Könnyítettek a kötelező gépjármű-biztosításon

Könnyítettek a kötelező gépjármű-biztosításon
„Mindmáig egy autóbaleset után a kárt okozó biztosítója fedezte a károsított költségeit. Tapasztalatból tudjuk, hogy a pénzösszeg folyósítása sokszor hosszú ideig húzódott, a biztosító társaság megpróbálhatott kibújni a kifizetés alól, és ilyenkor nehéz volt magánszemélyként kiállni az igazunkért egy mamut céggel szemben. Az elfogadott törvénytervezet értelmében azonban, ha valaki autóbalesetet szenved, de nem ő a hibás, a saját biztosítója fedezheti a károkat, és majd az behajtja az összeget a kárt okozó biztosítójától. Így a vita vagy egyezkedés a két biztosító között zajlik, az állampolgár kárát kifizetik, és nem ő van hátrányos helyzetben, ez a fontos” – foglalta össze Benedek Zakariás, az RMDSZ törvényhozója, azt követően, hogy a képviselőház döntő házként fogadta el a kötelező gépkocsi biztosításokat szabályozó törvénytervezetet (RCA).

A Szeben megyei képviselő hangsúlyozta, a jogszabály – amennyiben az államelnök is ellátja kézjegyével – előírja, hogy a kárpótlást 30 napon belül ki kell fizetnie a biztosítócégnek. Továbbá hozzátette: ezentúl lehetőség adódik, hogy felfüggesszék a kötelező biztosítást azon járművekre, amelyeket ideiglenesen nem használnak: „Ha valaki huzamosabb ideig a garázsban tartja az autót, mert külföldre utazik vagy más okokból nem használja járművét a közutakon, akkor arra az időszakra nem  számolják fel a kötelező biztosítást, és tovább tolják annak érvényességét”- tette hozzá Benedek Zakariás, képviselőház szállításügyi bizottságának tagja.

Erdei-Dolóczki István, az alsóház pénzügyi bizottságának tagja azt emelte ki, hogy az eddigi gyakorlathoz képest, amikor a biztosítás összegének felső határa meg volt szabva, a törvénytervezet a szabad piac elvét részesíti előnyben eltörölve a felső határt.

Ugyanakkor a törvény értelmében bűncselekménynek minősül, amennyiben az erre szakosodott autójavító cégek nem eredeti alkatrészeket építenek be a javítás során. „Eddig is tiltotta a törvény a hamisított alkatrészek használatát, most azonban a büntetőtörvénykönyv szerint járnak el azok ellen, akik ezt nem tartják be”− tájékoztatott Bende Sándor képviselő.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol