Tisztújítást ír ki az Erdélyi Magyar Szövetség Mezei János elnök távozása miatt

Tisztújítást ír ki az Erdélyi Magyar Szövetség Mezei János elnök távozása miatt
Hatvan napon belül tisztújítást ír ki az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöksége, mivel a bíróság által zsarolásért elmarasztalt és a közügyektől eltiltott Mezei János lemond az elnöki tisztségről - jelentette be a távozó elnök és Csomortányi István alelnök a hétfői marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

Az EMSZ vezetői azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a Mezei János ügyében hozott pénteki elmarasztaló ítélet része az elmúlt években több romániai magyar elöljáró ellen indult "lejáratási kampánynak".

"Teljes mértékben meg vagyunk róla győződve, hogy Mezei János ártatlan" - szögezte le Csomortányi István. Rámutatott, hogy a zsarolás vádpontja akkor állná meg a helyét, ha a vádlottnak személyes nyeresége származott volna az ügyből, ami nem történt meg.

"Jogtalan és illegális a döntés" - értékelt Mezei János is, hozzátéve, hogy ennek ellenére megpróbálja teljesíteni az előírásokat és távozik a párt éléről. Mélységesen megdöbbenti, elbizonytalanítja "hogy embereket igazságtalanul megvádolhatnak, karriereket keresztbe törhetnek, és egy folyamatot megszakíthatnak" - mondta a párt tavaly novemberi bejegyzésére utalva.

(Fotó: www.emsz.org)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol