Kezdődik már a Fekete Péntek!

Valós és vélt árcsökkentésekkel várnak a boltokban

Kezdődik már a Fekete Péntek!
Az Amerikából importált fogalom (Black Friday) alig néhány éve eresztett gyökeret Európának ezen a felén, és már régóta nem eredeti jelentésére, a sűrű forgalomra utal, hanem arra, hogy a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (ami a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).

Hivatalosan november 25-e lenne az a nap, amikor látványos leárazásokkal hatalmas mennyiségű árut kapkodhat szét az erre előre felkészült tömeg. De a kereskedők már igyekeznek egymásnak elébe vágni, gyakran hetekkel hamarabb elkezdik a tulajdonképpeni karácsonyi bevásárlási lázat bevezető akciót útjára indítani, hogy maximális haszonnal jöjjenek ki belőle.

Az Amerikai Egyesült Államok városaiban megszokott a nagy leértékeléssel nyitó üzletek előtt órák hosszat várakozó emberek sora. Amikor bejutnak, a vásárlók lerohanják a boltot és amit tudnak, megragadnak, mivel a legvonzóbb termékekből rendszerint csak néhány darab van. Mindez időnként sérülést, olykor halált is okoz: 2008-ban egy bolti alkalmazottat halálra tapostak New York egyik hipermarkete üvegajtaját az öt órai nyitás előtt percekkel beszakító vásárlók; egy kismamát ugyanitt kórházba kellett szállítani. Ugyanazon a napon két ember meghalt, amikor vásárlók két csoportja között kialakult vita lövöldözésbe torkollott.

Ilyenkor nálunk is a játékok és elektronikai cikkek a legkeresettebbek. A tömegpszichózis olykor egészen elképesztő, erőszakos cselekedeteket produkál. Sokan néhány különösen népszerű árucikket azért vásárolnak meg az ilyenkor szokásos olcsóbb áron, hogy később eladhassák (többnyire az interneten keresztül). Romániában hamar teret nyert ez a „vírus”. Akadnak olyan kereskedők, akik már most „hallgatólagosan” elkezdték ezt a programot. Előrejelzések szerint az idén körülbelül 1 millió terméket adnak el a Fekete Pénteken, ami kétszeres mennyisége lesz a tavalyinak. A pálmát minden bizonnyal az eMag fogja elvinni. Az internetes vásárlókhoz az árukat a Fan Courier juttatja el, ígérete szerint 6-7 napon belül szállítja el a megrendelőkhöz. Az idei szállítmányok 30-35%-kal több csomagot jelenteken majd, a tömegük pedig 15-20%-kal fogja meghaladni a 2015-ben házhoz szállítottakét.