Kezdődhet a fekete-tengeri földgáz kitermelése

Kezdődhet a fekete-tengeri  földgáz kitermelése
Nagy szavazattöbbséggel, döntéshozó házként elfogadta szerdán a képviselőház a törvénytervezetet, amely utat nyithat a fekete-tengeri földgáz kitermelése előtt. A szenátus által már korábban – a múlt héten – elfogadott jogszabályt 248 szavazattal 34 ellenében erősítette meg a képviselőház. A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ törvényhozói támogatták az offshore-törvény tervezetét, míg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői bírálták azt a képviselőház szerdai ülésén.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata párti házelnök megállapítása szerint a közvetlen és közvetett adók révén a román állam a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százalékát kapja meg, míg a haszon 40 százaléka a befektetőké marad.Nicolae Ciucă liberális kormányfő azt emelte ki: a döntés révén bizonyossá vált, hogy öt éven belül Románia energetikai szempontból függetlenné válik.Benke Sándor, a képviselőház ipari bizottságának elnöke, az RMDSZ Hargita megyei törvényhozója azt emelte ki a vitán, hogy a megszavazott törvénytervezet a 2018-ban elfogadott offshore-törvényt javítja, stabilitást és kiszámíthatóságot biztosít az országnak és beruházóknak. Leszögezte: kollégáival megszavazzák a tervezetet, amely fontos az ország számára a jelenlegi, nagyon összetett helyzetben.

Közel 100 milliárd köbméter földgáz a Fekete-tengerbenMegállapítása szerint az új törvény megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy elindulhasson a nyíltvízi gázlelőhelyeken is a kitermelés. Ugyanakkor a jogszabály a kőolajkutatási, -fejlesztési és -hasznosítási tevékenységekre vonatkozó egyedi adózási rendszert módosítja, miszerint a jövedelem 60 százaléka az államot, 40 százaléka pedig a befektetőt illeti meg nyilatkozta a képviselő. Hangsúlyozta: közel 100 milliárd köbméterre becsült földgáztartalék van a Fekete-tengerben, és a törvény megszavazásával a parlament elhárított minden akadályt a nyíltvízi kitermelés elől, amely 2026-ban indulhat meg.

Miklós Zoltán, a képviselőház költségvetési bizottságának tagja, Kovászna megyei parlamenti képviselő a plenáris vitán kifejtette: az offshore törvénytervezet legfontosabb célja, hogy megteremtse a szükséges feltételeket az ország rendelkezésére álló erőforrások kihasználására ahelyett, hogy ezeket az erőforrásokat külföldi piacokról importálná. Az idei év második felében a Black Sea Oil and Gas cég már elkezdi a gázkitermelést a Fekete-tengerből, 2026-ban pedig már a Neptun Deep projekt keretében termelhet ki a Romgaz és az OMV Petrom, évente mintegy 1 milliárd köbméter gázt.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristina Prună bírálta Virgil Popescu energiaügyi minisztert a törvénytervezet előterjesztése miatti késedelemért. Emlékeztetett: a tisztségviselő már 2019-es beiktatásakor kijelentette, az offshore-törvény módosítása prioritást élvez, de csak most, két és fél év után terjesztette elő a jogszabály-tervezetet. Ezzel a miniszter hozzájárult az orosz gáztól való függőség növeléséhez, illetve a román állampolgárok gázszámláinak növekedéséhez, jegyezte meg az USR-s képviselő. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a törvény utat nyit végre a beruházások előtt.

George Simion, az AUR képviselője azért bírálta a tervezetet, mivel szerinte az nem ír elő szankciókat a szerződéseket be nem tartó kitermelő vállalatoknak. „A befektetőknek csak jogokat adunk, szankciókra meg nincs lehetőség”, adott hangot véleményének Simion. Azt is nehezményezte, hogy „a Fekete-tengerben kitermelt földgázt a bécsi tőzsdén fogják tranzakcionálni.”