Iskolai drogfogyasztás: megelőző akciókat szervez a rendőrség

Iskolai drogfogyasztás: megelőző akciókat szervez a rendőrség
Tehetetlennek tűnő rendőrtisztek tartottak sajtótájékoztatót szerdán a Kolozs megyei tanintézményekben, illetve azok épületeinek környékén zajló kábítószer-fogyasztás és -kereskedelem kapcsán: a kékruhások elsősorban megelőző akciókról és a drogfogyasztás kapcsán illetékes országos ügynökségeknek és állami szerveknek küldött jelzésekről, jelentésekről és tájékoztatásokról számoltak be. Arról sajnos nemigen esett szó, a tanárokkal és a szülőkkel közvetlen kapcsolatba kerülő rendőrök milyennek ítélik meg az elemisták, a licisek és az egyetemisták drogfogyasztási habitusait, kik, hol, s milyen gyakran használnak kábítószert, és hogyan lehetne a jelenséget megfékezni, és jelentősen visszaszorítani, felszámolni. Arra is kíváncsiak voltunk, a rendőrök tudomása szerint hol árulnak drogokat a kereskedők, de erről nemigen akartak nyilatkozni, azonban az általunk jelzett Brassai utcát már ők is beazonosították.

Az utóbbi időben történt, a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos közúti balesetek, illetve erőszakos bűncselekmények, valamint az iskolai és egyetemi drogfogyasztás riasztó méretű elterjedése arra késztette az országos, a regionális és a helyi hatóságokat, bűnmegelőzési és bűnüldözési szerveket, hogy különböző intézkedéseket foganatosítsanak.

Amint arról például szerdai lapszámunkban beszámoltunk, a Szervezett Bűnözés- és Terrorizmusellenes Igazgatóság (DIICOT) közlése szerint kábítószeres elektromos cigarettákat és pszichoaktív szerekkel átitatott édességet gyártó illetve forgalmazó bűnszövetkezet tagjaira csaptak le a hazai hatóságok.

A DIICOT közlése szerint az ügyben Bukarestben és 23 megyében – közte Kolozs – több mint 120 helyszínen végeztek házkutatást a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának dolgozóival és kommandósok bevetésével. A DIICOT 42 gyanúsítottat állított elő kihallgatás végett.

A Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség vezetősége is szerdán tartott sajtótájékoztatót az iskolai és az egyetemi drogfogyasztással kapcsolatban: Mihai Rus megbízott intézményvezető kijelentette, megyei szinten minden iskolát felmértek, és helyi szintű akcióterveket dolgoztak ki.

– Több tucat jelzést kaptunk a tanároktól és szülőktől annak kapcsán, kit gyanúsítanak drogfogyasztással, és esetleg honnan szerezhetik be a kábítószereket. Ezeket minden esetben továbbítjuk a Szervezett Bűnözés- és Terrorizmusellenes Igazgatóságnak, illetve a Drogellenes Megelőzési, Értékelési és Tanácsadási Központnak a törvényes eljárások beindítása érdekében – jelentette ki a megyei parancsnok.

Hangsúlyozta: a rendőrség elsősorban megelőző akciókat szervez az iskolákban és azon kívül, ehhez pedig a tanárok, a szülők és a társadalom széles körének a támogatására van szüksége.

Felvetettük: tudják-e a rendőrök, kik és hol árulnak drogokat. Elmondtuk, hogy az egyik ilyen hely a kolozsvári Brassai utca, a kábítószereket pedig szinte kizárólag hétvégén forgalmazzák. Erre elmondták, több ilyen helyszínről is tudomásuk van, ugyanis a lakosság és állami struktúráktól származó információkkal dolgoznak, ám a drogkereskedők leleményesek, s azonnal feltalálják magukat és odébbállnak. 

A kékruhások azt ajánlották a szülőnek, töltsenek több időt gyermekeikkel, figyeljenek oda a viselkedésükre, s amennyiben változást, rendellenességet tapasztalnak, azonnal jelezzék a rendőrségnek.

Képzést szerveztek tanároknak

Kapcsolódó hír, hogy az elmúlt napokban több mint 200 kolozsvári pedagógust képeztek ki arra, hogyan ismerjék fel a diákok drogfogyasztásának jeleit.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség tájékoztatása szerint az új tanév kezdete előtt 209 Kolozs megyei tanár részesült a pszichoaktív anyagok használatának megelőzéséről és a kábítószer-használat tüneteinek felismeréséről szóló képzésen.

A hír szerint tekintettel a kiskorúak körében a pszichoaktív hatású szerhasználat eseteinek felgyorsult növekedésére, a kolozsvári tanárok szeptember 13-15. között három tájékoztató foglalkozáson vettek részt ebben a témában, amelyeket a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség szervezett a Nemzeti Drogellenes Ügynökséggel, a Kábítószer Megelőzési és Tanácsadó Központtal (CPECA Cluj) partnerségben.

„Az online szervezett munkaülések során az egyetem előtti oktatási egységek képviselői tájékoztatást kaptak a Kolozs megyében elérhető nevelési és megelőzési programokról, a drogfogyasztóknak és családjaiknak szánt segítő szolgáltatásokról, a drogfogyasztás tüneteiről, valamint a drogfogyasztási helyzetek kezeléséről és a drogfogyasztás hatásairól az iskolások körében” – közölték a tanfelügyelőség képviselői.

Danileţ: a mentő hetente szállít el drogos gyermeket

Cristi Danileț kolozsvári bíró nemrég kijelentette: Kolozsváron a mentők még iskolaidőben is elviszik a túladagolt gyerekeket, és a túladagolásos haláleseteket is feljegyzik. Danileț egy televíziós műsorban nyilatkozta azt, hogy a kolozsvári és az országos iskolai drogfogyasztás jelensége azért burjánzott el, mert a tanárok és az iskolaigazgatók nem ismerik a feladataikat.

„Azt tapasztaltuk, hogy a tanárok, az iskolaigazgatók, a szülők azt gondolják, a gyermekeket képtelenség távol tartani a drogoktól. Nos, szeretnék mindenkit emlékeztetni: a román törvények tiltják, hogy a tanulók kézifegyvert, dohányt, alkoholt és kábítószert hordjanak maguknál az iskolában. A kérdésem egyszerű: hogyan tudjuk kiszűrni, hogy ezek a gyerekek tiltott tárgyakat hordanak maguknál vagy kábítószert fogyasszanak? A válasz egyszerű: ellenőrzéssel. Ez nem azt jelenti, hogy megmotozzuk őket" – mondta Cristi Danileț, a kolozsvári bíró.

Hozzátette: megbízható forrásokból származó információk szerint vannak olyan kolozsvári líceumok, ahonnan a mentőszolgálat munkatársai kábítószer-túladagolás miatt hetente kétszer szállítanak a sürgősségre tinédzsereket.