Ismét csődbe jutott a legnagyobb járműbiztosító

Ismét csődbe jutott  a legnagyobb járműbiztosító
Visszavonta a pénzügyi felügyelet (ASF) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) terén piacvezető Euroins Romania biztosító társaság működési engedélyét. A döntés indoklása az, hogy a társaság fizetésképtelen, ezért csődeljárást kezdeményeznek ellene. Hazánkban nyolc év alatt ez már a negyedik nagy biztosító, amely csődbe jut. Várhatóan az Euroins sem kerüli el ezt a végkifejletet. Így mintegy 2,5 millió járműtulajdonos ismét pórul jár, és a csőd költségeit újból az állam, s a biztosított adófizető polgárok fogják megfizetni. A bolgár tulajdonos, az Eurohold az „aktívák ellenséges átvételét” emlegeti, és áldozatként állítja be a társaságot, amely ellen szerintük összehangolt támadás folyt. Az Euroins által kibocsátott biztosítási kötvények még 90 napig érvényesek.

Az ASF felidézte, hogy az utóbbi három évben számos ellenőrzést végeztek az Euroinsnél, és 26 alkalommal mintegy 16 millió lej értékben szabtak ki bírságot az észlelt szabálytalanságok miatt. A közlemény szerint a társaság sem tavaly júniusában, sem szeptemberben nem tett eleget a szavatolótőke-követelménynek, és nem hajtotta végre az ehhez szükséges 2,19 milliárd lejes tőkeemelést. A minimális tőkeszükséglet fedezésére 1,75 milliárd lejes feltőkésítésre lett volna szükség. A hatóság azt követően döntött a működési engedély visszavonásáról, hogy az Euroins nem tett eleget a fizetőképessége helyreállítását célzó felszólításoknak.

Az Euroins mintegy 2,5 millió ügyfelének kötvényeit és a kárrendezési feladatokat a biztosítási garanciaalap (FGA) veszi át, amíg a bíróság vagyonfelügyelő ellenőrt rendel ki az Euroins mellé. Az ügyfeleknek két lehetőségük van. Az egyik az, hogy maradnak a jelenlegi kötvényeikkel, amelyek még 90 napig érvényesek, de bármikor felmondhatják egyoldalúan, és más biztosítótársasággal köthetnek szerződést. A pénzügyi felügyelet pénteki döntésének a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 60 napon belül az ügyfelek kérhetik a kötvény hátramaradt időszakára eső költség visszafizetését, kártérítést pedig 500 ezer lej értékben fizethet az állami biztosítási garanciaalap a balesetet elszenvedőknek. Az ügy leginkább azokat az Euroins ügyfeleket érinti, akik balesetet szenvednek el, hiszen a különböző szervizek, tudva a társaság ellen zajló csődeljárásról, vélhetően nem fogják vállalni a javítást, mert az állami garanciaalap csak a csőd bíróság általi kimondása után fogja megtéríteni nekik a javítási költségeket.

Az Astra (2015), a Carpatica (2016) és a City Insurance (2021) után az Euroins nyolc év alatt már a negyedik nagy biztosító, amely tönkrement Romániában, valamennyiük portfóliójának jelentős részét a gépjármű-felelősségbiztosítások tették ki. Minden esetben az a biztosító vált fizetésképtelenné, amelynek – a legolcsóbb RCA-t kínálva – sikerült rövid idő alatt növelni piaci részesedését.

Az RCA-kötvények piacán meglehetősen rosszak a kilátások, hiszen a biztosítás ára ismét 40 százalékkal drágulhat, ami valamennyi biztosított ügyfelet érinthet. Ezért a kormány fontolgatja, hogy felső árat szabjon az RCA-kötvényeknek. Dan Cărbunaru kormányszóvivő az ASF pénteki bejelentése után közölte: a kormány minden szükséges intézkedést meghoz az érintett biztosítottak érdekeinek védelmében. A helyzet rendezésére a pénzügyminisztérium javaslatokat vár a pénzügyi felügyelettől. Sajtóértesülések szerint a felügyelet az árak befagyasztását javasolta. Ez a döntés, ha meg is születik, csak ideiglenes megoldást nyújt. Hosszú távon viszont olyan erős piaci szereplőkre és egészséges versenyhelyzetre van szükség, amelyben az ügyfelek elérhető áron köthetnek kötelező gépjármű-felelősség biztosítást.

Kép: Rohonyi D. Iván, Illusztráció