Iohannis: harccsoportot létesít a NATO Romániában

Iohannis: harccsoportot létesít a NATO Romániában
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója előtt a román elnök kijelentette: a katonai csoportosulás jóváhagyta a romániai harccsoport létrehozását. Klaus Iohannis szerint a román állampolgároknak nem kell félniük a háborútól.

„Van egy nagyon jó hírünk, a NATO már jóváhagyta a Romániába telepítendő harccsoport megalakítását” – jelentette ki a csúcsértekezlet előtt Iohannis. Emlékeztetett, hogy az állandó harccsoport francia parancsnokság alatt működik majd.

„További tárgyalások következnek a NATO keretében arról, hogy mely államok küldenek még katonákat ebbe a harccsoportba”- magyarázta.

A román elnök örvendetesnek nevezte, hogy ilyen rövid időn belül döntés született egy állandó harccsoport Romániába telepítéséről. Úgy véli, ez „egy jó kezdet”, de annak tudatában, hogy Oroszország felől érkezik a fenyegetés, a NATO keleti szárnyának további megerősítésére van szükség.

Iohannis kijelentette: a román állampolgárok aggódnak az ukrajnai háború miatt.

„Tisztáznom kell, hogy egyetlen román állampolgárnak sincs mitől félnie. A valaha létezett legnagyobb és legerősebb védelmi szövetség részei vagyunk. Katonáink jól felkészültek. Tehát szívemre tett kézzel mondhatom, hogy Románia nincs veszélyben, a román állampolgárok biztonságban vannak haderőinknek és a NATO-nak köszönhetően” - jelentette ki az államfő.

Iohannis kitért a vegyi és biológiai fegyverek esetleges használatára is. Emlékeztetett, hogy ezek bevetését több nemzetközi egyezmény is tiltja, „így nem lehet abból kiindulni, hogy valaki használja ezeket”.

„Reméljük, hogy ezeknek a nemzetközi egyezményeknek az aláírói be is tartják mindazt, amiről döntés született” - fogalmazott.

(Borítókép: Iohannis az amerikai elnökkel, Joe Bidennel a csúcsértekezleten. Fotó: presidency.ro)