Iohannis: egységesek vagyunk, és azok is maradunk

Iohannis: egységesek vagyunk,  és azok is maradunk
„Amennyiben a biztonsági helyzet megváltozik Ukrajna határainál, az Európai Uniónak van egy meghatározott válaszcsomagja, amelyet gyakorlatba ültet” – jelentette ki Klaus Iohannis államfő az ukrán-orosz feszültség kapcsán. Leszögezte: Románia felkészült a migránsok esetleges beáramlására a szomszédos országból.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön és pénteken Brüsszelben részt vett az Európai Tanács informális ülésén, amelyen az ukrajnai biztonsági helyzettel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről tárgyaltak, valamint a hatodik Európai Unió-Afrikai Unió csúcstalálkozón. Ez utóbbi keretében találkozott Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével is.

Elmondta: az Európai Tanács informális ülésén megvitatták az Ukrajna és Oroszország határán kialakult biztonsági helyzetet.

„Fontos hangsúlyozni, hogy diplomáciai megoldást szeretnénk, és senki nem akar szankciókon alapuló megoldást. Azt szeretnék, hogy enyhüljön a feszültség a keleti szárnyon” – hangsúlyozta az államelnök.

Kifejtette: természetesen a különböző államoknak konkrét problémái is akadnak, amiket kezelniük kell. Romániának például több mint 600 kilométer hosszú közös határszakasza van Ukrajnával, ezért lehetséges, hogy számítani kell majd egy migrációs hullámra – mutatott rá Iohannis, nyomatékosítva azonban, hogy az ország fel van készülve erre a helyzetre.
„A legfontosabb következtetés az volt, hogy a diplomáciai és a gazdasági erőfeszítések terén egységesnek kell maradnunk. Nyilvánvaló, hogy közben készen állunk arra, hogy megtegyünk minden szükséges intézkedést, ha a helyzet úgy kívánja meg. Ismétlem, egységesek vagyunk, és egységesek is maradunk, s tudjuk, hogy mit kell tennünk, bármi történjék is, együtt fogunk fellépni. Ez a legfontosabb és legerősebb üzenet” – szögezte le Iohhanis.

Borítókép: Klaus Iohannis és Roberta Metsola