Ifjú titánok nemzetközi kutatói ezüstérme: titán-dioxidot a mosógépnek!

Ifjú titánok nemzetközi kutatói ezüstérme: titán-dioxidot a mosógépnek!
Tudták, hogy a mosógépből kiürülő mosószeres víz tömegmészárlást végezne a folyóvizekben, ha nem tisztítanák? A kolozsvári Református Kollégium két diákja – Gombár Anna és Székely-Varga Szilárd – nemzetközi elismerést szerzett kutatásával, amely azt vizsgálta, hogyan hasznosítható a háztartási szennyvíztisztításban a titán-dioxid, amely környezetkímélőbben és olcsóbban semlegesítheti a gyilkos hatást. Mi pedig csak örülhetünk annak, hogy akadnak felnőttek, akik a tanórákon túl sem sajnálják támogatni diákjaikat, ötleteket adnak és amúgy elérhetetlen kutatási lehetőségeket nyitnak meg tehetséges fiatalok előtt. S bár kénytelenek voltak kihagyni egy esztendőt – Anna közben érettségire készül, majd orvosi pályára –, így sikerült a kollégistáknak ezüstérmet hazahozniuk, ha mégoly csúnyán belerondított is terveikbe a világjárvány.

Megjelent a Szabadság napilap mellékletében, a Református Híradó pünkösdi számában.

 

Az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáját (Inter­national Conference of Young Scientists) 27 éve szervezik meg változó helyszíneken, a világ különböző országaiban. 2017-ben sikerült először a Kolozsvári Református Kollégium egyik diákjának eljutni és aranyérmet szerezni ezen a rangos megmérettetésen, amelyet akkor Németországban, Stuttgartban rendeztek meg.

– Az első – sikeres – nemzetközi szereplést követően a Kolozsvári Református Kollégium felvállalta a verseny hazai szakaszának elismertetési eljárását, amelynek eredményeként a 2019–2020-as tanévben az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciája (ICYS) felkerült az oktatási és kutatási minisztérium által akkreditált országos versenyek listájára, majd 2020. február 14–16. között iskolánk megszervezte a 27. Ifjú Kutatók Konferenciájának országos szintű vetélkedőjét. Színvonalas, objektív szelekciót követően kialakult a Romániát képviselő fiatal kutatók 6 tagú csapata, akik nemzetközi szinten képviselhették országunkat – ismertette Mihályfalvi Katalin, a Református Kollégium tanára. – A szabályzat értelmében a konferenciára 14–19 éves diákok nevezhetnek be matematika, fizika, informatika, környezettudomány és élettudományok kategóriában. A versenyen való részvétel feltétele egy önálló kutatási tevékenység elkészítése és bemutatása. A nemzetközi versenyen a diákok 10-15 perces angol nyelvű előadásban mutatják be munkájukat, majd ezt ötperces vita követi, amelyet héttagú nemzetközi szakbizottság értékel. Az előadások már az országos szakaszon is angol nyelven zajlottak, azokat hazai szakértőkből, egyetemi tanárokból álló zsűri értékelte. A bemutatott dolgozatok hat diák számára biztosították a továbbjutást, akik áprilisban büszkén képviselhették volna Romániát Szerbiában, Belgrádban a 27. Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján. Sajnos, a világjárvány miatt a nemzetközi selejtezőt elhalasztották – részletezte a tanárnő.

Egy évvel később, 2021. április 19–25. között online szervezték meg Belgrádban a konferencia nemzetközi szakaszát. A versenyre több mint 28 ország válogatott csapatai jelentkeztek. A kollégium tanulói, Gombár Anna (12. C) és Székely-Varga Szilárd (11. C) A háztartási szennyvizek ökotoxikológiai vizsgálata (Ecotoxicological test­ing and treatment of waste­water) című munkájukkal ezüstérmet nyertek a környezettudományi és nagydíjat a poszter kategóriában.

