Iohannis aláírta Stelian Ion menesztését

Iohannis aláírta Stelian Ion menesztését
Klaus Iohannis államfő elfogadta csütörtökön Stelian Ion igazságügyi miniszter leváltását, és Florin Cîțu miniszterelnöknek azt a javaslatát, hogy Lucian Bode belügyminiszter vegye át ideiglenesen a tárca irányítását. Ugyanakkor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) állandó bizottsága csütörtökön határozatban állt ki Florin Cîțu miniszterelnök mellett. A testületet a pártnak azok a politikusai hívták össze, akik Cîțut támogatják a párt szeptember közepén tartandó tisztújító kongresszusán. A tanácskozáson nem vettek részt az újabb mandátumért versenybe szálló Ludovic Orban jelenlegi PNL-elnök támogatói.

A programot elindító sürgősségi kormányrendelet elfogadására szerdán két alkalommal is összehívták a kormányt, ám az USR-PLUS ellenszegülése miatt végül nem sikerült elfogadni a dokumentumot. Az USR-PLUS bojkottálta az estére összehívott második kormányülést is, többek között arra hivatkozva, hogy a kormányrendeletet nem véleményezte Stelian Ion igazságügyi miniszter, aki viszont arra hivatkozott, hogy nem kapta meg a dokumentum eredeti példányát. Ion szerint alkotmányossági és törvényességi aggályok merültek fel az Anghel Saligny mérnökről elnevezett országos beruházási program kapcsán.

A meghiúsult esti kormányülés után Cîțu bejelentette: az igazságügyi miniszter felmentését kérte Klaus Iohannis államfőtől. Hozzátette: nem fogadhat el Románia kormányában olyan minisztereket, akik szembefordulnak az ország modernizálásával. Csütörtökön az Államelnöki Hivatal közölte: Klaus Iohannis megkapta a Stelian Ion miniszteri tisztségből való menesztésére vonatkozó miniszterelnöki kérelmet, amit az államfő a délelőtt folyamán aláírt. Iohannis úgyszintén kézjegyével látta el a Lucian Bode belügyminisztert ügyvivő igazságügyi miniszternek kinevező rendeletet.

Orban távol maradt a PNL ülésétől 

A PNL elnöke, Ludovic Orban csütörtökön reggel azt írta a Facebook-oldalán, hogy képes lenne a kényelmes parlamenti többség biztosítására.  Ugyanakkor sajtónyilatkozatában kifejtette: a jelenlegi politikai helyzetből senki nem nyerhet, és a kormánypártok bármelyikének távozása a koalícióból a parlamenti többség elvesztéséhez vezet. Ezért Orban nyomatékosan arra kérte Florin Cîţu miniszterelnököt, mérje fel a helyzet súlyosságát, az USR-PLUS-t pedig arra, hogy ne gyakoroljon nyomást a kormányra.

Ludovic Orban egyébként nem tett eleget a kormányfő kérésének, és nem vetett részt csütörtökön reggel a PNL vezető tanácsának az ülésén, amelyen a jelenlévők továbbra is támogatásukról biztosították Florin Cîțu miniszterelnököt.  Döntését azzal indokolta, hogy nem tájékoztatták az ülés összehívásáról, és nem volt alkalma ellenőrizni, hogy ez eleget tesz-e a statútumban rögzített feltételeknek.

„A döntéseket nem hirtelen kell meghozni, és nem egy párton belüli csoportnak, hanem ennek minden PNL-tag akaratát és véleményét kell tükrözniük” – szögezte le, nyomatékosítva, hogy alapvető fontosságúnak tartja a párt egységét.

Kifejtette: maga is szándékszik összehívni a párt országos vezetőségének ülését, de előtte konzultálni kíván Florin Cîţu miniszterelnökkel és mindazokkal, akik érintettek a kialakult politikai válságban.

PSD: csak harminc aláírás hiányzik 

Ha az USR-PLUS azt akarja, hogy bukjon meg a kormány, mondjon le valamennyi minisztere – jelentette ki szerda este a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Marcel Ciolacu Facebook-bejegyzésében ismét nyomatékosította, hogy alakulata benyújtja a bizalmatlansági indítványt, amint meglesz az elfogadásához szükséges 234 támogató aláírás, ehhez jelenleg még harminc szavazat hiányzik. Ciolacu arra kérte az USR-PLUS képviselőit, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A politikusok döntéseit az is befolyásolja, hogy a PNL szeptember közepén, az USR-PLUS pedig október elején tartja tisztújító kongresszusát. A PNL-ben a jelenlegi pártelnök Ludovic Orban és a miniszterelnök Florin Cîțu, az USR-PLUS szövetségben pedig a két társelnök: Dan Barna és Dacian Cioloș is küzd a pártelnöki tisztségért.