Csütörtöktől éjszakai kijárási tilalom a hét minden napján Kolozsváron

Csütörtöktől éjszakai kijárási tilalom a hét minden napján Kolozsváron
A Kolozs megyei vészhelyzeti bizottság mai, 204-es számú határozata szerint, mivel Kolozsváron a két hétre összesített fertőzöttségi ráta meghaladta a 7,5 ezrelékes küszöböt (szerdán 8,50 ezrelék volt az incidencia), október 7-i hatállyal az alábbi előírások lépnek érvénybe: a hét minden napjára vonatkozóan kijárási tilalmat rendelnek el este 20:00 és 05:00 óra között.

A kijárási tilalom nem vonatkozik azokra a személyekre, akik legalább tíz napja megkapták valamelyik koronavírus-elleni védőoltás teljes sémáját, vagy akik átestek a koronavírus-fertőzésen, és megbetegedésük igazolása óta eltelt legalább 15, de nem több mint 180 nap. Az oltottaknak, és a betegséget átvészelőknek is az uniós Covid-igazolványt kell felmutatniuk, hogy szabadon közlekedhessenek. Azok a személyek, akik zöldigazolvánnyal nem rendelkeznek, előre kitöltött felelősségvállalási nyilatkozattal, vagy munkáltatói igazolással tanúsíthatják, hogy a kijárási tilalom idején munkaügyi vagy egyéb nyomós okokból hagyták el lakóhelyüket.

Ugyanakkor, a vészhelyzeti bizottság határozata értelmében, a kereskedelemben/szolgáltatásokban tevékenykedő vállalkozások hajnali 05:00 és 22:00 óra között tarthatnak csak nyitva. Kivételt képeznek azok a cégek, amelyek termékeiket futárszolgálati rendszerben házhoz szállítják: ezek este 22:00 és hajnali 05:00 között is folytathatják tevékenységüket.