosenergia-termelés napelemes hálózati rendszerbe történő továbbítása lehetővé teszi a kórház számára, hogy megújuló energiaforrásokból fedezze villamosenergia-fogyasztásának egy részét, és csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ezek a munkálatok nemcsak az épület energiahatékonyságát javítják, hanem hozzájárulnak az egészségügyi szolgáltatások színvonalának illetve a betegek és az orvosok, ápolók kényelmének növeléséhez is.

A visszataszító szanatórium látványa már a múlté

Azt az épületet, amelyben most a tüdőszanatórium működik, az 1890-es években kezdték el építeni az akkori vincellérképző számára. Csupán 1914-re lett kész, és ezt követően csak 1923 óta tölti be mai, egészségügyi intézményi funkcióját. Az épület jelenlegi fenntartója a Fehér Megyei Tanács. Az utóbbi időben folyamatos külső-belső felújítások, fejlesztések történtek, a legnagyobb beruházások a víz- és a szennyvízhálózat korszerűsítése és a szaniterek kicserélése voltak, amelyeket ebben a hónapban fejeztek be.

A részletekről Noiela Vieru, a szanatórium menedzsere tájékoztatta a sajtót. Elmondása szerint a külső és belső hidegvízhálózat hossza összesen mintegy 900 méter, ezt teljes egészében kicserélték, ugyanakkor a mosdók szanitereit és a háló kagylóit és csapjait is kicserélték.

A tüdőszanatórium több mint százéves épületére ráfér a korszerűsítés

Másik fontos megvalósítás a belső szennyvízcsatornák korszerűsítése volt, ami nem csupán abból állt, hogy kicserélték a 840 méteres hálózat csöveit, hanem az alagsorban innovatív szivattyúrendszert hoztak működésbe. Ugyanakkor kicserélték a kinti 220 méteres szennyvízvezetéket, és előtisztító rendszert szereltek fel, amely megszűri és fertőtleníti az elhasznált vizet, mielőtt a város szennyvízhálózatába vezetné azt.

A betegek vagy látogatók számára sokkal nyilvánvalóbb volt a beruházás másik aspektusa: 23 új illemhelyiséget alakítottak ki, amelyek közül kilenc akadálymentesített. Mára már minden szalonhoz saját mosdó tartozik, ami néhány évvel ezelőtt utópiának tűnt. Ezzel egy időben kicserélték a folyosók és a szalonok parkettáját, az ajtókat, a teljes bútorzatot, és felújították a konyhát és annak felszereléseit is.

Az udvaron sétányokat, teraszokat újítottak fel, új parkolóhelyeket alakítottak ki, a nem megfelelő növényzetet kivágták, így az épület szépsége jobban kitűnik.

A munkafolyamatot igencsak megnehezítette az, hogy a járvány idején a szanatóriumban Covid- és tbc-osztályok működtek, de végül sikerült a paramétereknek megfelelően kivitelezni a közel másfél millió lejes beruházást, amelyet a megyei tanács utalt ki.

A befejezett munkálatokon kívül a szanatóriumnak van két másik, jelenleg kivitelezés alatt álló projektje is, az egyik a saját víztartalékok bővítését célozza, a másik pedig az épület energiatakarékosságának növeléséről szól. A közel 8,8 millió lej értékű munkálatokat a Regionális Operatív Programból (POR) valósítják meg, a megyei tanács társfinanszírozásával.