„Organikusan kell kialakulnia a fiatal nők szerepvállalásának”

Szilágyi Dóra Emese lehet a MIÉRT első női elnöke

„Organikusan kell kialakulnia a fiatal nők szerepvállalásának”
Több szempontból is új lendületet ígér az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezet, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) egyetlen elnökjelöltje, Szilágyi Dóra Emese, aki egyébként jelenleg az érdekvédelmi szövetség ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke, s egyben Kelemen Hunor külügyi tanácsosa. Keddi sajtótájékoztatóján elmondta, többek között a szervezetépítésre, a partnerségek megerősítésére, új programok indítására (alternatív román nyelvtanfolyam, mentálhigiéniás podcast, a fiatalok igényeit és elvárásait kutató felmérés) összpontosít, s azt reméli, hogy társadalmi szerepvállalása más hölgyekre is ösztönzőleg hat. Az elnökjelölt nem híve a nők pozitív diszkriminációját elősegítő kvótarendszernek, bár szerinte a jelenlegi társadalmi és politikai helyzetben erre mégis szükség van, s azt gondolja, programjaik más erdélyi magyar ifjúsági szervezeteknek is szólhatnak majd.

Az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke, Szilágyi Dóra Emese az Xponential Transylvania közösségi munkahely Magyar utcai épületében megszervezett keddi sajtóértekezleten bejelentette, indul a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöki tisztségéért. Kelemen Hunor szövetségi elnök külügyi tanácsosa tulajdonképpen „saját magával mérkőzik meg” a szeptember 15–16. között tartandó tisztújító küldöttgyűlésen, ellenjelölt ugyanis a meghirdetett határidőig nem jelentkezett.

A sajtótájékoztatón jelen levő újságírók többek között arra voltak kíváncsiak, a fiatal hölgy miért pályázik az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezet élére, milyen szakmai háttérrel rendelkezik, mit tartalmaz a programja. Szilágyi Dóra Emese elmondta: azért pályázik az elnöki tisztségre, mert A mi generációnk, a mi felelősségünk szlogen égisze alatt a MIÉRT szervezetépítésével, a közösségi tudat erősítésével szeretne a továbbiakban foglalkozni.

Szilágyi Dóra Emese a fiatalok elvárásairól, igényeiről készítene felmérést

Ugyanakkor erősítené a MIÉRT már létező partnerségi kapcsolatait, illetve audiovizuális formában alternatív román nyelvtanfolyamot indítana a magyar fiatalok számára. A többségi nyelv elsajátítása ugyanis szerinte elengedhetetlen. – A román nyelvtudás hiánya negatívan befolyásolja az erdélyi magyar fiatalok versenyképességét. Ez az érettségi eredményekben is megmutatkozik – mutatott rá.

Ezen kívül szakemberek bevonásával mentálhigiéniás podcast-sorozatot, illetve a fiatalok itthon maradását, valamint a vállalkozási kedvük serkentését elősegítő programokat tervez. – Ugyanakkor elengedhetetlen a fiatalok elvárásairól, igényeiről szóló szociológiai kutatás elvégzése. Tisztában kell lennünk azzal, mit gondolnak, hogyan képzelik el a jelent és a jövőt az erdélyi magyar fiatalok. Időnként minden szervezeten belül új lendületre, generációváltásra van szükség – fogalmazott Szilágyi Dóra Emese.

Kevés a női vezetőFelvetettük: sajnos nemi aránytalanság tapasztalható a MIÉRT-nek a sajtótájékoztatón jelen lévő vezetői között: az értekezleten két nő és négy férfi kapott helyet. – Organikusan kell kialakulnia a fiatal nők társadalmi szerepvállalásának. Nem vagyok a kvótarendszer híve, bár a mostani társadalmi és politikai helyzetben szükség van a hányad alkalmazására. Abban reménykedem, hogy személyes példám, azaz a szerepvállalásom bátorítólag hat más fiatal hölgyek számára – fogalmazott az elnökjelölt.

Arra is kíváncsiak voltunk, Szilágyi Dóra Emese miért vállalta a kétéves mandátumot a MIÉRT élén. A választ videóinterjúban is rögzítettük, amelyet a www.szabadsag.ro hírportálon tekinthetnek meg. – Több éve dolgozom a MIÉRT különböző testületeiben. Önkéntesként kezdtem, később a külügyi alelnöki tisztséget is elvállaltam. Ugyanakkor az RMDSZ-ben az ifjúságért felelős grémiumot irányítom, életemben az ifjúsági munka vette át a főszerepet. Ezek a tapasztalatok ösztönöztek arra, hogy megmérettessem magam a MIÉRT küldöttjei előtt. Jogi végzettséggel rendelkező vándormadár vagyok, több helyen éltem és dolgoztam már, közel hat évet Bukarestben tevékenykedtem, de megfordultam Nagyszebenben, Brüsszelben, Tasnádon és itt, Kolozsváron is, gyorsan alkalmazkodom – részletezte a fiatal hölgy.

Programjaik, pályázataik azokhoz is szólnak, akik a MIT-hez tartoznak

Az erdélyi magyarság számbeli csökkenése, a fiatalok kivándorlása ellenére továbbra is két rivális ifjúsági szervezet működik: a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT). Arról kérdeztük az elnökjelöltet, hogy szerinte hogyan lehetne a két szervezet közeledését, együttműködését elősegíteni a közjó érdekében. – Elődeim tudnának többet mondani arról, miért alakult ez így. Programjaink, pályázataink azokhoz is szólnak, akik a MIT-hez tartoznak vagy ezt a szervezetet érzik magukhoz közelebb. A MIÉRT megpróbál mindenkihez odafordulni: országos szervezetekhez, középiskolásokat vagy egyetemi hallgatókat és felsőfokú oktatást végzetteket tömörítő grémiumokhoz, vállalkozási kedvvel rendelkező, munkavállalásra vagy családalapításra készülő fiatalokhoz.

(Fotók: Kiss Olivér)