Értékmentés a Transylvania Barokk együttessel

Értékmentés a Transylvania Barokk együttessel
A több mint negyedszázados múltra visszatekintő Transylvania Barokk együttes hű maradt azon elgondolásához, miszerint koncertjein főként a barokk erdélyi zenei életbe nyújt betekintést. Így történt az együttes július 21-i koncertjén is a Farkas utcai református templomban, amikor a nagyszebeni levéltárban őrzött Krizbai Fazakas József-kéziratban megjelent darabokat adtak elő.

Igaz, hogy a Transylvania Barokk együttes tagjai részben kicserélődtek a kezdetekhez képest, ám a mostani négyes – Majó Zoltán furulya, Bartha Mátyás barokk hegedű, Csata István viola da gamba és Erich Türk csembaló – is már több éves együttmuzsikálási tapasztalattal rendelkezik. Azt is hozzá kell tenni, hogy a négy művész közül három már több mint két évtizedes, sikeres karriert tudhat magáénak, amelynek középpontjában a barokk zene művelése áll. Az együttes negyedik és egyben legfiatalabb tagja, Csata István viola da gamba művész pedig hihetetlen gyorsasággal illeszkedett be az együttesbe, mára törzstaggá vált.

A Transylvania Barokk együttes szép és egységes hangzása, muzikális interpretációja most is nagy örömet szerzett a közönségnek. Július 21-i koncertjükön G. Fr. Händel, A. Corelli, J. Chr. Pez, illetve ismeretlen szerzők művei szerepeltek.

Az együttes huszonöt évvel ezelőtt megfogalmazott művészi hitvallása: stílusosan muzsikálni, megismertetni, népszerűsíteni az erdélyi zenét. Tevékenységüket siker koronázta, hiszen nélkülük erdélyi zenei életünk és az ezzel kapcsolatos ismereteink is szegényebbek lennének. Előttük a következő negyedszázad: reménykedjünk, hogy értékmentő és -teremtő munkájukhoz további szakmai sikerek társulnak.

(Borítóképen a Transylvania Barokk együttes a kolozsvári koncerten. Fotó: Müller Márta) 

varosnapokHirdetés