Idén is vitázni hívja a középiskolásokat a MIÉRT

Idén is vitázni hívja a középiskolásokat a MIÉRT
A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) által negyedik alkalommal szervezi meg az Erdélyi Perpatvar középiskolásoknak szóló vitafórumát és képzéssorozatát. A szervezők célja, hogy az erdélyi fiatalok elsajátítsák az akadémiai vita alapjait, és ezt a mindennapi életben is felhasználják, hagyományt teremtve az ötletek és gondolatok ütköztetésében Erdély-szerte.

„A program kezdetén a kiválasztott résztvevők online képzésen sajátíthatják el az elméleti tudást az Karl Popper-vitáról. Ezt követően a megszerzett ismereteket gyakorlatban is kamatoztathatják különböző témák mentén. December 12-én elődöntőt szerveznek, ahonnan a legjobb 12 csapat jut tovább a december 16-án, Székelyudvarhelyen szervezett országos döntőre” – ismertette a program részleteit Tornai Szilárd, a MIÉRT elnökhelyettese, vitaoktató, valamint a program koordinátora.

Erdély bármely pontjáról jelentkezhetnek az érdeklődő középiskolások legkésőbb november 8-án éjfélig, 3 fős csapatokban a https://perpatvar.miert.ro oldalon.

 „A Perpatvar, amellett, hogy megmutatta, hogyan lehet úgy eszmét cserélni, hogy ne tányértörős családi veszekedés legyen belőle, sok hasonló érdeklődési körű emberrel hozott össze, és sok érdekes témába nyertünk betekintést. A nyilvános beszéd sokat javított a kiállásunkon, beszédtechnikánkon, a reakcióidőnkön a váratlan helyzetekben, és megtanította azt is, hogy ha nem tudjuk, mit akarunk mondani, akkor inkább hallgassunk” – mondta Staharoczky Boglárka, az Erdélyi Perpatvar tavalyi nyertes csapatának egyik tagja.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) által szervezett vitaklub nemcsak a tudás megosztásának, hanem a kritikai gondolkodás és az érvelési készségek fejlesztésének is teret ad. A korábbi évek sikerei és a pozitív visszajelzések fényében a programnak nem csupán az oktatásban, hanem az erdélyi ifjúság közösségi életében is meghatározó szerepe van.

„A vitakultúra fejlesztése elengedhetetlen, ha az erdélyi magyar fiatalok versenyképességét akarjuk növelni. Nem elégséges a tárgyi tudás, azt elő is kell tudni adni, sokszor ütköztetni véleményünket és álláspontunkat másokéval. Az Erdélyi Perpatvar ezt a vitakultúrát igyekszik meghonosítani, a feltörekvő fiataloknak átadni” – véli Szilágyi Dóra Emese, a Magyar Ifjúsági Egyesület elnöke.