Ingatlancápák miatt népszavaztatna Jósikafalva?

Aggódnak a zöldek: kilépne a község a rezervátumból

Ingatlancápák miatt népszavaztatna Jósikafalva?
Kilépne az Erdélyi-szigethegység Természeti Rezervátumból Jósikafalva/Belis község. A környezetvédők szerint azért, hogy gátlástalanul engedélyezhessék az ingatlanfejlesztéseket, a község indoklása szerint azért, mert csak így lehet korszerűsítési munkálatokat végezni a településen.

Népszavazással kíván támogatást szerezni a rezervátumból való kilépési szándékának Jósikafalva önkormányzata, zöld aktivisták szerint azért, hogy futószalagon engedélyezhessék az ingatlanfejlesztéseket az igen kívánatos régióban. A Pro Tv szerint a népszavazás nem elég, kormányhatározatra van szükség ahhoz, hogy a község kiléphessen.

A község kilépési törekvése ellenkezik az Európai Unió azon politikájával, miszerint 23-ról 30 százalékra kell növelni a védett területek nagyságát – közölte a közösségi hálón Adrian Dohotaru közismert kolozsvári környezetvédő. „A referendumnak semmiféle jogi alapja nincs, kizárólag a politikai nyomásgyakorlást szolgálja. Mint ismeretes az SOS Egyesülettel mintegy tízezer aláírást számláló petíciót készítettünk, amely a Tarnica és Belis-Fantanele tavak szennyezésének megállítását szorgalmazza.” – emlékeztet a zöld aktivista, aki szerint a védett övezetből való kilépéssel a tópartok teljesen beépülnének, ami még inkább szennyezné a vizeket, míg a petíciónak köszönhetően legalább annyit sikerült elérni, hogy a motorcsónakozás tilos legyen a tavakon.

Az önkormányzat a betűzőszú (Ips typographus) támadásra is hivatkozik, amely tömegesen támadta meg a fenyveseket, teljes erdők kiszáradását okozva. A helyi hatóságok szerint a kártevő miatt teljes erdőket ki kell vágni, ez viszont nem lehetséges mindaddig, amíg a település a rezervátum tagja. A polgármester egyelőre nem fogalmazott meg hivatalos álláspontot az ügyben.

Az önkormányzat indítékaira vonatkozóan felmerült gyanakvást látszik alátámasztani az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Rezervátum igazgatója, Alin Mos állítása is, aki azt nyilatkozta, hogy egyre több olyan személy kér építkezési engedélyt, aki nem lakik a régióban. Korábban az igazgató arról is beszélt, hogy nem létezik törvényes lehetőség arra, hogy egy területi-közigazgatási egység népszavazással kilépjen egy védett övezetből. A szándék mögött ingatlanfejlesztők és fakitermelők nyomásgyakorlását sejti, hogy így kerülhessenek be a beépíthető telekrendszerbe olyan területek, ahol tilos építkezni, és olyan erdőrészek, ahol tilos a fakitermelés. Helybeliek szerint egyedül a természetvédelmi rezervátum szabott gátat az ingatlanfejlesztések elszabadulásának.

A népszavazást december 4-én tartanák.