A hét meg a nyolcát! mottóval szervezik a 15. KMN-t

Változatos a programkínálat: családi sportnap, futóverseny, örömfőzés

sajtótájékoztató
Szabó Lilla és Gergely Balázs ismertette az idei rendezvénysorozat főbb programpontjait FOTÓ: VAKARCS LORÁND
Tizenötödik alkalommal szervezi a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) rendezvénysorozatot a Kincses Kolozsvár Egyesület. Idén augusztus 18-a és 25-e között zajlik a KMN, de hagyományosan már augusztus 17-én is lesznek magyarnapos rendezvények, például a családi sportnap, amit idén augusztus 17-én szombaton és 18-án, vasárnap tartanak az egyetemi sportparkban. Második alkalommal szervezik meg a Magyar Egyházzenei Fórumot, amelyen több kórus is fellép. Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke kifejtette: nem könnyű ez az év, hiszen a legtöbb nyári fesztivál két választási időszak közé ékelődik, szervezőkként azonban abban bíznak, hogy a választási hadjáratok közepette a Kolozsvári Magyar Napok ismét a béke szigete lesz. Szabó Lilla programigazgató közölte: a 15. KMN végleges programja július elejére várható. Hamarosan közzéteszik az önkénteseknek szóló felhívást is.

Nagy öröm, hogy 15. alkalommal láthatnak neki a rendezvénysorozatuk megszervezéséhez. A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondható: jól állnak a munkával, a főbb programpontok már mind véglegesek, és szépen alakul a programkínálat többi része is. Nem könnyű ez az év, hiszen a legtöbb nyári fesztivál két választási időszak közé ékelődik, szervezőkként azonban abban bíznak, hogy a választási hadjáratok közepette a Kolozsvári Magyar Napok ismét a béke szigete lesz – fogalmazott a szerdai sajtótájékoztatón Gergely Balázs. 

A Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke azt is elmondta: az Egyetem utcába visszahelyezett Mária-oszlop mellé nem illenek a közétkezéssel foglalkozó cégek sátrai, ezért ezeknek más helyszínt kell keresni.

A programok már szombaton, augusztus 17-én elkezdődnek családi sportnappal a Iuliu Hațieganu Sportparkban, ahol tíz-tizenkét sportágban próbálhatják ki magukat a sportkedvelők. Augusztus 16-21. között immár második alkalommal megszervezik a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényét, a Magyar Egyházzenei Fórumot is. 

A szervezők elmondták: A hét meg a nyolcát! mottóval megszervezendő magyar napok összes ismert és nagy népszerűségnek örvendő programhelyszíne újra várni fogja a kincses város lakóit és az ide érkező vendégeket. A rendezvénysorozat ünnepélyes nyitógáláját pedig augusztus 19-én 19 órától tartják a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. A Farkas utca ismét fesztivál utcaként üzemel majd, ahol az Erdélyi Kézműves Céh szervezésében lesz újra kézműves vásár, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán pedig ugyanúgy Folkudvar működik (az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében), a Romkertben a Salina Compania hagyományőrzői várják majd a legkisebbeket és a családosokat, a Szentegyház utca 4. szám alatt Ifjúsági Udvar működik majd, de lesz Múzeumok Sétánya és könyvvásár. Augusztus 24-én a 6. KMN Donaton Futóversenyen mérhetik össze állóképességüket a jelentkezők a törökvágási falumúzeum területén, s ugyanitt szervezik meg a hagyományos örömfőzést is. A Fogoly utca újra Borutcaként várja majd mindazokat, akik a Kárpát-medence borkülönlegességeit szeretnék megkóstolni, a tavaly megszervezett családi sportnap kibővített formában várja majd az érdeklődőket, a Bánffy-udvarban található Petőfi-színpadon pedig bemutatkoznak a fiatal tehetségek és a már ismert, magyar könnyűzenét játszó együttesek. Idén is tematikus beszélgetésekkel és színes programkínálattal várja a magyarnapozó közönséget Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán működő #Főtér23 elnevezésű programhelyszín.

– Idén is arra törekszünk, hogy minden korosztály megtalálhassa a kedvére való programpontot. A kolozsvári magyar kulturális-oktatási intézmények változatos rendezvényekkel várják az érdeklődőket. A Kolozsvári Magyar Napok teljes programkínálata július elején lesz elérhető a https://magyarnapok.ro honlapon – mondta Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója. Hamarosan közzéteszik az önkénteseknek szóló felhívást is.

 A 15. Kolozsvári Magyar Napok ismét változatos főtéri koncertprogrammal várja a magyarnapozókat. A nemzeti ünnepen, augusztus 20-án a 26. Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaműsorára várnak mindenkit. Augusztus 21-én a Zanzibár és a Neoton Família ad koncertet, augusztus 22-én pedig a Parno Graszt művészei után az Elefánt lép fel. Augusztus 23-án a Vastag Tamással kiegészült Debrecen Big Band játszik hamisíthatatlan, nagyzenekari jazzt, őket pedig kolozsvári koncertkülönlegesség követi, hiszen a magyarnapos Bánffy-udvarbéli bulik legnépszerűbb produkciója – a kolozsvári gitárest és a LetShow zenekar, meghívott előadókkal kiegészülve – lesz látható a főtéri nagyszínpadon, ahol az elmúlt 50 év magyar slágereit eljátszva teremtenek három órán át tartó házibuli-hangulatot. Augusztus 24-én az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, sepsiszentgyörgyi Raklap zenekar ad koncertet, őket követi a Kowalsky meg a Vega. Vasárnap, augusztus 25-én a főtéri színpadon nagyszabású nótagálára számíthatnak az érdeklődők, majd Demjén Ferenc és zenekara tér vissza a kincses város Főterére.

A rendezvénysorozat közeledtével a szervezők még több információt közölnek majd a változatosnak ígérkező programkínálatról, s mindenkit arra biztatnak, hogy addig is kövessék a Kolozsvári Magyar Napok Facebook-oldalát, ahol minden fontos tudnivalóról tájékozódhatnak.