Konferencia Liga: CFR-csoda Prágában (FRISSÍTVE)

Konferencia Liga: CFR-csoda Prágában (FRISSÍTVE)
A Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata nem várt győzelmet aratott Prágában, az Eden Arénában a Slavia ellen a Konferencia Liga csoportkörének harmadik játéknapján. A G-csoport keretében lejátszott találkozót 1–0 (1–0) arányban nyerte meg Dan Petrescu együttese, a találatot az első félidő utolsó percében a curaçaói idegenlégiós Rangelo Janga érte el.

Az olasz Fabio Maresca vezette találkozón a Jindrich Trpisovsky edzette Slavia szinte az egész mérkőzést uralta, már az első percben Cristian Maneának kellett helytállnia David Jurásek beadáslövésénél. Az olasz Simone Scuffet kapus remek napot fogott ki, először a 11. percben mentett a nigériai Peter Olayinka szögleténél, majd nyolc perc múlva megfogta a labdát David Doudera rövidsarokra tartó lövésénél. Két kapufát is lőtt a cseh bajnok: először a 24. percben Olayinka lövését a csapatkapitány Stanislav Tecl sarkazta a lécre, majd a 41. percben Lukas Provod mintegy 24 méteres bombája a jobb kapufán csattant.

A vasutasok viszont első igazi helyzetüket gólra váltották a félidő lefújása előtt: a portugál–román Mário Camora indította a brazil Roger Rodríguezt, aki a bal saroknál nemcsak tartogatta a labdát, hanem jól be is tudta adni – védelemben az ukrán Tarasz Ivanovics Kacsearaba késett egy ütemet, a kezdőként pályán levő Rangelo Janga viszont a megfelelő helyen kapta a labdát, s kilőtte a jobb alsó sarkot (45. perc: 0–1). A curaçaói csatárnak ez volt az első találata a CFR 1907-ben, a kolozsváriak szeptember elején igazolták a hollandiai születésű játékost a ciprusi Apollon Limasszoltól.

Fordulás után hasonló maradt a forgatókönyv: a Slavia rohamozott, a  CFR pedig ellentámadásokból veszélyeztetett. Scuffet a 48. percben hárított, amikor Olayinka fordulásból lőtt, védett a 61. percben a csereként éppen beállt brazil Ewerton mintegy 25 méteres szabadrúgásánál, majd két percre rá megfogta a labdát a nigériai Moses Usor 16 méteres próbálkozásánál. A 75. percben az elefántcsontparti Ibrahim Traoré éles szögből leadott lövésénél a kapu fölé tolta a labdát, majd a 86. percben Ewerton sem tudott kifogni rajta.

Cephas Malele végleg eldönthette volna a meccset az ötödik ráadáspercben, a kontra során Ondrej Kolar kapus rosszul futott ki, a svájci–angolai cserecsatár nagy távolságról üres kapura lőtt, de célt tévesztett.

Dan Petrescu együttese: Simone Scuffet – Cristian Manea, Yuri Matias, Denis Kolinger, Mário Camora (csapatkapitány), Ciprian Deac (77. perc Christopher Braun), Bismark „Nana” Adjei-Boateng (87. perc Lovro Cvek), Karlo Muhar, Roger Rodríguez – Rangelo Janga (70. perc Cephas Malele), Emmanuel Yeboah (77. perc Sergiu Buş); fel nem használt cserék: Rareş Gal, Cristian Bălgrădean – Karlo Brucsics, Claudiu Petrila, Vito Hammershöj-Mistrati, Ovidiu Hoban.

Mivel a másik találkozón is némi meglepetésre a koszovói FK Ballkani 4–3-as sikerrel elhozta mind a három pontot a török Sivas városából, így a csoportban mind a négy együttes 4 pontot gyűjtött és döntetlen a gólaránya.

A CFR 1907-nek jövő csütörtökön 19.45-kor a Slavia elleni visszavágó következik a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban, előtte viszont hétfőn 20.30-kor a Szuperligában az UTA aradi otthonába látogat.

Eredmények, Konferencia Liga, csoportkör, G-csoport, 3. forduló: • Slavia Prága (cseh)–Kolozsvári CFR 1907 0–1 (gól: Rangelo Janga – 45. perc) • Sivasspor (török)–FK Ballkani (koszovói) 3–4 (Frederik Ulvestad – 1., Erdogan Yesilyurt  – 75. és Mustapha Yatabaré – 91. perc, illetve Armend Thaqi – 20., Arber Potoku – 31., Meriton Korenica – 66. és Ermal Krasniqi – 94. perc). Az állás:

1. Ballkani  3       1       1       1       7–7   4

2. Sivasspor        3       1       1       1       5–5   4

3. Slavia     3       1       1       1       4–4   4

4. Kv. CFR 3       1       1       1       2–2   4

„Mészárlás” Silkeborgban

Gigi Becali tulajdonos rendelkezése értelmében az FCSB sok alapemberét nem küldte el a dániai Silkeborg Stadiumban rendezett KL-mérkőzésre, így nem csoda, hogy a helyi együttes 5–0 (3–0) arányú győzelmet aratott a vágóhídra küldött román ezüstérmes ellen (már a 7. percben 2–0-ra vezetett a hazai gárda).

Az ukrán Mikola Balakin vezette találkozót végig uralta a Kent Nielsen edzette együttes, amely Anders Klynge, Kasper Kusk, Nicklas Helenius Jensen, az izlandi Stefan Teitur Thordarson és Tonni Adamsen góljaival nyert. A Nicolae Dică irányította FCSB egyszer sem lőtt kapura (fölé is csak egyszer).

