Ingyenes filmekkel tisztelegnek a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai előtt

Ingyenes filmekkel tisztelegnek a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai előtt
Június 18-án, vasárnap éjfélig ingyenesen nézhetők a Te, valamint a Szép lányok, ne sírjatok! című alkotások a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján, a Filmión. A filmekkel Esztergályos Cecília színésznő, táncművész és Mészáros Márta filmrendező, valamint Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező előtt tisztelegnek, akik kiemelkedő pályájuk elismeréseként idén mindannyian életműdíjban részesültek a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

A Te (1962) című rövidfilm egy lányról szól, aki vidáman rója Budapest utcáit, miközben a néző figyelmét a rendező az apró részletekre, pillanatnyi benyomásokra irányítja. Szabó István korai alkotása a francia újhullám stílusát idézi, amelyet a filmben alig húsz éves Esztergályos Cecília elragadó alakítása tesz igazán emlékezetessé. A Te alcíme „szerelmesfilm”, amely később az 1970-ben bemutatott, a kisfilmes előképpel sok szempontból rokon, mára világhírű nagyjátékfilm címe is lett.

Mészáros Márta harmadik nagyjátékfilmje, a Szép lányok, ne sírjatok! (1970) egy üzem ifjú dolgozóinak életébe nyújt bepillantást a hatvanas években. A lélekölő munkát követően a fiatalok koncerteken és bulikban vezetik le a feszültséget és természetesen nem kerüli el őket a szerelem sem. Savanyú már el is jegyezte Julit, aki azonban megismerkedik egy zenésszel. A film emlékezetes képet rajzol a hatvannyolcas generáció szabadabb életérzéséről, a főbb szerepekben Sztevanovity Zorán, Frenreisz Károly, Baksa Soós János, Orszáczky Miklós, Tolcsvay László és Szörényi Levente láthatók.

Esztergályos Cecília és Mészáros Márta pályájának emlékezetes filmjei rövid regisztrációt követően ingyenesen tekinthetők meg a filmio.hu honlapon június 18-án, vasárnap éjfélig. Az NFI által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül, jelenleg mintegy 600 magyar film közül válogathat a közönség.

Borítókép forrása: nfi.hu