Iohannis védelmébe vette az ukrajnai menekülteket

Iohannis védelmébe vette az ukrajnai menekülteket
Klaus Iohannis államfő ma arra hívta fel a figyelmet, hogy a román államnak továbbra is gondoskodnia kell arról, hogy az országba érkező ukrán állampolgároknak olyan életet biztosítson, amely a lehető legközelebb áll a normalitáshoz.

Az államfő üzenetét Ligia Deca elnöki tanácsos olvasta fel egy menekültügyi konferencián.

Iohannis emlékeztetett: az Ukrajna elleni orosz invázió emberek millióit kényszerítette otthonuk elhagyására, közülük mintegy 90 ezer ukrán állampolgár Romániában maradt. A romániai lakosság szívet melengető szolidaritással fogadta és segíti őket, az állam pedig intézkedésekbe kezdett: az ukrán menekült gyerekeknek oktatást biztosít a romániai iskolákban, a menekültek ingyenes egészségügyi ellátás kapnak - többek közt oltást is -, a felsőfokú tanulmányaikat végző ukránok pedig romániai egyetemeket folytathatják tanulmányaikat.

„Tekintettel a jelenlegi biztonsági helyzetre, fontos, hogy a román állam továbbra is perspektívát kínáljon minden ukrán állampolgárnak, és olyan életkörülményeket biztosítson számukra, amelyek minél közelebb állnak a normalitáshoz” - olvasható az elnöki üzenetben.

(Fotó: Kiss Olivér)