Kelemen Hunor: egyeztetni kellene az izraeli nagykövetség átköltöztetésről

Kelemen Hunor: egyeztetni kellene az izraeli nagykövetség átköltöztetésről
Románia izraeli nagykövetségének áthelyezése olyan téma, amelynek kapcsán a külpolitikában illetékes valamennyi szereplőnek egyeztetnie kellene – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az Agerpres hírügynökség szerint a szövetségi elnököt arról kérdezték újságírók, hogyan kommentálja Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentését, miszerint Románia Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét. Kelemen Hunor kifejtette: olyan témáról van szó, amelyet „nagyon komolyan” meg kellene tárgyalniuk a külpolitikában illetékes szereplőknek, ez esetben azonban az egyeztetés elmaradt.

„Én nem mondhatok egyebet, csak azt: emberek, itt az ideje, hogy tárgyalóasztalhoz üljetek mind, akik illetékesek vagytok a külpolitikai, a diplomáciai kapcsolatokat érintő döntésekben, ellenkező esetben mindenki azt fogja mondani rólunk: komolytalan társadalom, politikai osztály vagyunk, amelyben nem lehet megbízni” – fogalmazott a politikus.

Kelemen Hunor hozzátette továbbá: vannak témák, amelyekről sosem esik szó a parlamentben, és példaként említette az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagsági helyére való jelöltséget.

 „Sem a külügyminiszter, sem mások nem jönnek a parlamentbe, hogy elmagyarázzák nekünk, melyek a stratégiai célok, a taktikai döntések, így aztán sokszor furcsa helyzetekben találjuk magunkat” – állapította meg az RMDSZ elnöke.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol