A Kiskurutty játéktanoda megyei fordulóját szervezték Kolozsváron

kiskurutty játéktanoda
A kolozsvári házigazdák Méhecske csapata, a szamosújvári Elvarázsolt házikó Óvoda Csicsergő csapata és a kisbácsi napköziotthon Vidám sünike csapata vett részt a megyei fordulón
A kilencedik Kiskurutty játéktanoda megyei fordulóját szervezte meg április 20-án, szombaton a kolozsvári Hársfaillat Napköziotthonos Óvoda a csíkszentdomokosi főszervezők kérésére. A megyei játékra három továbbjutó csapat közép- és nagycsoportos óvodásai jelentkezhettek: a kisbácsi napköziotthon Vidám sünikéi, a szamosújvári Elvarázsolt házikó Óvoda Csicsergői és a kolozsvári házigazdák Méhecske csapata.

Nemcsak vidám gyermekhanggal és jókedvvel telt meg a Rudolf/Decebal úti intézmény, hanem rigófüttytől és lódobogástól is csengett a határ. Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján írói munkássága iránti tisztelgésből és gyermekirodalmi alkotásainak megbecsülése céljából az általa megjelentetettek közül a Sétálni megy Panka című kötetének versei képezték az idei Kiskurutty játéktanoda résztevői számára a Móra-emlékév anyagát. Óvodásként is lehet hálaünnepet ülni, és szeretetet kifejezni azok iránt, akiknek verssoraival gazdagabb és értékesebb magyar nyelv. A csíkszentdomokosi ötletgazdák – Márton Kinga óvónő és Kurkó Szilvia tanítőnő –, akik a játék forgatókönyvét megszerkesztették és a szükséges kellékeket a résztvevők rendelkezésére bocsátották, a megyei fordulóra a Búcsúzik a rigó és a Gyöngyöm Gyuri című verseket helyezték előtérbe. A hárompróbás játék során a négytagú csapatok megoszthatták társaikkal a rigóról összegyűjtött tudnivalókat, érdekességeket, amelyeket egyéni, ötletes montázsokon mutattak be. A gyermekek kézügyességének és kreativitásának bizonyításaképpen életre keltek a csapatok Csillag, Csillag-Pata és Rózsa falovacskái, amelyeket hagyományos technikák alkalmazásával husángból és zokniból varázsoltak parazsat evő paripákká. A feladat attól vált kihívássá, hogy a négytagú csapatoknak egy-egy lovat kellett elkészíteniük megadott szempontok figyelembe vételével. Végül a táltosok porondra léptek és lovagoltatók-höcögtetők kíséretében kedvükre csörgethették a nyakukra illesztett jutalomcsengőket. A csapatok tevékenységének minősítését szakmai zsűri értékelte Muszka-Pál Anna módszertanos óvodapedagógus, valamint Kilin Tünde és Bálint-Svella Éva óvónők személyében. A rendezvény kulcsfontosságú vendége, Móra Ferenc mesebeli Pankája Katona Annamária, szamosújvári óvónő kíséretében jelent meg a szombati eseményen, akinek hozzáértő moderálásával és hangulatot teremtő játékvezetésével nemcsak Panka, hanem mindegyik Móra-szereplő életre kelt.

A Kiskurutty játéktanoda megyei szintű közösségi tevékenységén résztvevő csapatok közül a szamosújvári Csicsergők képviselik Kolozs megyét a megyeközi fordulón, amelyet május 24-25-én szerveznek Sepsiszentgyörgyön. Gratulálunk a továbbjutó csapatnak!

Köszönet illeti a lelkes pedagógusokat, segítőkész szülőket, szervezést felvállaló Hársfaillat Napköziotthonos Óvoda vezetőségét.  

Gergely Erika-Magdolna, óvodapedagógus