Johannis a közkegyelmi tervezet visszavonását szorgalmazza

Johannis a közkegyelmi tervezet visszavonását szorgalmazza
Klaus Johannis az igazságügyi intézmények és civil szervezetek ellenkezésére hivatkozva a kormány büntetőjogi tervezeteinek visszavonását szorgalmazza. Az államfő pénteki Facebook-bejegyzésében figyelmeztetett: az igazságszolgáltatás "legavatottabb" intézményei szerint a sürgősségi rendeletek tervezetei "kéretlenek, elfogadhatatlanok és személyre szabottnak tűnnek".

Rámutatott: a legfőbb ügyészség, a korrupcióellenes ügyészség, a legfelső bíróság, a bírák egyesülete és több civil szervezet határozottan ellenzi, hogy a korrupcióra - hivatali visszaélésre és összeférhetetlenségre - vonatkozó jogi keretet alapos elemzés és átlátható vita nélkül, sürgősségi módszerrel módosítsák. Mindez elegendő érv a kormány tervezeteinek visszavonására - állította az államfő.

Közkegyelem helyett inkább új börtönök 

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DICOT) előző nap közleményben fejezte ki megütközését a kormány közkegyelmi kezdeményezése miatt, amely szerinte a bűnözést bátorítja, és ellentmond a korrupció, adócsalás, szervezett bűnözés leküzdésére meghirdetett stratégiának.

Augustin Lazar, Románia legfőbb ügyésze is úgy nyilatkozott: európai uniós csatlakozása óta Románia erőfeszítéseket tesz a jogállamiság megerősítése, egy törvénytisztelő polgári magatartás bátorítása terén, ezért aggodalommal tölti el, hogy "valaki váratlanul át akarja állítani a váltót" a közkegyelem kihirdetésével. A legfőbb ügyészség azt javasolta, hogy a védelmi minisztérium használaton kívül helyezett kaszárnyáit alakítsák át börtönökké.

A javaslatot Marius Vulpe, a büntetés-végrehajtó intézetek országos igazgatóságának (ANP) vezetője pénteki sajtóértekezletén kivitelezhetetlennek nevezte a katonaságtól átvett 12 ingatlan leromlott állapota és átépítésük magas költsége miatt. Elmondta: tavaly átlagosan 28 ezer elítéltet tartottak fogva a romániai börtönökben, ami a férőhelyek számához képest 145 százalékos telítettséget jelent.

Voiculescu mégis szabadulhat 

Dan Voiculescu igenis szabadulhat a börtönből „korkedvezménnyel”, amennyiben az igazságügyi minisztérium által elfogadásra javasolt közkegyelmi törvény hatályba lép. Bár a tervezet leszögezi, hogy nem számíthatnak kegyelemre a súlyos bűncselekményt elkövetők, így a korrupciós ügyek miatt elítéltek sem, abban a paragrafusban, amely a 60 évüket betöltött bűnözőkről rendelkezik, nincsenek ilyen kitételek. Császár Károly Maros megyei szenátor, az RMDSZ jogi bizottságának tagja lapunknak elmondta: az igazságügyi minisztérium honlapján olvasható dokumentum szerint a kezdeményezők szándéka az, hogy minden olyan elítélt büntetésének a felét elengedik, aki betöltötte a 60. évet. Az erről rendelkező paragrafusban nincs pontosítva, hogy ez alól bárki is kivételt képezne. Ilyenformán az összes közveszélyes bűnöző, aki elmúlt hatvan éves, számíthat arra, hogy hamarabb szabadul.Bár korrupciós ügyekben ítélték el, kora miatt mégis szabadlábra helyezhetik

A 70 éves Dan Voiculescut 2014. augusztus 8-én ítélték 10 év szabadságvesztésre pénzmosásért. A hatályban levő törvények szerint szabadlábra helyezés esetén az elítéltnek egy éven belül meg kell térítenie az okozott kárt, különben visszakerül a börtönbe. A Hotnews.ro által idézett szakértők szerint a közkegyelmi tervezet eltörli ezt a kötelezettséget. Vagyis, ha Voiculescunak nem sikerül kifizetnie egy év alatt a kiszabott összeget, nem fenyegeti többé az a veszély, hogy visszakerül a börtönbe. Az összeg behajtása a román állami intézményekre hárul.

Voiculescut az Élelmiszeripari Kutatóintézet (ICA) törvénytelen magánosításának ügyében ítélték el. Abban találták vétkesnek, hogy a piaci árnál 75-ször alacsonyabban, törvénytelenül vásárolta meg annak a mezőgazdasági kutatóintézet tulajdonában levő telket,  amely igazgatótanácsának tagja volt, és ezzel 60 millió euróval megkárosította az államot.

A tervezett büntetőjogi intézkedések ellen az elmúlt napokban több nagyvárosban is tiltakozó megmozdulásokat szerveztek. Cătălin Beciu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) alelnöke Facebook-oldalán a szerdai fővárosi tüntetést “náci” felvonuláshoz hasonlította, a résztvevőket pedig “kreténeknek” és “állatoknak” nevezte, akik undort váltanak ki belőle.