Időutazás a Transylvania Barokk Együttessel

Időutazás a Transylvania Barokk Együttessel
A kolozsvári komolyzene-rajongóknak régi „ismerőse” a Transylvania Barokk Együttes. Évtizedet meghaladó sikeres tevékenysége során többször szereztek örömöt az itteni közönségnek. Bizonyítja ezt az is, hogy jóval a koncert kezdete előtt minden műsorfüzet elfogyott a szerda esti kamaraestjükön, amelyre a Farkas utcai református templom nyári hangversenysorozata keretében került sor.

Az együttes komoly felkészültségű, nagy tapasztalattal rendelkező muzsikusokból áll, akik már számtalanszor bizonyítottak bel- és külföldön egyaránt. Majó Zoltán (barokk furulya), Erich Türk (csembaló), Bartha Mátyás (hegedű, Svájc) és nem utolsó sorban Ciprian Câmpean (gordonka) teljesítménye aranyfedezet a sikerre.

A művészeknek köszönhetően mostani koncertjükön valóságos időutazásban vehettünk részt, amely egyenesen a XVIII. század első felébe kalauzolta el a közönséget.  Műsorukon Johann Sebastian Bach (1685–1750), Anne Danican Philidor (1681–1728), Francois Francoeur (1687–1787), Carl Philipp Emmanuel Bach (1714–1788), Giovanni Benedetto Platti (1700–1763) és Luigi Boccherini (1743–1805) egy-egy alkotása hangzott el. A késő barokk és a rokokó stílus zenei sajátosságairól Erich Türk csembalóművész számolt be.

A zeneműveket hallgatva mi is úgy érezhettük: részesei vagyunk annak a világnak, amelyben a műveket világos szabályok alapján komponálták, a művészet a jó, a szép és az életigenlés „szolgálatába szegődött”, és amelyben egyértelműen meg lehetett állapítani, mi a jó.

Az együttes olyan nagy sikert aratott, hogy a szép számú közönség minden műsorszámot hosszas tapssal hálált meg, pedig templomi koncerteken általában a közönség csak a végén nyilvánítja ki tetszését. Azzal a jóleső érzéssel távozhattunk az eseményről, hogy a kitartó munkának, az együtt muzsikálásnak és a zene iránti alázatnak még mindig vannak követői. Érdemes róluk példát vennünk.

(Borítókép forrása: Facebook/Vincze Zoltán)