A Silkeborg az előző 10 európai kupamérkőzésén nem tudott nyerni (egyszer remizett, kilencszer vesztett).

Az FCSB összeállítása: Ştefan Târnovanu – Radu Boboc, Joyskim Dawa, Denis Haruţ, Alexandru Pantea – Marco Dulca (46. perc Eduard Radaslavescu), Răzvan Oaidă (87. perc Rachid Bouhenna) – David Miculescu, Andrei Dumiter (46. perc Alexandru Musi), Octavian Popescu – Bogdan Rusu (46. perc Ianis Stoica).

A B-csoport rangadóján az angol West Ham United 1–0-ra legyőzte a belga RSC Anderlecht együttesét Brüsszelben. Az angol együttes győztes gólját az olasz válogatott Gianluca Scamacca szerezte a mérkőzés 79. percében.

Október 13-án 22 órakor az FCSB a Silkeborgot fogadja a 4. fordulóban.

Eredmények, Konferencia Liga, csoportkör, B-csoport, 3. forduló: • Silkeborg IF (dán)–FCSB 5–0 (Anders Klynge – 3., Kasper Kusk – 7. és Nicklas Helenius Jensen – 35., 11 m, Stefan Teitur Thordarson – 58. és Tonni Adamsen – 71. perc) • RSC Anderlecht Brüsszel (belga)–West Ham United (angol) 0–1 (Gianluca Scamacca – 79. perc). A sorrend:

1. West Ham        3        3        0        0        7–3    9

2. Anderlecht        3        1        1        1        1–1    4

3. Silkeborg          3        1        0        2        7–4    3

4. FCSB      3        0        1        2        1–8    1

Újabb Kerkez gólpassz

A Kerkez Milossal felálló AZ 67 Alkmaar csütörtökön 3–2-re legyőzte a vendég Apollon Limasszolt a labdarúgó KL csoportkörének harmadik fordulójában, így százszázalékos mérleggel vezeti a E-csoportot. A 18 éves magyar válogatott balhátvéd végigjátszotta a hollandiai találkozót, amelynek hajrájában ő adta a gólpasszt a svéd Jesper Karlsson győzelmet jelentő találatánál.

A sérült Holman Dávidot nélkülöző szlovákiai Slovan Pozosny/Bratislava bravúros, 2–0-s győzelmet aratott Szalai Ádám csapatának, az FC Bázelnek a vendégeként, ezzel két pontra megközelítette a svájci csapatot, illetve a szintén hatpontos örmény Pjunik Jerevánt a H-csoportban. Szalai nem volt tagja a bázeli keretnek.

A gól nélküli döntetlennel végződött RFS (lett)–Isztambul Basaksehir (török) találkozót a román Radu Petrescu vezette.

A fiatal román hátvéd, Rareş Ilie a 76. percben csereként lépett pályára az OGC Nizza/Nice csapatában, a francia együttes 1–0-ra nyert idegenben a cseh FC Slovacko ellen.

Az ex-CFR-es Adrian Păun csapata, az izraeli Hapóél Beér-Seva gól nélküli döntetlennel végzett a lengyel Lech Poznan otthonában, a frissen igazolt román játékost még nem nevezhette együttese a keretbe.

Eredmények, Konferencia Liga, csoportkör, 3. forduló:

A-csoport: • Hearts of Midlothian (skót)–Fiorentina (olasz) 0–3 • RFS (lett)–Isztambul Basaksehir (török) 0–0. A csoport állása: 1. Basaksehir 7 pont, 2. Fiorentina 4, 3. Hearts 3, 4. RFS 2.

C-csoport: • Villarreal (spanyol)–Bécsi Austria (osztrák) 5–0 (Jose Luis Morales mesterhármassal segítette csapatát) • Lech Poznan (lengyel)–Hapóél Beér-Seva (izraeli) 0–0. Az állás: 1. Villarreal 9 pont, 2. Lech Poznan 4, 3. Hapoel 2, 4. Austria 1.

D-csoport: • 1. FC Köln (német)–Partizán Belgrád (szerb) 0–1 • FC Slovacko (cseh)–OGC Nizza/Nice (francia) 0–1. Az állás: 1. Partizán 5 pont (5–4), 2. Nice 5 (3–2), 3. Köln 4, 4. Slovacko 1.

E-csoport: • AZ 67 Alkmaar (holland)–Apollon Limasszol (ciprusi) 3–2 • Dnyipro (ukrán)–FC Vaduz (liechtensteini) 2–2. Az állás: 1. AZ 67 Alkmaar 9 pont, 2. Dnyipro 4, 3. Vaduz 2, 4. Apollon 1.

F-csoport: • KAA Gent (belga)–Djurgårdens IF (svéd) 0–1 • Molde FJK (norvég)–Shamrock Rovers (ír) 3–0. Az állás: 1. Djurgårdens 7 pont, 2. Molde 4 (5-3), 3. Gent 4 (3-1), 4. Shamrock Rovers 1.

H-csoport: • FC Bázel (svájci)–Slovan Pozsony/Bratislava (szlovákiai) 0–2 • Pjunik Jereván (örmény)–Zalgiris Vilnius (litván) 2–0. Az állás: 1. Pjunik 6 pont (5–3), 2. Bázel 6 (4–3), 3. Slovan 4, 4. Zalgiris 1.

Borítókép: Gólöröm – Emmanuel Yeboah és Rangelo Janga – WWW.1907.RO