Kolozs megyei pedagógusok az országos szint felett

Török Zoltán szerint nem lesz gond szakképzett tanerő tekintetében

Kolozs megyei pedagógusok  az országos szint felett
Országos szinten a tanári versenyvizsgára jelentkezők közül a tanárok 44,47%-a írta meg a címzetes pedagógusállások elfoglalásához szükséges hetes vagy annál nagyobb jegyet. Kolozs megye e téren is első, hiszen a vizsgázók 55,4%-a ért el ilyen eredményt. Országos szinten az 5–7-es közötti jegyek aránya 35,49%, Kolozs megyében ez az arány 29,28%. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter nagyon gyenge teljesítménynek tartotta az országos 44,47%-os eredményt. Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes viszont elégedett az itteni pedagógusok vizsgajegyeivel. Úgy véli, idén sem lesz gond a megyében jól képzett, felkészült pedagógusok tekintetében, sőt nincs is annyi meghirdetett állás, ahányan 5-ösnél nagyobb jegyet értek el. Színtízest ért el az országban 130 vizsgára jelentkező, közülük 11 Kolozs megyei. Az óvások utáni végleges eredményeket augusztus 3-án teszik közzé, az állások elfoglalására pedig augusztus 4-én és 5-én lesz alkalom.

D. I., N.-H. D.

„Kolozs megyében 1356-an vettek részt a pedagógusi vizsgán és a jelentkezők több mint 80%-a (1150) ért el ötösnél nagyobb jegyet. A vizsgázók több mint fele, pontosabban 752-en pedig elérték a címzetes tanári állás elfoglalásához szükséges 7–10-es közötti jegyet. Kolozs megyében csak 206 vizsgázó dolgozatát értékelték 5-ösnél kisebb jeggyel” – nyilatkozta lapunknak Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes.

Hozzátette: jó hír az, hogy a megyében 11-en kaptak tízes jegyet, azaz 1-1 jelentkező biológiából, történelemből, német nyelv és irodalomból, magyar nyelv és irodalomból, román nyelv és irodalomból, továbbá 3-3 óvónő és ortodox vallástanár.

„Mivel idén nem szerveztek vizsgatanítást, ezért most csak az írásbelin elért jegy számít a pedagógusállások betöltésekor. Címzetes állásra azok jogosultak, akik a 7-esnél nagyobb jegyet értek el. Akik 5-ösnél nagyobb, de 7-esnél kisebb jegyet értek el, azok egy tanév erejéig helyettesítő állást foglalhatnak el” – magyarázta a főtanfelügyelő-helyettes.

Megjegyezte, Kolozs megyében a vizsgázó pedagógusok több mint 80%-a ért el 5-ösnél nagyobb jegyet, így nincs annyi meghirdetett állás, hogy mindenkit elhelyezhessenek.

Megtudtuk: azok, akik nem érték el az 5-öst, nem jogosultak arra, hogy a 2021–2022-es tanévben pedagógusként dolgozzanak. Az viszont előfordulhat, hogy egy-egy eldugottabb vidéki állásra nem lesz jelentkező, így amikor a tanintézet szeptemberben versenyvizsgát szervez, akkor azok is jelentkezhetnek, akik most nem érték el az 5-öst. Az őszi versenyvizsgán viszont szintén el kell érni az 5-öst.

Az eredmények láttán Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter elégedetlenségét és rosszallását fejezte ki. Az óvások utáni végleges eredményeket augusztus 3-án teszik közzé. A pedagógusállások elfoglalására augusztus 4-én és 5-én kerül majd sor. Ezt az eseményt a megyei tanfelügyelőségek szervezik meg nyilvános ülésen vagy online.

A tanítóknak nem volt könnyű dolguk idén – nyilatkozta lapunknak egy, a neve elhallgatását kérő, a tanítók versenyvizsga-dolgozatait javító pedagógus. Nagyon sok tételt kellett megoldaniuk, és hiába állt a rendelkezésükre négy óra, szinte lehetetlen volt tökéletesen kidolgozni a tételeket. Elmondása szerint három napig javította a rá bízott közel 60 dolgozatot, de ez is embert próbáló feladat volt, mert nagy koncentrációt, szelektálóképességet igényelt. A javítótanár úgy vélte, könnyebbséget jelentene, ha a versenyvizsga-feladatokat két napra osztanák fel, egyik napra jutna a román-, a magyar- és a matektudást felmérő tételek sora, a másikra pedig a pedagógia és a módszertani tételek.

„Nagyon nehéz volt az idei vizsga, látszott, hogy kapkodtak a megszervezésekor. Az utolsó, módszertani tételek kidolgozására vagy kevés idő maradt, vagy egyáltalán nem is maradt” – fogalmazott.

Egy magyar nyelv és irodalomból vizsgázó friss diplomás pedagógus elmondta: az elmúlt évekhez képest meglepetés volt az idei vizsgatétel.

„Nehezebbnek éreztem a feladatokat, főképp a nyelvészettel kapcsolatos tételnél. Ez a nehezítés a jövőre nézve elbizonytalanít abban, hogy milyen elméleti részre és feladatokra helyezem a hangsúlyt a felkészülésnél” – mondta.

Hozzátette: nehézséget jelent az is, hogy a legtöbb tanár munka és család mellett próbál felkészülni, illetve helytállni évről évre a versenyvizsgán, ami hosszú távon eléggé megterhelő. Viszont több jó jegy is született idén, ami azt bizonyítja, hogy nem lehetetlen jó eredményt elérni.

Egy gyógypedagógiából vizsgázó pedagógus is úgy nyilatkozott, hogy az idei tanári versenyvizsga neki és több kollégájának is kihívást jelentett.

„Az előző évekhez képest több tételt és több alpontot tartalmazott a feladatlap, ami nehézséget okozott az idő beosztásában, valamint a téma megfelelő kibontásában. De ezt félretéve az idei tematika nem sorolható a bonyolultak közé, sőt a második tételben felmerülő feladat érdekesen kibontható és érvelésre alkalmas volt” – fogalmazott a vizsgázó pedagógus.

Hozzátette: az anyanyelven vizsgázóknak plusznehézséget jelentett, hogy a tételeket nem fordították le megfelelően. Rosszul felépített szövegek és helytelenül lefordított szakkifejezések szerepeltek, amelynek orvoslására ezúttal is felhívná a figyelmet, hogy a következő években erre fokozottabb hangsúlyt fektessenek a tételsort összeállítók.

(Borítóképünk illusztráció)