Irtson Ön is! Rovar- és rágcsálóirtás hónapja Kolozsváron

Irtson Ön is! Rovar- és rágcsálóirtás hónapja Kolozsváron
Áprilisban a kolozsvári közterületeken és iskolákban zajlik rovar- és rágcsálóirtás. A maximális hatékonyság kedvéért, valamint az újrafertőződés elkerüléséért a lakosság figyelmébe ajánlják az irtást a magánterületeken is (tömbházak tulajdonosi társulásai, gumiabroncs lerakatok stb.).

Április 2-30. időszakban, este 9 és reggel 6 óra között végez irtási beavatkozásokat a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal megbízásából a Coral Impex Kft. Kedvezőtlen időjárási feltételek esetén a tervezett időtartam megnövekedhet vagy kitolódhat. A rovarirtáshoz a kifejlett egyedekre hatékony K-Othrine Profi EC 250 anyagot használják, amely a Zika vírust terjesztő szúnyogfaj, az Aedes Albopticus ellen is hatásos, illetve a szúnyoglárvák ellen a Biopren 50 LML anyagot fogják szórni. A Zika vírus szúnyog általi terjesztését Európában egyelőre nem erősítették meg, az európai betegek többnyire trópusi vagy mediterrán országokban fertőződtek meg. Romániában eddig három esetről számoltak be 2016-ban, a páciensek mind külföldön éltek vagy utaztak, a Kolozsváron diagnosztizált fiatal férfi a Dominikai Köztársaságban járt korábban. A Zika vírus nem halálos betegség, viszont terhes nők esetében a magzat kisfejűségét okozza.

Ugyanebben az időszakban az önkormányzat hatáskörébe tartozó tanintézményekben is fertőtlenítés zajlik majd. Rágcsálóirtásra paszta állagú Facorat, rovarirtásra Freedom 11 Micro E és fertőtlenítésre Preventol CD 601 nevű anyagot használnak. A fent említett szerek mind az Xn, illetve Xi toxikussági csoportba tartozó, engedélyezett anyagok. Véletlen lenyelésük esetén a sürgősségi kórházban biztosítanak tüneti kezelést, szükség esetén K vitamint.

A fokozott hatékonyság érdekében fontos, hogy a város teljes területén egységesen, egyazon időszakban történjen a rovar- és rágcsálóirtás, ezért javasolják a lakosoknak, lakóközösségeknek, tulajdonosi társulásoknak, cégeknek és intézményeknek, hogy alagsoraikban, pincéikben, tömbházak folyosóin, gumiabroncs lerakatoknál stb. a következő hetekben végezzék el ezeket a beavatkozásokat.