– Egy középiskolás diák számára a tálentumai és korlátai megismerésének szempontjából is létfontosságú, hogy minél több versenyen részt vegyen, ezáltal pedig esélyt adjon önmagának a fejlődésre. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat mi, kollégisták, hiszen Mihályfalvi Katalin tanárnő jóvoltából nekünk is megadatott a kibontakozás lehetősége. Az ICYS (International Conference of Young Scientists) a reál beállítottságú diákok ugródeszkájának is nevezhető, hiszen a verseny elsődleges követelménye egy mentori segítséggel elvégzett kutatás bemutatása, amire normális körülmények között egy tizenévesnek nem volna lehetősége – osztották meg tapasztalataikat a versenyző diákok. – Történetünk a 102-es villamosra való felszállásunkkal kezdődött egy verőfényes augusztusi reggelen. Célirányunk az irisztelepi megálló volt, majd innen a BBTE Interdiszciplináris Bio-Nano Tudományok Kutatóintézete. A kutatás itt folyt hetente, ahol a legújabb technikai eszközökkel dolgozhattunk, profi, segítőkész kutatói közösség támogatásával. Ennek köszönhetően sikeresen teljesítettünk a verseny Kolozsváron megrendezett megyei és országos szakaszán is, továbbjutást nyerve a nemzetközi megmérettetésre. A verseny fordulói alatt élményekkel és tudással gazdagodtunk, valami olyannak lehettünk a részesei, ami a maga nemében egyedi, hiszen a jövőnk pilléreit építgethettük a környezet tisztán tartása érdekében, a felfedezés lázától, valamint a kíváncsiságtól vezérelve.

Dolgozatunk témája a háztartási szennyvizek, ezen belül a mosógépből származó szennyvizek ökotoxikológiai vizsgálata és tisztítása volt. A kutatás során kísérleteket végeztünk mind a mosószeres, mind az öblítőszeres víz esetében, összehasonlítva a mérési eredményeket, statisztikai táblázatokat készítve az átláthatóság és a következtetések levonása érdekében. Vizsgálatainkhoz a titán-dioxid (TiO2) nevű szintetikus vegyületet használtuk, először békalencsék, később garnélarákok viselkedését tanulmányozva a vegyület által megtisztított, különböző koncentrációjú és minőségű vizekben. Eredményeink igazolták kezdeti feltevésünket, miszerint a titán-dioxid víztisztító hatása jelentősen befolyásolja a vízi ökoszisztémák működését. 100%-os szennyvízben mind a békalencse-, mind a garnélaegyedek elpusztultak, míg a szennyvíz koncentrációjának csökkenésével a túlélők száma növekvő tendenciát mutatott, tehát a titán-dioxid víztisztító hatása környezetbarát módon nyilvánul meg. A bioszféra jelenlegi helyzetét és a TiO2 olcsó beszerezhetőségét tekintve az általunk használt módszer előnyösebb lehet más, költségesebb és nem feltétlenül környezetbarát tisztítási eljárásokkal szemben.

A fenti eredményekre alapozva további célkitűzéseink között szerepelt a garnélákkal való kísérletek véglegesítése, a fotokatalitikus bomlás során „gyanítható” közti termékek vizsgálata és a mosó- és öblítővízben előforduló szennyező- és festékanyagok kimutatása, illetve azonosítása – ezt sajnos egyelőre meghiúsította a világjárvány és az ezzel járó korlátozások.

A verseny megtanította számunkra, hogyan lépjük át a korlátainkat, és hogy a kitartóan, szívvel-lélekkel végzett munkának megvan a gyümölcse. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki mellettünk állt a hosszú úton, amely idáig vezetett, és aki hozzájárult az eredményeinkhez. Felejthetetlen élmény. Köszönetet mondunk Mihályfalvi Katalin biológiatanárnőnek, aki lehetővé tette számunkra a versenyen való részvételt és dr. Kovács Gábornak és munkatársainak a BBTE Interdiszciplináris Bio-Nano Tudományok Kutatóintézetéből, akik segítségével betekintést nyertünk a tudományos kutatás alapjaiba, amely a jövőben bizonyára a hasznunkra válik.