Johannis: Románia példaképpé vált a korrupcióellenes harcban

Johannis: Románia példaképpé vált a korrupcióellenes harcban
Klaus Johannis államfő ma azt mondta, Románia példaképpé lett a többi ország számára a korrupcióellenes harcban, a román modellt már máshol is átvették, Romániának mégis az eddigieknél jobban ki kellene használnia az EU-tagságából eredő előnyöket.

„Példává váltunk már országok számára egyes reformok tekintetében, beleértve a korrupcióellenes harcot, a Világbank pedig már átvette ezeket a tapasztalatokat, hogy aztán más államokban is alkalmazhassák azokat” – mondta Klaus Johannis a Világbank és Románia együttműködésének 25. évfordulóján.

„Szeretném kifejezni elismerésemet azért, ahogyan a Világbank hozzájárult Románia fejlődési folyamatához, elsősorban a makrogazdasági stabilizálást célzó erőfeszítésekért, amelyeket az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap mellett vitt véghez” – tette hozzá a román elnök. Emlékeztetett: a Világbank a piacgazdaságba történő átmenet időszakában is Románia mellett állt, és támogatta az uniós csatlakozásért tett erőfeszítéseket is.

„Románia jelenleg stabil demokrácia, stabilitásforrás egy komplex kihívásokkal küzdő régióban. Hiteles partner vagyunk, elkötelezettek a jogállam, az alapvető szabadságjogok védelme és a piacgazdaság elősegítése mellett” – hangsúlyozta Johannis.

Az államfő azonban kijelentette, az országban még mindig vannak olyan területek, ahol nagyon gyenge a teljesítmény, illetve befejezetlen folyamatok. „Bizonyos, hogy az eddigieknél jobban is ki tudnánk használni azokat az előnyöket, amelyek EU-tagságunkból erednek. Jobban kihasználhattuk volna azt a segítséget is, amelyet a nemzetközi intézmények, például a Világbank nyújtott nekünk” – sorolta.

Johannis ugyanakkor úgy vélekedett, bár Románia élen jár az EU-ban gazdasági növekedés terén, illetve a közigazgatásban is történt korszerűsödés, az ilyen irányú erőfeszítéseket folytatni kell.

„A közigazgatási reform és az adóügyi adminisztráció jobbítása prioritási listánk fontos fejezete. Hatékony közigazgatásra van szükségünk, amely teljes egészében megfelel az állampolgárok elvárásainak. Értékeljük a Világbank hozzájárulását a romániai kormányzás jobbá tételéhez” - zárta szavait Johannis.