Két kórus egy zenei nyelvet beszél

Két kórus egy zenei nyelvet beszél
A székelyudvarhelyi Musica Sacra (karnagy: Rózsa Imre) és a kolozsvári Szent Mihály templom Szent Cecília kórusa (karnagy: Potyó István) lépett fel vasárnap este a kolozsvári rádió stúdiótermében. A koncertet azon hosszútávú egyezmény keretében szervezték, amely évekkel ezelőtt kötettetett a rádió és a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) között. Az évek során már több kóruskoncert szervezett a két fél, így folytatva a kezdeményező Guttman Mihály (1926-2013) karnagy, a RMD tiszteletbeli elnökének munkáját.

A koncert moderátora, Benkő Judit, a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége komolyzenei műsorainak szerkesztője a két kórust mutatta be. Tóth-Guttman Emese, a RMD elnöke pedig elmondta: a közel húsztagú székelyudvarhelyi kórus különböző zenetörténeti korok szerzőinek vallásos alkotásait adta elő. – Kiemelhető a tiszta intonáció és az érthető szövegmondás. Hallatszott, hogy gyakorlott énekesek, teljesítményük több éves együtténeklés eredménye – méltatta teljesítményüket.

A kolozsvári Szent Mihály templom Szent Cecília énekkara kétszer annyi tagot számlál, és sok köztük a képzett zenész. Csakis így lehet vállalkozni arra, hogy műsorra tűzzék Kodály Zoltán Missa Brevis című alkotását. Hozzá kell tennünk, hogy a mű szólistái között voltak több éves tapasztalattal rendelkező művészek, úgy mint  Egyed Apollónia és György Róbert, illetve a fiatal, de már szintén kellő tapasztalattal rendelkező orgonista, Csengeri-Kostyák Zsuzsa. Illesse dicséret a mű többi szólistáját, Török Szilviát, Kormos Melindát és Márton Szabolcsot. A koncert Kodály Zoltán Esti dalával zárult, amelyet a két kórus adott elő Potyó István dirigálásával.

A fellépő két énekkar között talán több a különbség, mint a hasonlóság. Ám most egy órára nagyon úgy tűnt: egy zenei nyelvet „beszéltek”, egyazon cél vezérelte őket: a komolyzene, a kórusművek és az egyház iránti elkötelezettség. A közönség ugyanis ezzel a benyomással távozott.