Kolozsvárra érkezett a Harag György-emlékkiállítás

Kolozsvárra érkezett a Harag György-emlékkiállítás
December 12-ig látogatható a Kolozsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában megnyílt Harag György-emlékkiállítás. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által 2020-ban meghirdetett Harag-emlékév részeként összeállított vándorkiállítást december 3-án, a színház miniévadának első napján nyitották meg, az eseményen jelen volt Harag Ilona, a kolozsvári színház volt főrendezőjének özvegye is.

Az MMA összművészeti programsorozatának részeként az akadémia kiadójának gondozásában két, a nagy formátumú rendező életművével foglalkozó kiadvány is napvilágot látott, a péntek esti megnyitón ezeket is bemutatták. Az Át akarta ölelni az egész világot – Harag György színháza címmel megjelent, fényképekkel gazdagon illusztrált kötet a Harag György életét és pályafutását bemutató album, míg az Egy európai Kolozsváron a színházrendező írásait, vallomásait, beszélgetéseit és róla szóló írásokat közlő kötet, szerkesztői Ablonczy László és Kovács Örs Levente. 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezőjének, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művészének, Harag Györgynek szentelt emlékév kapcsán összeállított kiállítás 2020-ban nyílt meg Gyulán, idén augusztusban a szatmári színház látta vendégül a tárlatot, ezt követően november elején a bukaresti Nemzeti Színházban láthatták az érdeklődők az Országos Színházi Fesztivál keretében, majd innen „vándorolt” Kolozsvárra.

(Borítóképet készítette: Biró István)