Kelemen Hunor: a fejlesztési tárca nélkül nem tudjuk folytatni a kormányzást

Kelemen Hunor: a fejlesztési tárca nélkül nem tudjuk folytatni a kormányzást
Az RMDSZ kilép a kormányból, ha az új kabinetben nem kapja meg a fejlesztési minisztérium irányítását - jelentette ki ma Kelemen Hunor.

Az RMDSZ frakciónak és minisztereinek részvételével lezajlott ülés után a szövetségi elnök a parlamentben azt nyilatkozta, hogy ismertette kollégáival a koalíciós tárgyalások jelenlegi állását. Beszámolója szerint elmondta nekik, hogy a szövetség továbbra is 2021-es megállapodás betartását kéri.

Kelemen hangsúlyozta, hogy az RMDSZ 2024-ig vállalta a kormányzás felelősségét, és a három miniszterük jó munkát végzett. Ezért nem látnak okot arra, hogy az új kormányban megmaradó két minisztériumot (fejlesztés és környezetvédelem) más tárcákra cseréljék. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a korábbi koalíciós tárgyalásokon elfogadták a szintén RMDSZ-es miniszter vezette sporttárca beolvasztását egy másik minisztériumba, de a fejlesztési minisztériumról nem mondanak le.

 - Természetesen nyitva hagytuk az ajtót, van helye a további tárgyalásoknak. A fejlesztési tárca nélkül mi nem tudjuk folytatni, de ha koalíciós társaink akarják, tárgyalhatunk a környezetvédelmi tárcáról - nyilatkozta Kelemen.

Az újságírók arra a felvetésére, hogy ezek szerint a fejlesztési tárca nélkül az RMDSZ nem marad kormányon, Kelemen így válaszolt: "Jól értették."

"Nem állunk fel a tárgyalóasztaltól"Néhány perccel ezelőtt az RMDSZ szövetségi elnöke nyilatkozatot tett közzé hivatalos FB-oldalán. """Biztos vagyok abban, hogy a partnereink és a társadalom érdeke is az, hogy az RMDSZ, a PNL és a PSD közösen folytassa a kormányzást. Partnereink ismerik a szándékainkat: az első opció számunkra a protokollum betartása, hiszen az adott szó, az aláírt dokumentum kötelez; a fejlesztési minisztérium nélkül ugyanakkor nem tudjuk folytatni a kormányzást. Nem álltunk fel a tárgyalóasztaltól, nem is fogunk felállni, hiszen az RMDSZ 2024-ig vállalta a kormányzással járó felelősséget. Amint az államelnök kinevezi Marcel Ciolacut miniszterelnöknek, az ő felelőssége lesz kormányt alakítani. A kinevezést követően várjuk a javaslatát arra vonatkozóan, hogy milyen koalícióban gondolkodik"  - fogalmaz Kelemen Hunor.

(Fotó: Facebook/Kelemen Hunor hivatalos oldala)