Játszva beszélni románul a szamosújvári nyelvtáborban

Játszva beszélni románul a szamosújvári nyelvtáborban
Hetvennél több gyermek vett részt a néhány napja véget ért román nyelvű kommunikációs táborban, Szamosújváron. A Téka Alapítvány szervezésében zajló harmadik ilyen tábornak a megnövekedett gyereklétszám miatt a helyszínt a Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum biztosította.

A más helységből érkező gyerekek (36-an) számára idén szállást is biztosítottak a Téka Szórványkollégiumban. Összesen 72 gyerek vett részt az öt csoportban zajló kommunikációs tevékenységeken, melyeket helyi, román anyanyelvű óvónők vezettek. Merkler Martina, Dobocan Anca évek óta magyar csoportokkal kötnek partnerkapcsolatot, román opcionális tevékenységeket is tartottak magyar gyerekek számára. Cornea Claudia és Deac Aurora már tavaly csatlakoztak a csapathoz, idén Oros Nica is. Mindannyian ismerik a magyar gyerekek helyzetét, hogy pár szót ismernek, valamennyit értenek, de legtöbben, a hibázástól való félelem miatt nem mernek megszólalni. Az oktatók játékosan, énekkel-mondókával, rajzzal, barkácsolással színesítik a tevékenységeket, melyek során a gyerekek megszólalnak, s rájönnek, hogy akkor is megértik őket, ha románul beszélnek.

A Téka Alapítvány munkatársai (Egri Hajnal, Molnár Erika, Láposi Éva és Fodor Emőke) kézműves tevékenységekkel színesítették a délutánokat. Nemezelést, gyöngyfűzést, rajztechnikát és körmönfonást tanítottak, románul is megnevezve a tevékenységeket, munkaeszközöket.

– A helybeliek számára 10–17 óra közt zajlottak a tevékenységek, a bentalvók számára további szórakoztató tevékenységeket szerveztünk. Hétfőn tánctanítás, kedden a Mátyás láthatatlan világának taktilis érzékelése, szerdán az ördöngösfüzesi állattani múzeum látogatása, illetve csütörtökön pizsamabuli, valamint városséta, vásárlás és játszóterezés színesítette a programot. Az első este pityergése után késő éjszakába nyúló kuncogások is bizonyítékai annak, hogy a kolozsvári, décsei, kolozsi, székelyudvarhelyi, széki és helyi gyerekek jól összerázódtak. Sokan jelezték, hogy jövőre újra jönnének – mondta a Szabadságnak Fodor Emőke, aki szervezőtársával, Balla Imolával és a nyelvet oktató pedagógusokkal együtt majd újabb érdekességeket gondolnak ki számukra.